Wat is het Turks Cypriotisch deel van Cyprus?

St Hilarion Cyprus, kasteel
St Hilarion Cyprus, kasteel

Cyprus is bij veel Nederlanders bekend, maar wat niet iedereen weet is dat het eiland in tweeën is gedeeld. Het beeld wat veel mensen van Cyprus hebben is dat van het zuiden van Cyrus, het Grieks Cypriotische gedeelte. Het noorden van Cyprus is Turks Cypriotisch en is onderdeel van de, enkel door Turkije erkende, Turkse Republiek van Noord-Cyprus.

Heb je weinig kennis van Cyprus? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Cyprus is van oorsprong een Griekse kolonie en ook na het vallen van de Griekse rijken van Alexander de Grote en later de Byzantijnen bleef het eiland een sterke band behouden met Griekenland. Dankzij haar locatie voor de kust van Turkije is er echter ook altijd een Turkse en islamitische invloed geweest op het eiland, zeker na de opkomst van het Ottomaanse Rijk. De splitsing van Cyprioten in twee culturen is dus al eeuwenoud.

In de 19e eeuw wist Griekenland zich te ontwrichten van de heerschappij van de Ottomanen. Bij de Griekse Cyprioten, die nog onderdeel van het Ottomaanse Rijk waren, begon toen het idee van enosis, oftewel hereniging met Griekenland, de kop op te doen. Toen aan het einde van de 19e eeuw Cyprus aan Groot-Brittannië werd overgedragen, werd de roep voor enosis alleen maar groter. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de spanningen tussen de Griekse en Turkse Cyprioten toe te nemen. In 1959 was er een referendum, dat geboycot werd door de Turken, waarin 90% van de Grieks Cyprioten voor enosis stemden.



In 1960 werd Cyprus onafhankelijk. Groot-Brittannië hield het gebied rondom haar marinebasissen voor zichzelf, maar de rest van het eiland werd de Republiek van Cyprus. De Turkse minderheid kreeg een veto en mocht 30% van het overheidspersoneel leveren. Deze verdeling loste het probleem echter niet op. In de jaren '60 nam het geweld tussen de twee gemeenschappen alleen maar meer toe. In 1974 leidde dit tot een Griekse coup. In 1967 was Griekenland met een militair regime aan de macht gekomen. Deze lanceerde zeven jaar later, in 1974, een coup in Cyprus om zo het land bij Griekenland te voegen. Vijf dagen later reageerde Turkije hierop door het eiland binnen te vallen. De Turkse invasie deed de Griekse militaire dictatuur vallen en beide landen kwamen naar de onderhandelingstafel. Turkije wilde een federale staat, waarin de Turks Cyprioten meer zeggenschap kregen over hun eigen gebieden. De onderhandelingen liepen echter vast, waardoor de Turken nogmaals het eiland binnenvielen.

Hoewel, het conflict door de Verenigde Naties werd gestopt veranderde het wel de toekomst van Cyprus. Turkse Cyprioten trokken naar het noorden en de Griekse Cyprioten vluchtten naar het zuiden. Cyprus was nu etnisch in tweeën gedeeld. Na acht jaar onderhandeling besloot de Turkse Republiek van Noord-Cyprus eenzijdig de onafhankelijkheid te verklaren. Sindsdien zijn de twee delen helemaal gescheiden.

Hereniging

De laatste jaren draait de politieke situatie op Cyprus volledig om de kwestie van hereniging. In 2000 werd besloten om Grieks Cyprus toe te laten als lid van de Europese Unie, in de hoop dat dit zou leiden tot hereniging. De belangrijkste poging hiertoe was in 2004 met het zogenaamde Annan Plan. Dit plan, genoemd naar voormalige VN secretaris-generaal Kofi Annan, stelde een confederale staat voor waarin Grieks Cyprus en Turks Cyprus zelf hun eigen interne zaken regelden en enkel defensie en het buitenlandbeleid samen zouden besluiten. Dit voorstel werd door een meerderheid van de Turks Cyprioten verwelkomt, maar driekwart van de Grieks Cyprioten was tegen. Sindsdien staat hereniging op een lager pitje, hoewel in 2008 een Cypriotische versie van de Berlijnse Muur, die dwars door de hoofdstad Nicosia heenloopt, werd afgebroken.

Vraag gratis een offerte aan

Algemeen

Noord-Cyprus omvat met een oppervlakte van 3.355 km² ongeveer 36% van het eiland. Het Turkse deel heeft ongeveer 295.000 inwoners, heel wat minder dan de 839.000 inwoners van het Griekse deel. Beide landen hebben Nicosia als hoofdstad, maar beide beheren elk maar een helft aangezien de scheidslijn tussen de twee landen dwars door de stad loopt. Een overblijfsel van de Britse tijd is dat beide delen aan de linkerkant van de weg rijden.

Toerisme

Hoewel het toerisme in het zuiden verder ontwikkeld is dan in het Turkse deel, is ook in Noord-Cyprus het toerisme een belangrijke economische pijler, dankzij het warme klimaat en de interessante geschiedenis van het eiland. De meest toeristen zijn Turks of Brits, maar de Nederlandse markt begint ook te groeien, aangezien het Turks-Nederlandse Corendon nu ook op Noord-Cyprus vliegt.

De 13e-eeuwse Selimiye moskee is de topattractie van Noord-Nicosia, maar de hoofdstad heeft veel meer (historische) bezienswaardigheden zoals het 16e-eeuwse Great Inn, waar je naar toe moet als je wilt genieten van lekker eten en street performances. De stad Famagusta wordt omringd door een van de best bewaard gebleven Venetiaanse vestingwerken. De tot moskee omgebouwde St. Nicolaaskathedraal is ook de moeite waard om te bezoeken. Tijdens de gevechten tussen de Grieken en Turken in de jaren '70 lag Famagusta op de frontlinie en enkele verlaten delen van de stad laten daar de sporen van zien. Het havenstadje Kyrenia is een populaire toeristische bestemming dankzij haar gezellige centrum. Het grote fort aan de haven is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kyrenia. Even buiten de stad ligt tevens het best bewaard gebleven kasteel van Noord-Cyprus: St. Hilarion.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen