De murals van Belfast
gratis reisvoorstel aanvragen'I can't believe the news today', zo luidt de eerste zin van het nummer Sunday Bloody Sunday van de band U2. De band maakte dit nummer naar aanleiding van de gebeurtenis op zondag 30 januari 1972 in Derry. Op deze dag werden er door het Britse leger onschuldige demonstranten dood geschoten. Deze gebeurtenis wordt ook wel aangeduid als het punt van escalatie voor 'The Troubles'. The Troubles is de benaming voor de strijd en het geweld tussen de protestanten en de katholieken in Noord-Ierland.
'The Troubles'
Vooral Belfast wordt gekenmerkt door 'The Troubles'. In deze stad woonden zowel protestanten als katholieken en daarom waren er vaak gevechten in de stad. De protestanten waren Engels- en koningsgezind en stonden lijnrecht tegenover de katholieken die Iers- en republiekgezind waren.
Belfast
In 1920 is Noord-Ierland met de hoofdstad Belfast ontstaan door zich af te scheiden van Ierland. Jarenlang hebben de katholieken en protestanten tegenover elkaar gestaan maar pas in het jaar 1969 kreeg het een gewelddadige wending. Dit was het startpunt van The Troubles, die tot 1998 geduurd hebben. In dat jaar werd er het 'Goede Vrijdag' akkoord getekend. Hiermee werd de hoop gevestigd voor een goede toekomst. Vanaf dat moment heeft ook de Europese Unie veel geld in Belfast gestoken. Dit heeft een gunstig effect gehad, want grote delen van de stad zijn weer opgebouwd, de werkloosheid is laag en het toerisme begint op gang te komen.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Muurschilderingen
Veel toeristen bezoeken Belfast voor de muurschilderingen die zijn aangebracht. Deze muurschilderingen zien er vaak gewelddadig uit en geven de sfeer weer van de strijd tussen de protestanten en de katholieken, het is een indrukwekkend geheel. Tijdens een city tour door Belfast krijg je vele muurschilderingen te zien. Met een karakteristieke rode dubbeldeksbus, waarvan de bovenkant open is, maak je een ronde langs alle bezienswaardigheden van Belfast. Je komt door zowel protestantse als katholieke wijken, die beiden eigen muurschilderingen bezitten.
In de protestantse wijk is er aan Shankill Road één van de bekendste muurschilderingen te zien. Het is een grote schildering van een gemaskerde paramilitair die het vizier op de voorbijgangers richt. Het mooie, maar tevens ook beangstigende, is dat de loop van het geweer je blijft volgen. Waar je ook loopt. Erg indrukwekkend en schitterend gemaakt!
In de katholieke wijk zijn de meeste muurschilderingen gevestigd aan Falls Road. Één van de beroemdste schilderingen werd gemaakt door Bobby Sands. Het betreft een republikeinse martelaar. De schildering is te zien in Sebastopol Street, ter hoogte van Falls Road 51-53. Bobby Sands was zelf lid van de IRA, de Irish Republican Army. Hij werd opgepakt door het Engelse leger. Om erkenning te krijgen dat hij een politieke gevangene was ging hij in hongerstaking. Volgens de Engelse regering was hij gewoon een crimineel en terrorist, en gaven niet toe. Bobby Sands gaf echter ook niet op. Zijn lichaam deed dit wel, want naar een staking van 66 dagen stierf hij.
Murals
Muurschilderingen met de naam 'mural' hebben veelal een politieke betekenis. De makers van de murals gebruikte de schilderingen als een middel voor propaganda. De murals bestaan uit simpele teksten, slogans of afbeelding tot gigantische kleurrijke schilderijen op de muren en gevels van huizen en gebouwen. Alhoewel de muurschilderingen gemaakt zijn ter gebruik van propaganda, zijn ze tegenwoordig een interessante bezienswaardigheid voor toeristen. Een leuke manier om veel van deze murals te zien te krijgen is een tour met een 'Black Taxi'. Het is een rondrit van ongeveer anderhalf uur, met interessante verhalen van de chauffeurs die er al jaren rondrijden. Vaak hebben deze chauffeurs ook rondgereden in de periode van The Troubles.
Reisexpert Reisgraag.nl
Bekijk hier nog de top 10 van Belfast, zoals het Titanic museum en de prachtige Antrim coast.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.