Cyprus van A tot Z

cyprus
cyprus

A van Aphrodite

In Petra tou Romiou steken 3 witte kalksteenrotsen uit het water. Hier zou Aphrodite, godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid, geboren zijn. De kalksteenrotsen staan beter bekend als 'de Rots van Aphrodite'.

Sandra 'Cyprus is een heerlijke (winter)zon bestemming waar je een mix van strand en cultuur kunt afwisselen. Hier mag je vooral het Troodosgebergte niet missen met het indrukwekkende Kykkosklooster en de koele begroeide bergen. Het rustige Polis en Latchi zijn ook zeker de moeite waard. Cyprus heeft mij zeker positief verrast!', Sandra - reisexpert Cyprus gratis reisvoorstel >>

B van Bellapais

Bellapais is een prachtig dorp in het noorden van Cyprus. Bellapais ligt tussen de citrusbomen in het Pentadaktylos-gebergte. Je vindt er o.a. ruïnes van een gothische abdij.

C van Cyprus

Cyprus is een eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije. Sinds 1974 is het verdeeld in de Grieks-Cypriotische Republiek in het zuiden en de Turkse Republiek in Noord-Cyprus.
Vraag gratis een offerte aan

D van Diarizosvallei

De Diarizosvallei ligt vol boerendorpen, middeleeuwse kerken en Venetiaanse boogbruggen. Archeologen hebben o.a. een kopertijdnederzetting ontdekt.

E van Ezelasiel

In het plaatsje Vouni, in het Troodos-gebergte, bevindt zich een ezelasiel. Het asiel in opgericht in 1994 en er wordt voor zo`n 140 ezels gezorgd. Als de druiven geoogst moeten worden kunnen de boeren in de omgeving de sterke en gezonde ezels inhuren.

F van Famagusta

Famagusta ligt in het noorden van Cyprus en was ooit de rijkste stad ter wereld. Ondanks dat het Turkse leger veel heeft verwoest en kerken zijn veranderd in moskeeën zijn er toch nog een aantal prachtige gothische gebouwen.

G van Grote Moskee

De Grote Moskee in Limassol ligt achter de Turkse Bazaar. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft een sierlijke minaret.

H van Huis van...

Het Huis van Achilles, het Huis van Eustolius en het Huis van de Gladiatoren zijn alledrie onderdeel van de archeologische site Kourion. De plaats werd hoogstwaarschijnlijk in de 12e eeuw v.Chr. gesticht.

I van Idalion

Idalion was een van de oudste stadstaten op Cyprus. Idalion bestond vanaf ongeveer 1400 v.Chr. Er waren 14 tempels in de stad, gewijd aan Aphrodite, Apollo en Athene.

J van koning Janus

De Lisugnankoning Janus bouwde in het dorp Pyrga de Kapel van St. Catherina. Het was voor zijn vrouw Charlotte de Bourbon. Er hangen nog originele fresco`s van de Kruiziging met de koning en koningin bij het kruis.

K van Kato Pafos

In Pafos vind je het meest interessante archeologische park van Cyprus, Kato Pafos. De ruïnes van Kato Pafos bestaan o.a. uit het Huis van Dionysos, de bekende mozaïekvloeren en een Middeleeuws kasteel.

Ruines Paphos
Ruines Paphos

L van Lara

Bij de baai van Lara liggen twee stranden waar de zeldzame groene zeeschildpad en de dikkopschildpad van juni tot september eieren komen leggen. Het strand wordt dan afgesloten voor bezoekers zodat de schildpadden in alle rust hun gang kunnen gaan.

M van moeflon

De moeflon is het kleinste wilde schaap ter wereld. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben hoorns. Je vindt ze op Cyprus vooral in de bossen rondom Pafos.

N van Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van beide delen van Cyprus. De grens tussen het Griekse en Turkse gedeelte loopt dwars door de stad. Nicosia is omgeven door Venetiaanse stadsmuren.

O van Olympus

De Olympus (Chionistra) is met 1951 m de hoogste berg op Cyprus. In de winter is het een geliefde plek om te skieën en in de lente bloeien er prachtige wilde bloemen.

P van Pasen

Pasen wordt op Cyprus groots gevierd. Het is traditie om dan met de hele familie gegrild lamsvlees te eten.

Q van Quirinibastion

Het Quirinibastion in Noord-Nicosia is de officiële residentie van de president van de Republiek Noord-Cyprus.

R van romantiek

Cyprus is een romantische eiland met zijn oude kastelen, afgelegen bergkloosters en Byzantijnse kerkjes. Ideale bijkomstigheid is dat de zon er meer dan 300 dagen per jaar schijnt.

S van strategische ligging

Door de strategische ligging is er vaak geprobeerd om het eiland te veroveren. De Egyptenaren, Feniciërs, Byzantijnen, Perzen, Romeinen, kruisvaarders, Britten, Franken, Venetianen en Turken hebben er geheerst. Iedere cultuur heeft zijn sporen nagelaten in de bouwkunst, stijl, keuken en mentaliteit van de eilandbewoners.

T van Troodos-gebergte

Het Troodos-gebergte is een uniek gedeelte van Cyprus. In de winter kun je er skieën en in de zomer geven de bomen beschutting tegen de zon. Het centrale deel is tot natuurreservaat verklaard.

Bergdorp Troodos-gebergte
Bergdorp Troodos-gebergte

U van Umm Haram

In het zuiden van Cyprus ligt een belangrijke islamitisch heiligdom, Hala Sultan Tekke. Dit heiligdom omvat o.a. het mausoleum met de tombe van Umm Haram. Zij was een tante van Mohammed.

V van Volkenkundig museum

Het Volkenkundig museum in Pafos bezit collecties aardewerk, munten, bijlen, klederdracht en keukengerei van de vroegere volken die op het eiland hebben gewoond.

W van wijnfestival

Ieder jaar begin september vindt in Limassol het wijnfestival plaats. Je kunt dan wijn proeven en dansen in de Gemeentetuin.

X van Xirosvallei

In de Xirosvallei stroomt de gelijknamige Xirosrivier. De Xirosvallei is tot reservaat verklaard. Je ziet de moeflon er veelvuldig lopen.

Y van ?

Z van zoutmeren

Op Cyprus zijn twee zoutemeren. In de winter en de lente verzamelen duizenden flamingo`s, pelikanen, wilde eenden en zwanen zich er. In de zomer droogt het uit en blijft er alleen een dikke laag zout over.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen