Wandelroutes in Ierland

the Cliffs of Moher
the Cliffs of Moher

Het groene Ierland is een prachtig land om de wandelschoenen voor aan trekken en op pad te gaan. Ierland heeft meer dan 4.000 kilometer aan officiële wandelpaden, zogenaamde National Waymarked Trails. Deze routes zijn aangegeven met zwart-gele paaltjes. Hieronder enkele van de mooiste wandelroutes van Ierland.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wicklow Way

De oudste trail van de National Waymarked Trails (1980), de Wicklow Way begint in Marlay Park, gelegen in de buitenwijken van Dublin. De hele 129 km lange route kan in ongeveer 5-7 dagen gelopen worden. Gedeeltes zijn natuurlijk ook mogelijk. Van Marlay loop je door de geplante bossen, heide en veen van County Dublin. Vervolgens daal je af in de Glencree vallei en kom je o.a. langs de Powerscourt Waterfall, met 112 m de hoogste waterval van Ierland. Van daar beklim je een deel van Brockagh Mountain en passeer je Glendalough, een unieke middeleeuwse monniken nederzetting. Na Glendalough daal je af in de Glenmalure tot aan de Iron Bridge.

Wicklow Way
Wicklow Way


Op dit punt ligt de helft van de route achter je en laat je tevens de steile heuvels achter je. De rest van het pad loopt meanderend door lage rollende heuvels. Dit stuk is dan wel gemakkelijker te belopen, het biedt minder imposante uitzichten dan het eerste deel. De Wicklow Way eindigt in Clonegal. Dit kleine gehucht heeft echter geen openbaar transport, daarvoor moet je 4 km verderop zijn in Kildavin.

Sheep's Head Way

De Sheep's Head Way is een 88 km lusvormige route over het Muntervary schiereiland, in het uiterste zuiden van Ierland en kan in 4 dagen gelopen worden. Het pad begint in het dorpje Bantry en loopt vervolgens langs de kust naar de vuurtoren op het puntje van het schiereiland en aan de andere kant terug via de kustdorpjes Kilcrohane, Ahakista en Durrus. Het route combineert zowel glooiende en ruige heuvels. Neem een degelijke uitrusting mee. Sommige delen van het pad langs de kust kunnen glad zijn en in het dunbevolkte gebied wil je niet zonder regenjas komen te zitten als het weer omslaat.

Sheep's Head Way
Sheep's Head Way
Vraag gratis een offerte aan

Kerry Way

De Kerry Way in het zuidelijke County Kerry beslaat een groot deel van het Iveragh schiereiland. Het lusvormige pad is 214 km lang en daarmee de langste National Waymarked Trail. De negendaagse route begint in Killarney en loopt het Killarney National Park in, het oudste nationale park van Ierland. Je passeert de mooie Torc waterval en trekt door de afgelegen Black Valley, in de schaduw van Ierland's hoogste berg Carrauntuohill. Na een stop in het kustdorpje Glenbeigh keert het pad weer landinwaarts. Na bergkammen overwonnen te hebben kom je bij Waterville weer bij de kust. Het pad loopt dan langs de kust naar Caherdaniel, dan Sneem en Kenmare waarna het pad weer landinwaarts draait richting de Torc waterval. Het stuk van daar naar Killarney is hetzelfde als op de heenreis.

Kerry Way
Kerry Way

Dingle Way

Ten noorden van Iveragh ligt het Dingle schiereiland. Hier vind je Dingle Way route, 162 km lang. Een afstand die in ongeveer acht dagen afgelegd kan worden. De route begint in Tralee en volgt een scheepskanaal naar Blennerville. Na een stuk over de flank van de Slieve Mish Mountains volgt een meanderend pad via nauwe boerenpaadjes, boreen genoemd.

Dingle Way
Dingle Way


Tussen Dingle en Dunquin volgt een klifpad langs de Atlantische Oceaan. Hierna volgt een bergachtig stuk als je op 640 m hoogte tussen de Brandon en Masatiompan bergen loopt. Dit is het hoogste punt van alle National Waymarked Trails. Onder aan de berg kom je langs het Fermoyle Strand, het langste strand van Ierland. Via de dorpjes Castlegregory en Camp maak je het rondje compleet en eindig je weer bij het beginpunt in Tralee.

Antrim Coast met de touwbrug van Carrick-a-Rede
Tot slot willen we de prachtige Antrim Coast in Northern Ireland nog benoemen, met het kliffenpad van Carrick A rede. Hier kan je met een touwbrug over naar een klein eilandje net voor de kust met een spectaculair zicht op de kliffen en de zee. De gehele Antrim Coast is echt een wandelparadijs. Je kunt hier ook de basaltkust bezoeken. Een ander hoogtepunt qua natuur zijn de Cliffs of Moher, die zie je in dit filmpje. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen