Puerto Plata

Fort El Morro, Puerto Plata
Fort El Morro, Puerto Plata

Puerto Plata is een van de grootste plaatsen in heel de Dominicaanse Republiek. Enkel Santiago de los Caballeros en Santo Domingo zijn groter. Puerto Plata ligt aan de noordkust van de Atlantische Kustvlakte en telt in totaal ruim 160.000 inwoners. Oorspronkelijk was het al een van de grotere plaatsen op dit deel van het schiereiland Hispaniola door de grote koloniale waarde. Het is tot slot tegenwoordig ook een van de populairste badplaatsen van het land.

Dat Puerto Plata van grote koloniale waarde was blijkt uit veel bouwwerken die nu nog te zien zijn. Zo vind je er Victoriaanse pakhuizen en kleurrijke woonhuizen met veranda's die aan de Spaanse hacienda's doen denken. Het Christendom dat de Spaanse kolonisten met zich meebrachten is zeer aanwezig. Op de top van de Monte Isabel de Torres staat een Christusbeeld dat over de Spanjaarden moest waken. De top van de Isabel de Torres is te bezoeken met een kabelbaan en geeft een geweldig uitzicht over de stad en kustlijn. Het fort op de berg was bedoeld om de bekende Caribische piraten af te schrikken.

Er zijn nu invloeden te herkennen uit de Europese, Amerikaanse en Latijnse Zuid-Amerikaanse culturen. Er is een lange boulevard waar iedere dag vele mensen bij elkaar komen om te flaneren en bekeken te worden. Winkelliefhebbers kunnen hier flinke tijd hun gang gaan en hun ogen uitkijken. Als je liever iets typisch Dominicaans wilt zien tijdens je vakantie kun je ook een bezoekje brengen aan de rumfabriek van Brugal.

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Puerto Plata
Plaatsen in de buurt van Puerto Plata (Dominicaanse Republiek) :
 • Sosúa (19 km)
 • Cabarete (31 km)
 • San Cristóbal (165 km)
 • Santo Domingo (166 km)
 • Punta Cana (270 km)
 • Playa Dorada (6559 km)
 • Ervaringen

  op 16 oktober 2021 plaats: Puerto Plata, reisperiode: december 2019

  Wij zijn al 12 keer op de dominicaanse republiek geweest en altijd een geweldige vakantie gehad en in de wintermaanden is het er zeker heerlijk

  • Algemeen 10
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 10
  op 14 november 2019 plaats: Puerto Plata, reisperiode: februari 2019

  Zeer mooi en gastvrij land.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 9
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 17 oktober 2017 plaats: Puerto Plata, reisperiode: oktober 2017

  Leuke plaats niet zo massaal, redelijk authentiek. En niet ontzettend druk met toeristen. Lekker relaxen en genieten van zon strand en zee, snorkelen is een aanrader

  • Algemeen 10
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
  op 15 december 2016 plaats: Puerto Plata, reisperiode: september 2016

  Het is een geweldige mooie omgeving veel te zien en meestal erg mooi weer. Excursies wel prijzig

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 25 juli 2014 plaats: Puerto Plata, reisperiode: november 2013

  Puerto Plata is zeer mooi. Binnen het resort is alle luxe, daarbuiten heerst veel armoede, ondanks de armoede zijn de mensen zeer vriendelijk. Er is een groot verschil tussen armoede en rijdom, ofwel ben je er arm ofwel rijk. In de winkeltjes zijn de mensen, vooral de mannelijke verkopers opdringerig naar vrouwelijke toeristen, ze doen er alles aan om je in hun winkel te krijgen en iets te kunnen verkopen, dit is minder fijn, maar begrijpelijk, daar wij als toeristen voor hun inkomsten zorgen. We bezochten ocean world, het apeneiland met de zipeline ( dit was overigens het decor van Juressic Park) we zijn aan sosua gaan snorkelen en op sosua beach gaan eten,... dit waren allemaal aanraders. We vertrekken over enkele weken opnieuw naar dezelfde plaats.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 7
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Puerto Plata

  Fortaleza de San Felipe (Puerto Plata)

  Fortaleza de San Felipe
  Fortaleza de San Felipe
  Kaart met locatie Fortaleza de San Felipe

  Fortaleze de San Felipe is het fort dat je in Puerto Plata vindt. In de periode van 1564 tot 1577 beschermden de Spanjaarden zich met dit fort tegen de piraten. Vanuit het fort kun je genieten van een prachtig uitzicht op de zee, de haven en de berg Pico Isabel de Torres. Vandaag de dag is er een museum gehuisvest in het fort, welke het belang van het fort in de geschiedenis van Puerto Plata en de Dominicaanse Republiek vertelt. 

  Museo de Ambar Dominicano (Puerto Plata)

  Museo de Ambar Dominicano
  Museo de Ambar Dominicano
  Kaart met locatie Museo de Ambar Dominicano

  Museo de Ambar Dominicano, het Amber Musuem, is een museum waar onder andere echte dinosaurusresten tentoongesteld worden. Het museum is gehuisvest in een prachtig Victoriaans herenhuis, dat op zichzelf al een rijke geschiedenis kent. In het museum kun je heerlijk ronddwalen en de grote collectie fossielen en dinosaurusresten bewonderen. Je kunt er ook voor kiezen om het museum met een gids te ontdekken. Rondleidingen worden in het Engels en in het Spaans gehouden.

  Parque Central (Puerto Plata)

  Parque Central
  Parque Central
  Kaart met locatie Parque Central

  Parque Central is een erg mooi park dat gelegen is in het centrum van Puerto Plata. In en rond dit mooie park vind je allerlei Victoriaanse bouwwerken met de kenmerkende vrolijke Caribische kleuren. Het paviljoen La Glorieta, daterend uit 1872, is hiervan een heel fraai voorbeeld. Dit is het idyllische en ronde tuinhuisje dat open is door het gebruik van een soort veranda's. Tijdens een bezoek aan Puerto Plata is het centrale punt Parque Central zeker een bezoek waard. 

  Pico Isabel de Torres (Puerto Plata)

  Pico Isabel de Torres
  Pico Isabel de Torres
  Kaart met locatie Pico Isabel de Torres

  Pico Isabel de Torres is een berg, die te midden van de stad ligt. De berg is 793 meter hoog. Boven op de berg vind je een botanische tuin. Daarnaast staat er op deze berg het 16 meter hoge standbeeld van Jezus Christus. Dit beeld van Jezus Christus is een replica van het beeld in Rio de Janeiro. Je kunt de top van Pico Isabel de Torres bereiken met een kabelbaan.

  Rumfabriek van Brugal (Puerto Plata)

  Rumfabriek van Brugal
  Rumfabriek van Brugal
  Kaart met locatie Rumfabriek van Brugal

  In Puerto Plata bevindt zich een van de drie rumfabrieken van Brugal. Brugal is een wereldwijd bekend merk van rum. Jaarlijks produceert de rumfabriek in Brugal in Puerto Plata maar liefst 1,5 miljoen liter witte en bruine rum. De rumfabriek is op werkdagen open voor bezoekers en de toegang is gratis. De fabriek biedt eveneens rondleidingen aan. De fabriek is van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend. Je kunt er rum tegen een kleine korting kopen. Daarnaast zijn er souvenirs te koop.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Dominicaanse Republiek bekijken.

  Vervoer

  Puerto Plata heeft een eigen internationale luchthaven die ongeveer 20 kilometer van het centrum af ligt. Je kunt hier een auto huren, maar door het rijgedrag van de plaatselijke bevolking is dit niet aan te raden. Voor degenen die enkel naar Puerto Plata of een van de omliggende plaatsen zal gaan is het openbaar vervoer een goed optie. De bussen en taxi´s zijn betrouwbaar en vaak voorzien van airconditioning. Het openbaar vervoer is bovendien goed te betalen.

  Geschiedenis

  Het is algemeen bekend dat Columbus Amerika ontdekte in 1492. Het is dan ook beste bijzonder dat Puerto Plata slechts 10 jaar later al werd gesticht door de broer van Columbus, Bartholomeo. Na een paar jaar, in 1508, kreeg Puerto Plata al stadsrechten en havenrechten van de Spaanse kolonisten. Hierdoor werd de stad een van de eerste plaatsen waar veel mensen zich vestigden. Puerto Plata groeide uit tot een van de meest welvarende plaatsen van de Cariben. In 1562 sloeg het noodlot toe en werd de stad getroffen door een zware aardbeving en vertrokken veel mensen naar het Spaanse vasteland of andere en nieuwere steden.

  In 1844 werd de Dominicaanse Republiek gesticht. Dit was een belangrijke gebeurtenis voor Puerto Plata. De handel bloeide hier weer op en de rijkdom nam toe. In deze periode werden de meeste huizen die nu nog in Puerto Plata staan gebouwd. Pas rond 1970 werd Puerto Plata ontdekt als de plek met de mooie stranden. Vanaf dat moment groeide de toeristische waarde van dit inmiddels populaire vakantieoord.

  Weer

  Het goede weer is een van de redenen dat de Dominicaanse Republiek een goede vakantieplek is. In Puerto Plata blijven de temperaturen vrijwel het gehele jaar gelijk, hoewel ze iets hoger oplopen tijdens de natte periode. De regenmaanden zijn mei, juli en tussen september en november. In de zomermaanden is er ook meer kans op tropische stormen en zelfs orkanen, dus de beste tijd voor een ontspannen vakantie zijn de wintermaanden.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Puerto Plata