Werelderfgoed in Ierland

Skellig eiland
Skellig eiland

Ierland, ook wel het Groene eiland genoemd, staat bekend om de ruige kustlijnen en mooie landschappen. Daarnaast zijn ook St. Patricksday, whiskey en Guiness veelgebruikte woorden bij het beschrijven van Ierland. Een populaire bestemming is de hoofdstad Dublin, maar Ierland heeft nog veel meer te bieden. Veel toeristen bezoeken Ierland ook voor de rust en de bevolking. Ierland heeft daarnaast ook twee inschrijvingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan die zeker de moeite waard zijn! Dit zijn Brú na Bóinne en Sceilg Mhichíl.

Aanbieders van vakanties naar Ierland
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Baobab (rondreizen) Klik
Wtc.nl (allround) Klik
Aktiva Tours (actieve vakantie) Klik

Brú na Bóinne

Brú na Bóinne is een archeologische vindplaats bij rivier de Boyne en betekent letterlijk het paleis of huis van de Boyne. De archeologische vindplaats is te vinden in het gebied 'The Bend of the Boyne'. Dit gebied beslaat ongeveer 790 hectare en enkele belangrijke prehistorische landschappen met overblijfselen van monumenten zijn hier te vinden. Brú na Bóinne bevat sporen van menselijke nederzettingen van minstens 6.000 jaar oud. De prehistorische overblijfselen zijn erg bijzonder, omdat rituelen en ceremonies belangrijk waren voor de lokale gemeenschappen in die tijd. Het archeologische landschap binnen Brú na Bóinne wordt gekenmerkt door drie grote Neolithische grafheuvels: Knowth, Newgrange en Dowth. Vooral Knowth bevat de grootste verzameling van Megalithische kunst in West-Europa.

De verschillende monumenten in dit gebied weergeven belangrijke culturele, sociale, wetenschappelijke en artistieke ontwikkelingen over een lange periode. Brú na Bóinne is in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dit gebied kan bezocht worden met de rondleidingen van de Brú na Bóinne Visitor Centre. Onder begeleiding van een gids kun je de grafheuvels Knowth en Newgrange bekijken. Een bezoek duurt ongeveer 1 tot 3 uur afhankelijk van de soort rondleiding die je kiest. Brú na Bóinne vind je aan de oostkust van Ierland op ongeveer 40 kilometer afstand van de hoofdstad Dublin.

Newgrange, een van de grafheuvels
Newgrange, een van de grafheuvels

Sceilg Mhichíl

Op het rotsachtige eiland Skellig Michael, een van de Skellig-eilanden ten zuidwesten van Ierland, vind je het kloostercomplex Sceilg Mhichíl. Dit complex is waarschijnlijk in de 7e eeuw gebouwd op de steile zijden van het rotseiland. Sceilg Mhichíl is bijzonder omdat het klooster een voorbeeld is van een religieuze nederzetting uit die tijd. De monniken van dit klooster woonden in eenvoudige stenen hutjes. Iedere ochtend vingen ze vis en de rest van de dag waren ze bezig met bidden, tuinieren of studeren. De monniken verlieten het eiland in de 13e eeuw en later werd Sceilg Mhichíl een bedevaartsoord.

Het uitzicht van Skellig Michael
Het uitzicht van Skellig Michael


Vanwege de afgelegen ligging van het eiland is het klooster echter niet veel bezocht en daardoor goed behouden. Sceilg Mhichíl is vanwege het typische Spartaanse kloosterleven dat in het klooster geïllustreerd wordt in 1996 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Wie het kloostercomplex wilt bezoeken moet er rekening mee houden dat het een klim is van 618 stappen omhoog. Daarnaast vind je rondom het klooster ook veel vogels op het eiland. Vooral papegaaiduikers kun je hier spotten. Skellig Micheal is het grootste eiland van de twee Skellig-eilanden.
Papegaaiduiker
Papegaaiduiker

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Ierland.

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen