Top 5 excursies Marrakech

Bab Agnaou Poort, Marrakech
Bab Agnaou Poort, Marrakech

Marrakech is ideaal voor cultuur- en natuurliefhebbers. De stad zelf heeft enorm veel rijk versierde bouwwerken, paleizen en religieuze plaatsen. Wat deze stad bijzonder maakt is dat het de gewoontes van de originele bevolking heeft weten te behouden. Zo kun je een kijkje nemen in de berbercultuur waar samen eten en samenkomen zeer belangrijk is. De omgeving van Marrakech is bovendien zeer veelzijdig en biedt een mooie afwisseling met de drukte van de stad. Met deze top 5 excursies in Marrakech kom je zeker thuis met een volle buik en prachtige foto's!

Tip: lees hier alvast de top 10 bezienswaardigheden en ben je op zoek naar een luxe hotel in Marrakech? dan klik je HIER.  De ultieme ervaring is het slapen in een van de Riad's verscholen achter de dikke deuren in de steegjes van de stad. Achter de ingang is een oase te vinden van kamers, een spa, en vaak een prachtige patio met zwembad. Vraag gratis je offerte bij ons aan!

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Djemaa el Fna plein

Wil je tijdens je vakantie écht kennismaken met de cultuur en gewoontes van de bevolking? Dan is een avond rondstruinen langs de kraampjes op het Djemaa el Fna plein een absolute aanrader. Het plein is niet voor niks in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Op het grootste marktplein van Afrika kun je niet alleen de kraampjes leeg kopen. 's Avonds is het plein ook de plek waar veel etensstalletjes staan waar je voor een paar euro van alles kan proberen. Rondom het plein bieden de restaurantjes en cafés je de mogelijkheid om iets rustiger te kunnen eten, wat af en toe ook geen kwaad kan. De bediening is attent en de kwaliteit van het eten is goed. Gerechten die het goed doen op de markt zijn vleesspiezen, gefrituurde lekkernijen en broden met groente. Als je het durft kan je ook verschillende spannende gerechten met bijvoorbeeld orgaanvlees proberen. Naast dat je het plein niet met honger zal verlaten is een goede dosis entertainment ook gegarandeerd. Slangenbezweerders, buikdanseressen, acrobaten, verhalenvertellers en muzikanten zorgen dat je je geen moment kan vervelen. Oftewel: het Djemaa el Fna plein is een feest voor de ogen en buik en mag niet ontbreken in de top 5 excursies in Marrakech.

Djeema El Fna plein, Marrakech
Djeema El Fna plein, Marrakech


2. Culinaire fietstocht

Fietsen kunnen wij als Nederlanders als de besten en dit komt goed van pas in Marrakech. Een culinaire fietstocht biedt je namelijk echt wat extra. Met deze excursie ga je vanaf het Djemaa el Fna plein de medina (binnenstad) in om de culinaire hoogstandjes van de Marokkaanse keuken te testen. De lokale Marokkaanse keuken staat voornamelijk bekend om de combinatie van zoete en zoute smaken. Zo mag het vleesgerecht genaamd Tangia, wat een typisch gerecht is in Marrakech, niet ontbreken tijdens de fietstocht. Een andere highlight is het maken van het typische brood van Marrakech, houbz genaamd, in een echte dareeja (soort bakkertje). Ook zal je bij de marktkraampjes in de medina olijven, noten, kruiden en zoetigheden niet mislopen. Naast het vele proeven krijg je van de gids ook informatie over de nationale voedselcultuur van Marokko en over de geschiedenis van de straten waar je doorheen fietst. Het geheel maakt deze culinaire fietstocht een aanrader uit onze top 5 excursies in Marrakech.

