Het Troödosgebergte op Cyprus

Bergdorpje in het Troödosgebergte
Bergdorpje in het Troödosgebergte

In het binnenland van Cyprus vind je het populaire wandelgebied Troödosgebergte. Het gebergte is vrij centraal gelegen in het westen van het eiland. Naast een indrukwekkende natuur vind je hier ook mooie kloosters, kerkjes en leuke bergdorpjes. 10 Byzantijnze kerken in dit gebied staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De hoogste berg is de Olympos (1.951 meter en wordt ook wel Chionistra genoemd) die in de winter bedekt is met een laagje sneeuw waar je kunt skiën. De bergen zijn geologisch gezien uniek vanwege de karakteristieke opeenvolging van gesteenten in de oceanische korst.

Heb je weinig kennis van Cyprus? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wandelen in het Troödosgebergte

Het Nationale Park Troödos leent zich prima voor wandeltochten. Er zijn 4 hoofdwandelroutes die door het gebied lopen. De route Atalante loopt rond de berg Olympos, route Persephone leidt naar een spectaculair uitkijkpunt, route Kalidonia leidt naar de Caledonische watervallen en route Artemis omsingelt de top van Chionistra. Je loopt door geurige dennenwouden, langs watervallen en krijgt adembenemende uitzichten over het eiland. Sommige van de wandelpaden leiden naar schitterende kloosters of kleine geschilderde Byzantijnse kerken waarvan er tien op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Vooral de kleurrijke fresco’s op de muren en apsissen en hun unieke architectuur met schuine zadeldaken zijn wereldberoemd.

Tien Byzantijnse kerken op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO

Agios Ioannis Lampadistis – dit complex bestaat uit 3 kerken en was vroeger een klooster. Het is niet bekend wanneer dit klooster exact is gebouwd maar de hoofdkerk dateert uit de 11e eeuw. Het dak met houten gebinte dat alle drie de kerken bedekt en een apart uitzicht geeft aan het complex, werd op een latere datum bijgevoegd.

Agios Nikolaos tis Stegis-kerk – De kerk van Agios Nikolaos tis Stegis (Heilige Nicolaas van het Dak) is gelegen bij het dorpje Kakopetria. De kerk maakte ooit deel uit van een klooster. Het is volledig geschilderd met muurschilderingen uit de 11e tot de 17e eeuw en wordt beschouwd als een van de meest interessante Byzantijnse kerken op het eiland.

Archangelos Michail – De kerk van Archangelos Michail in Pedoulas werd gebouwd in 1474 en is een klein gebouw met het gebruikelijke hellende bergdak. De tempel dateert uit dezelfde periode, is intact en een prachtig voorbeeld van haar soort.

Metamorfosis tou Sotiros – De Metamorfosis tou Sotiros-kerk (Verheerlijking van de Redder) is een 16e-eeuwse kapel op een heuvel met uitzicht op het oude dorpje Palaichori. Het interieur is volledig geschilderd met een van de meest complete reeksen muurschilderingen van de post-Byzantijnse periode in Cyprus.

Panagia Asinou-kerk – De beroemde Byzantijnse kerk van Asinou heeft enkele prachtige Byzantijnse muurschilderingen. Asinou komt van het Griekse Asine. De kerk dateert uit de vroege 12e eeuw en de muurschilderingen zijn gemaakt in de 12e tot de 17e eeuw.

Panagia Asinou-kerk, Cyprus
Panagia Asinou-kerk, Cyprus


Panagia Podithou – Panagia Podithou is gelegen bij het dorp van Galata en werd opgericht in 1502. Het gebouw behoorde ooit toe aan een klooster. De schilderingen zijn in Italo - Byzantijnse stijl, die aan het eind van de 15e eeuw op het eiland verscheen.

Panagia tou Araka – De 12e-eeuwse kerk van Panagia tou Araka staat net buiten het dorpje Lagoudera en heeft mooie fresco’s uit de late Comnenische stijl (1192). Samen met de kerken van Asinou en Agios Nikolaos tis Stegis, wordt deze kerk beschouwd als de belangrijkste Byzantijnse kerken op Cyprus.

Panagia tou Moutoulla – De kleine 13e-eeuwse kapel Panagia tou Moutoulla is een van de oudste voorbeelden van zijn soort met het typerende steile, schuine houten dak en oude fresco's.

Stavros tou Agiasmati – De 15e-eeuwse kerk van Stavros tou Agiasmati ligt ongeveer 3 kilometer buiten het bergdorpje Platanistasa. Je vindt er de meest complete muurschilderingen van de tweede helft van de 15e eeuw in Cyprus.

Timios Stavros kerk – De 14e-eeuwse kerk van Timiou Stavrou in het dorpje Pelendri is gedecoreerd met prachtige muurschilderingen uit de Paleologische tijd. Vraag gratis een offerte aan

Beste reistijd Troödosgebergte

Om zoveel mogelijk van de bijzondere natuur te genieten, kun je het Troödosgebergte het beste in de maanden maart, april of mei een bezoek brengen. In deze maanden bloeien op de rotsige bodem volop bloemen en planten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen