Werelderfgoed op Cyprus

Een van de moza´eken in Paphos
Een van de moza´eken in Paphos

Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee, op 70 kilometer afstand van Turkije. Het eiland is een populaire bestemming voor strandvakanties. Maar naast genieten van de zon, is er ook genoeg cultureels te zien. Zo heeft Cyprus drie plekken op het eiland die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een plek komt op de lijst te staan, als het onvervangbaar en uniek is voor de wereld. Op Cyprus staan de plekken Paphos, Choirokoitia en de beschilderde kerken in de Troödos regio op de Werelderfgoedlijst.

Heb je weinig kennis van Cyprus? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De beschilderde kerken in de Troödos regio

Het Troödosgebergte is een gebied op Cyprus, met als hoogste piek 1.952 meter. Een groot deel van het westen van het land wordt ingenomen door deze regio. Door de prachtige, bosrijke natuur en met veel diversiteit aan dieren en planten, is dit een populair gebied voor toeristische excursies. Een belangrijke bezienswaardigheid in dit gebergte zijn de beschilderde kerken. Er bevindt zich namelijk een groot aantal kloosters en kerken uit het Byzantijnse Rijk in de Troödos regio. Hierdoor werd het eiland Cyprus in 965 geannexeerd. Bijzonder aan de kerken is dat ze prachtig versierd zijn met muurschilderingen. Ook krijg je door de schilderingen een mooi overzicht van de schilderkunst door de jaren heen. Er zijn kleine kerken met zeer verfijnde schilderwerken en decoratie, maar ook grote kloosters als het Sint Johannes Lampadistis klooster. In totaal staan er tien kerken op de lijst, waaronder de Timios Stravos kerk, de Panagia Asinou-kerk en Panagia Podithou.

Een van de schilderingen in de kerken
Een van de schilderingen in de kerken

Choirokoitia

De archeologische site Choirokoitia staat ook op de Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste prehistorische opgravingen van het land en de oostelijke mediterraan. Dankzij deze opgravingen hebben wetenschappers veel kunnen leren over die tijd en vooral over de verspreiding van de Aziatische beschaving naar de mediterrane wereld. Sommige huizen zijn volledig gereconstrueerd, waardoor je een nog beter beeld krijgt van hoe het 9.000 jaar geleden was. De overblijfselen laten duidelijk de evolutie van de mens zien. Choirokoitia werd waarschijnlijk 7.000 jaar voor Christus gesticht door mensen uit de Levant of Anatolië. Het is ontzettend bijzonder om dit werelderfgoed, dat eigenlijk al zo enorm oud is, te kunnen bekijken. Er zijn ongeveer twintig woonhuizen opgegraven en te bezichtigen. Toch blijven onderzoekers opgravingen doen, zodat er nog meer informatie naar boven zal komen. Doordat de site op een heuvel is gelegen, heb je vanaf de top een mooi uitzicht op de opgravingen.

Een van de huizen bij Choirokoitia
Een van de huizen bij Choirokoitia
Vraag gratis een offerte aan

Paphos

Paphos is een havenstad in het zuidwesten van Cyprus met tegenwoordig ruim 33.000 inwoners. Paphos heeft een zeer grote archeologische waarde, waardoor de hele stad op de Werelderfgoedlijst staat. De stad wordt al bewoond sinds de neolithische periode door de Myceneërs of Feniciërs. Het was het eiland van de legendarische Aphrodite, haar geboorteplaats. In de twaalfde eeuw voor Christus werd hier de tempel van Aprhodite gebouwd door de Mycenen. Uit die tijd zijn ook nog vele overblijfselen te zien van onder andere forten, theaters, paleizen, villa's en tombes. Hierdoor is het van uitzonderlijk hoge historische waarde. Vergeet als je dit werelderfgoed gaat bezoeken, ook niet de mozaïeken van Nea Paphos te bekijken, ze worden een van de mooiste ter wereld genoemd. Zo kan je er ook mozaïeken uit de 3e tot en met 5e eeuw zien uit onder andere huizen van Orpheus en Aion, Dionysus en Theseu.

Het archeologisch park in Paphos
Het archeologisch park in Paphos

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen