San Cristóbal

Berglandschap Dominicaanse Republiek
Berglandschap Dominicaanse Republiek

De stad San Cristóbal ligt in het zuiden van de Dominicaanse Republiek. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en er wonen ongeveer 250.000 mensen. De plaats ligt in een grote baai die beschut is door de eerste bergtoppen van het centrale gebergte in de Dominicaanse Republiek. De twee rivieren Nigua en Nizao lopen aan weerszijden van San Cristóbal. 

San Cristóbal was een van de eerste plekken die door de Spanjaarden werden gesticht, hoewel het een aantal eeuwen niet verder groeide. Pas in de negentiende eeuw werd de plaats pas officieel gesticht, wat het begin was van een snelle groei. Nu is San Cristóbal een welvarend commercieel centrum voor de landbouw. Er wordt rijst, koffie, suiker en aardappelen verbouwd en ook de veehouderijen leveren een grote bijdrage aan de rijkdom van de stad. In tegenstelling tot veel van de andere kustplaatsen in de Dominicaanse Republiek is er een grote lokale bevolking die een andere bron van inkomsten heeft dan het toerisme. Dit maakt San Cristóbal een authentieke Caribische stad.

Toch is het toerisme een belangrijke inkomst voor de stad. De ligging aan de zuidkust van de Dominicaanse Republiek met de witte stranden maakt San Cristóbal een goede vakantiebestemming. Het is minder populair dan de andere kustplaatsen, maar ook hier zijn meer dan genoeg voorzieningen voor vakantiegangers. Er zijn maar liefst 4 prachtige stranden waar je kunt genieten van de zon. In de strandtentjes en restaurantjes kun je de echte Dominicaanse specialiteiten proeven.

Heb je weinig kennis van Dominicaanse Republiek? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart San Cristóbal
Plaatsen in de buurt van San Cristóbal (Dominicaanse Republiek) :
 • Santo Domingo (19 km)
 • Cabarete (151 km)
 • Sosúa (154 km)
 • Puerto Plata (165 km)
 • Punta Cana (178 km)
 • Playa Dorada (6396 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van San Cristóbal

  La Toma Balneario (San Cristóbal)

  Het huis waar dicator Rafeal Leonidas Trujillo woonde is tegenwoordig een ruïne. Zijn zwembad is echter nog wel te bezoeken. Het voormalige privé-natuurzwembad van dictator Rafael Leonidas Trujillo is namelijk dagelijks voor het publiek geopend. De zwembaden zijn gevuld met vers zoetwater uit de Haina rivier. La Toma Balneario is te bereiken met een lokale taxi en is open van 8.30 uur tot 19.30 uur.

  Museo Jamas El Olvido Será tu Recuerdo (San Cristóbal)

  Een bijzonder museum is Museo Jamas Olvido tu Recuerdo zeker. Het is namelijk in het huis van een lokale bewoner. José Miguel Ventura Medina heeft in zijn huis een klein en informeel museum gemaakt ter ere van zijn favoriete wereldleider Generalísimo Trujillo. De naam van het museum betekent namelijk 'Je zal nooit vergeten worden'. In zijn huis is een een uitgebreide collectie van foto's en andere memorabilia te zien. Verder heeft Ventura ook veel antieke voorwerpen zoals koffiemolens en typemachines. Het museum is open wanneer Ventura thuis is. Is hij er niet? Dan kun je hem altijd bellen. De eigenaar van de museum spreekt Spaans en Engels.

  Pomier Caves (San Cristóbal)

  Pomier Caves
  Pomier Caves
  Kaart met locatie Pomier Caves

  Als je in San Cristóbal bent is een uitje naar de grotten van El Pomier een aanrader. De Pomier Caves bestaan uit 55 grotten in het noorden van San Cristóbal in het Nationale Park Cuevas de Borbon o del Pomier. In deze grotten vind je duizenden afbeeldingen en symbolen, maar ook bijzondere rotstekeningen die het leven van de Taino-indianen vertellen. De indianen leefden niet in de grotten, maar gebruikte ze wel voor het uitvoeren van ceremonies. Er wordt geschat dat deze grotten meer dan 1000 jaar oud zijn. De grotten kun je dagelijks bezoeken tussen 09.30 uur tot 17.00 uur. Het wordt aangeraden om goed schoeisel mee te nemen. De gids zorgt voor helmen, klimgordels, touw en zaklampen. Je wordt door de gids meegenomen naar de eerste drie kamers van de grotten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Dominicaanse Republiek bekijken.

  Vervoer

  San Cristóbal ligt op ongeveer 30 kilometer van Santo Domingo. Daar is de dichtstbijzijnde luchthaven waar internationale vluchten naartoe gaan. De verbinding met Santo Domingo is zeer goed. Een van de hoofdwegen van de Dominicaanse Republiek, de DR-2, loopt tussen de twee steden. Ook de Autopista 6 de Noviembre is een goede verbindingsweg tussen de steden. Niet alleen toeristen maken graag gebruik van deze wegen, maar ook de lokale bevolking van San Cristóbal maakt er dankbaar gebruik van voor werkverkeer. Daarom is het aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen tussen beide steden. De bussen en mototaxi's zijn een goedkope en goede manier om je te verplaatsen.

  Dankzij de ligging dichtbij Haïti is San Cristóbal een van de plekken waar veel verkeer is tussen beide landen. Er is een goede verbinding naar Haïti, hoewel het in verband met het rijgedrag van de lokale bevolking niet aan te raden is om zelf een auto te huren en op pad te gaan.

  In de stad zelf kun je het beste gebruik maken van de mototaxi's en gewone taxi's. Hoewel het rijgedrag van de lokale bevolking nog wel eens wild kan zijn houden de bestuurders wel rekening met de toeristen.

  Geschiedenis

  Niet lang na de ontdekking van Amerika door Columbus volgde zijn broer hem 4 jaar later naar het Caribische gebied. Bartholomeüs Columbus stichtte San Cristóbal in 1496 een fort op de plaats van San Cristóbal. Het was niet zijn intentie om hier een nederzetting te stichten, maar om goud te zoeken. Toen de zoektocht naar goud niks bleek op te leveren vertrokken de kolonisten weer. Pas eind achttiende eeuw kwam er een toestroom van immigranten uit Haïti, waardoor er ineens behoefte was aan een toevluchtsoord. Dit werd San Cristóbal. In 1822 werd San Cristóbal officieel gesticht als stad, hoewel er toen al veel mensen woonden en het fort al eeuwen bestond. 

  Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van San Cristóbal en van de hele Dominicaanse Republiek was de geboorte van dictator Rafael Leónidas Trujillo. Hij werd de officiële president van de Dominicaanse Republiek in 1930. Hoewel hij officieel slechts 18 jaar deze positie bekleedde regeerde hij het land van 1930 tot 1961.

  Weer

  Met een heerlijke gemiddelde temperatuur van 26°C is San Cristóbal een fijne plek. De temperaturen zijn vrijwel gelijk het hele jaar door, wat typisch is voor het tropische klimaat. Wel moet je rekening houden met lange natte periodes waarin er heftige regenbuien zijn en soms tropische stormen. Het kan er erg hard regenen, maar de buien houden nooit langer aan dan 2 uur.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar San Cristóbal