Sopron

Straatbeeld met kleurrijke gevels in Sopron
Straatbeeld met kleurrijke gevels in Sopron

Sopron is gelegen in het westen van Hongarije. Sopron is bekend om zijn wijnbouw en om zijn bezienswaardige barokke stadscentrum. De stad ligt direct aan de grens met Oostenrijk en had ook tot dat land behoord, als een referendum in 1921 niet had bepaald dat de stad Hongaars bleef. De stad is tegenwoordig officieel tweetalig. Sopron ligt in het comitaat Győr-Moson-Sopron en is een "stad met comitaatsrecht". Tot 1950 was het de hoofdstad van het comitaat Sopron, dat in dat jaar werd opgeheven. Het bekendste gebouw is de Vuurtoren (tűztorony), het symbool van de stad, het zogenaamde Stornaház en het Fabricius-ház. Ook is hier het woonhuis van Franz Liszt te bezichtigen. Rondom de stad vind je wijngaarden en de met dennenbossen overdekte Lõvérek.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Sopron
Plaatsen in de buurt van Sopron (Hongarije) :
 • Gyor (78 km)
 • Keszthely (113 km)
 • Balatonfüred (126 km)
 • Balatonmeer (128 km)
 • Tihany (130 km)
 • Siófok (140 km)
 • Esztergom (161 km)
 • Boedapest (186 km)
 • Pécs (218 km)
 • Kecskemét (249 km)
 • Ervaringen

  op 17 november 2017 plaats: Sopron, reisperiode: juli 2017

  Leuke stad om te beginnen met de wijn reis door hongarije

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sopron

  Kecske-templon (Sopron)

  Kecske-templon
  Kecske-templon
  Kaart met locatie Kecske-templon

  In het barokke centrum van Sopron vind je de Kecske-templon, welke in de volksmond ook wel de Geitenkerk wordt genoemd. Deze kerk staat op het sfeervolle centrale plein van de stad. De Geitenkerk is een benedictijner kerk, welke in barokke stijl is ingericht. In de kerk vind je eveneens een gotisch gewelf, dit zijn de bogen aan het plafond van de kerk. De kerk heeft vroeger ook dienst gedaan als vergaderruimte. Zo werden er namelijk in de 17e eeuw parlementsvergaderingen gehouden. Daarnaast vonden er kroningen plaats.


  Storno-huis (Sopron)

  Storno-huis
  Storno-huis
  Kaart met locatie Storno-huis

  Aan het centrale plein van Sopron ligt het Storno-huis. Dit is een museum en is een van de meest bezochte musea van Hongarije. Het kasteelachtige barokke hoekhuis is een van de mooiste aanblikken van het plein. Het museum biedt een grote interessante collectie, waaronder een antieke verzameling uit de Storno-dynasty. De vertrekken van dit prachtige hoekhuis zijn ingericht met antiek meubilair. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven in de 19e eeuw.

  Tüztoren (Sopron)

  Tüztoren
  Tüztoren
  Kaart met locatie Tüztoren

  In Sopron vind je de 61 meter hoge Tüztoren. De toren is gebouwd op de ruïnes van de Romeinse stadsmuren, welke uit de 13e eeuw dateren. De toren is een bekend symbool van de stad. Vanuit deze toren kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Tegenwoordig is in de toren het stadshistorisch museum Soproni Museum gehuisvest. Het museum is dagelijks geopend. De openingstijden zijn per seizoen verschillend.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Geschiedenis

  Sopron behoort tot de Hongaarse steden met een Romeins en een nog eerder verleden: destijds heette het Scarbantia. De stad is gesticht door de Kelten en is minstens 2300 jaar oud. Daarna kwamen de Romeinen en tijdens de Volksverhuizingen werd deze nederzetting verwoest. Het is de enige stad welke geen schade leed tijdens de Turkse overheersing in de 16e eeuw. De stad kreeg haar huidige barokke aanzien na een brand die het Middeleeuwse Sopron in 1676 in de as legde.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Sopron