Marktkoopman met zijn waren in de medina in Marrakech
Marktkoopman met zijn waren in de medina in Marrakech
Vraag gratis een offerte aan

3. Ourika vallei

Wil je na je bezoek aan het Djemaa el Fna plein en de medina even weg uit te drukte van de stad? Dan is deze excursie door de Ourika vallei wellicht een goed idee. Deze vallei is gelegen in de uitlopers van het Atlasgebergte en vernoemd naar de Ourika rivier ten zuiden van Marrakech. De tocht wordt niet enkel door toeristen gemaakt, maar ook door de lokale bevolking. Dit komt doordat de temperaturen in de vallei een stuk lager zijn en dit biedt een fijne afwisseling met de hitte in de stad. Onder begeleiding van een gids vertrek je op een tocht langs de rivier door een prachtig landschap vol met watervallen. Tussendoor maak je een aantal tussenstops in de berberdorpen en een groot tuinencomplex. Daar kan je voor een paar euro allerlei natuurlijke zalfjes, kruiden en geurtjes kopen. In totaal zit je ongeveer 2 uur in de auto of bus en ben je een groot deel van de dag ertussenuit. De kosten van deze excursie zijn afhankelijk van het type vervoer en de duur en liggen tussen de €50,- en €80,- euro. Daarnaast wordt ook vaak de optie geboden om verder te rijden naar het Takerkoust-meer en Kik-plateau, wat wel betekent dat je langer in de warme bus zit.

Uitzich vanuit berberdorpje in de Ourika vallei, Marokko
Uitzich vanuit berberdorpje in de Ourika vallei, Marokko

4. Ouarzazate (het Marokkaanse Hollywood) 

Een andere mogelijkheid om aan de drukte van Marrakech te ontsnappen is tijdens een excursie naar Quarzazate. De naam van deze woestijnstad betekent zelfs 'zonder drukte'. Ouarzazate wordt ook beschouwd als de poort naar het zuiden en de Sahara. Zo kwamen er vroeger veel handelaren en berbers door de stad heen. Tegenwoordig staat het ook bekend als het Hollywood van Marokko, doordat de Atlas filmstudio’s op slechts 6 kilometer afstand liggen. Dit studiocomplex beslaat maar liefst 30.000 m² en was de locatie voor vele bekende films, zoals The Jewel of the Nile, Gladiator, The Mummy, Sex and the City 2 en Prince of Persia. De studio's zijn ook te bezoeken. De tocht naar de woestijnstad gaat door prachtig landschap en langs een aantal bijzondere punten, zoals de stand-alone tree. De excursie naar Ouarzazate wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de kasbah van Ait Ben Haddou die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De prijs van een excursie naar Ouarzazate is afhankelijk van het type vervoer en het aantal personen van de groep en ligt tussen de €30,- en €70,-. 

Kasbah Ait Ben Haddou, Quarzazate, Marokko
Kasbah Ait Ben Haddou, Quarzazate, Marokko

5. Paleizen van Marrakech

In Marrakech zijn er mooie paleizen te bezoeken waar je je ogen uitkijkt door de rijke versieringen. Besteed dus zeker een dag aan het bezoeken van deze prachtlocaties. De meest bezochte paleizen zijn het El Badi Palace, Palais de la Bahia en het paleis van het Dar Si-Saïd museum. Het El Badi Palace heeft een groot deel van de rijkdom verloren tijdens plunderingen in de 17e eeuw. Voorheen was het versierd met Italiaans marmer en goud uit Soeddan. De sultan die verantwoordelijk was voor de plundering en verwoesting gebruikte de mooiste onderdelen voor zijn eigen nieuwe paleis. Er zijn dus alleen restanten van dit paleis te bezoeken nu, maar toch blijft het een populaire toeristische plek doordat de ruïnes wel een goede indruk geven van de vroegere enorme rijkdom.

Het Palais de la Bahia was deels vervallen, maar alle pracht en praal is weer te zien dankzij de opgravingen van enkele van de vertrekken. De kleurrijke mozaïeken, heerlijk ruikende tuinen en het grote zwembad  zorgen dat je je hier een sultan waant. Een leuke extra is het grote aantal ooievaarsnesten wat leuke kiekjes oplevert! De toegangsprijs is erg laag, dus ook daar hoef je een bezoek aan dit paleis niet voor te laten.

Palais de la Bahia, Marrakech
Palais de la Bahia, Marrakech


Het Dar Si-Saïd museum is gevestigd in een prachtig paleis wat op zich al een bezoek waard is. In het museum is de grootste collectie van berberkunst te vinden, waaronder kleding, sieraden, tapijten, meubelwerken en houtsnijwerk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen