Titanic Town in het Ierse Belfast

Oude foto van schip Titanic, Belfast
Oude foto van schip Titanic, Belfast

Het verhaal van het prachtige schip en haar tragische ondergang in de vrieskoude Atlantische wateren, heeft in minder dan 2 weken de harten van de wereld veroverd. En dat gebeurt nog steeds. Belfast is de stad waar 's werelds beroemdste schip werd ontworpen, gebouwd en gelanceerd. Alleen in deze stad kun je het verhaal van de Titanic tot op de bodem uitzoeken, de passie en de trots ontdekken van degenen die het schip ontworpen en gebouwd hebben en de spanning beleven van Titanic Town op het hoogtepunt van de macht.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wat vooraf ging

Met een lengte van maar liefst 3 voetbalvelden was de Titanic het grootste handgemaakte schip dat de wereld ooit had gezien. Het schip was ook het meest technologisch ontwikkeld in deze tijd. Alsof dit nog niet alles is, was dit drijvende paleis ook nog het eerste schip dat beschikte over stoombaden, een verwarmd zwembad, elektrische roltrappen en warm en koud water in elke hut. De Titanic had tevens een state-of-the-art fitnessruimte, squashbanen, een magnifieke keuken, een lounge en balzalen die geïnspireerd waren door Versailles. En dit nog wel in een tijdperk van ongekende verwennerij. Op 31 mei 1911 werd het schip gelanceerd in Belfast Lough en op 2 april 1912 verliet de Titanic het Ierse Belfast.

De tragische ondergang

Ontwerper Thomas Andrews was samen met monteurs en tekenaars van de Guarentee Group en Harland & Wolff aan boord om eventuele problemen die zouden kunnen ontstaan, op te lossen. Zij waren echter machteloos en konden de tragische ondergang die de wereld opschudde niet voorkomen.

Op zondag 14 april om 23.40 uur voer het schip richting Newfoundland in Canada met een snelheid van 20 knopen. Tijdens de vaartocht sloeg de Titanic tegen een enorme ijsberg aan en verwoeste compleet haar romp. Het lawaai, dat Lady Duff-Gordon later meldde, klonk als een reusachtige hand die gigantische bowlingballen langs de zijkant van het schip rolde. In minder dan 3 uur keken de 713 overlevenden hulpeloos toe vanuit de nauwelijks gevulde reddingsboten, toen het laatste deel onder de golven gleed. Binnen enkele uren zouden de mensen worden gered door RMS Carpathia en worden meegenomen naar New York, maar zij lieten meer dan 1500 bemanningsleden en passagiers achter die vervolgens omkwamen in de ijskoude golven. De wereld rouwde, maar nergens was het verdriet duidelijker merkbaar dan in Belfast. Vraag gratis een offerte aan

Ontdek het verleden

Vergeet Hollywoodfilms, want in Belfast kun je de romantiek en passie van het Titanic verhaal in real life herleven. Om de historie te ontdekken worden er naast wandeltours ook tours per bus, fiets, taxi en boot georganiseerd. In deze stad kun je de onderstaande historische items niet missen.

Harland & Wolff hoofdkwartieren en architectkantoren
Deze prachtige kamers zijn nauwelijks veranderd sinds de tijd dat Thomas Andrews en zijn ingenieuze collega's de Titanic en haar zusterschepen hadden ontworpen. Dit is waar het allemaal begon en waar de droom vorm kreeg.

Titanic en de grootse scheepshellingen
In iets meer dan een minuut werd de Titanic vanaf deze scheepshellingen gelanceerd met behulp van ruim 20 ton talg (vet) en zeep om haar verplaatsing te vereenvoudigen. Hier in de buurt bevindt zich de torenhoge Arrol Gantry, waar de Titanic werd gebouwd.

Titanic's aanlegplaats en pomphuis
De Edwardian Thompson Pump-House is tegenwoordig een fascinerend bezoekers- en expositiecentrum vol met originele mechanica. Het pomphuis werd officieel geopend op de dag dat de ambachtslieden begonnen met het inrichten van de Titanic met luxe meubels in het aangrenzende droogdok. Het was de grootste ter wereld in die tijd. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje in het café, terwijl je leert over de ongelooflijke scheepsbouw via audiovisuele displays.

SS Nomadic
Dit schip vervoerde passagiers van Cherbourg naar de Titanic. Hier kun je de geschiedenis van de elite van de Titanic volgen vanaf oktober 2012.

Het spectaculaire Titanic Belfast museum

Sinds 2012 is het mogelijk om het Titanic Belfast museum te bezoeken waar je alles kunt zien en ontdekken van de Titanic. Tijdens het openingsjaar vinden er evenementen, festivals, concerten en tentoonstellingen plaats om de gebeurtenis te herdenken en kun je het Titanic museum bezoeken. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen