Eger

Kerk in Eger, Hongarije
Kerk in Eger, Hongarije

Eger ligt ten noordoosten van Boedapest in het noorden van Hongarije. Eger is beroemd om zijn roemruchte verleden vanwege de oorlogen met de Turken eind 16e eeuw. Een overblijfsel hiervan is o.a. de Egri Bikaver, de Stierebloedwijn. Eger is uitstekend lopend te verkennen, mede omdat een gedeelte van de stad is afgesloten voor verkeer. Met haar 175 beschermde gebouwen en monumenten is er op iedere hoek van de straat wel wat te zien. Al eeuwen lang zijn de wijnen van Eger beroemd tot ver over de landsgrenzen. Dat geldt dan vooral voor de Stierenbloedwijn Egri Bikavér en de Medoc Noir.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Eger
Plaatsen in de buurt van Eger (Hongarije) :
 • Miskolc (39 km)
 • Tokaj (81 km)
 • Debrecen (102 km)
 • Boedapest (107 km)
 • Esztergom (122 km)
 • Kecskemét (122 km)
 • Szeged (184 km)
 • Gyor (206 km)
 • Siófok (206 km)
 • Balatonfüred (215 km)
 • Ervaringen

  op 17 november 2017 plaats: Eger, reisperiode: juli 2017

  Deze omgeving is zeer de moeite waard de natuur is hier prachtig mooie wegen kronkelen in de bergen prachtige vergezichten

  • Algemeen 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Eger

  Burcht van Eger (Eger)

  Burcht van Eger
  Burcht van Eger
  Kaart met locatie Burcht van Eger

  De Burcht van Eger is misschien wel een van de bekendste en meest historievolle bezienswaardigheden van Eger. Het is een van de bekendste symbolen van patriottische persistentie. Het heeft namelijk veel aanvallen meegemaakt. Zo werd het onder andere in 1552 door een grote groep Hongaarse strijders verdedigd door een groot Turks leger. Door de vele beschadigingen is het verschillende malen herbouwd, eerst in romantische stijl en later in gotische stijl. Deze gotische stijl zie je onder andere terug in de zuilenrijen. De Burcht van Eger dateert uit de 13e eeuw en de laatste verbouwingen vonden in de 18e eeuw plaats. Vandaag de dag is het István Dobó Castle Museum er gevestigd. Bij een bezoek aan de burcht kun je onder andere het ondergrondse gangenstelsel ontdekken.

  Dobóplein (Eger)

  Dobóplein
  Dobóplein
  Kaart met locatie Dobóplein

  Het stadscentrum van de Hongaarse stad Eger wordt ook wel “de Barokke parel van Europa” genoemd, dit dankzij de vele prachtige barokke bouwwerken. In “de Barokke parel van Europa” ligt ook het Dobóplein, wat het belangrijkste en meest centrale plein van Eger is. Het Dobóplein is omgeven met allemaal prachtige barokke huizen. Je vindt er onder andere de St. Anthoniuskerk en de kathedrale basiliek van Eger. Op het plein staat ook een beeld van István Dobó. Hij was een van de strijders die tegenstand bood tijdens de veertig dagen durende aanval van de Turken.

  Kathedrale basiliek van Eger (Eger)

  Kathedrale basiliek van Eger
  Kathedrale basiliek van Eger
  Kaart met locatie Kathedrale basiliek van Eger

  De kathedrale basiliek van Eger is het enige gebouw in classicistische stijl in Eger. Deze grote basiliek is de op een na grootste kerk van Hongarije. De basiliek is geëerd aan Johannes; basilica of Eger St. John cathedral. De kerk is relatief nieuw, omdat de kerk tussen 1831 en 1836 is gebouwd. De basiliek is zowel van buiten als van binnen mooi om te bezichtigen. In de kerk vind je namelijk verschillende mooie fresco's. Dagelijks kun je om 12.00 uur van de live uitgevoerde orgelmuziek genieten.

  Mooie Vrouwen Vallei (Eger)

  Mooie Vrouwen Vallei
  Mooie Vrouwen Vallei
  Kaart met locatie Mooie Vrouwen Vallei

  Szépasszonyvölgy is de Mooie Vrouwen Vallei. De vallei staat bekend om haar vele wijnkelders. Je vindt hier namelijk maar liefst tweehonderd verschillende wijnkelders. Er bestaan verschillende legendes hoe de 'Mooie Vrouwen Vallei' aan haar naam komt. Zo wordt er bijvoorbeeld gesteld dat de naam te danken is aan de mooie vrouw die er haar wijn verkocht. Anderen stellen weer dat de naam te wijden is aan Venus, godin van de oude religie en liefde. Een duidelijke verklaring is er echter niet over de naam evenals de datum van de constructie van de eerst wijnkelders. In de 'Mooie Vrouwen Vallei' kun je uitstekend verschillende wijnen proeven.

  Ottomaanse minaret (Eger)

  Ottomaanse minaret
  Ottomaanse minaret
  Kaart met locatie Ottomaanse minaret

  In Eger vind je een van de nog drie bestaande minaretten van Hongarije. De minaret van Eger is daarnaast ook nog eens de meest noordelijke minaret van Europa. Deze Ottomaanse minaret hebben de Turken in Eger achtergelaten nadat zij de stad maar liefst 91 jaar bezet hebben gehouden. Deze boven de stad uitstekende minaret heeft een hoogte van 40 meter. Je kunt deze bijzondere Ottomaanse minaret beklimmen via de 97 traptreden, welke je naar een balkon leiden vanaf waar je een mooi uitzicht op de stad hebt.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Geschiedenis

  Eger wordt al bewoond sinds de steentijd. Gedurende de middeleeuwen werd het gebied bewoond door Duitsers, Avaren en Slavische stammen. De Hongaren bewonen het gebied sinds de 10e eeuw. Stefanus I (997-1038), de eerste christelijke koning van Hongarije stichtte een bisdom in Eger. De eerste kathedraal van Eger werd gebouwd op de burchtheuvel, waar later de burcht van Eger werd gebouwd. De stad is gebouwd rondom de kathedraal, die niet meer bestaat, echter Eger is een belangrijk religieus centrum sinds haar ontstaan. Gedurende de Ottomaanse bezetting van Hongarije, werd Eger een belangrijk grensbastion. Nadat de Ottomanen probeerden om Wenen te veroveren, dachten de Habsburgers, die het niet-Ottomaanse deel van Hongarije bestuurden, dat het tijd was om de Ottomanen uit het land te verdrijven. Het Christelijke leger onder leiding van Karel IV van Lotharingen veroverde de burcht van Boeda in 1686 en hongerde de burcht van Eger tot overgave uit in 1687. Daarna begon Eger weer op te bloeien. De 19e eeuw begon met rampen. Een brand vernielde de helft van de stad in 1800 en de zuidelijke muur van de burcht stortte in 1801 in, waardoor meerdere huizen werden vernield. In 1804 kwam alle macht in Eger in handen van de aartsbisschop. In 1827 werd het grootste deel van het stadscentrum verwoest door een brand en 4 jaar later stierven er 200 mensen door een epidemie. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de economie langzaam op gang, maar vanaf 1925 werden er nieuwe gebouwen gebouwd. Gárdonyi's roman "Egri csillagok" uit 1899 zorgde ervoor dat Eger een populaire toeristenattractie werd en er werd begonnen met de archeologische blootlegging van de burcht.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Eger