Top 10 bezienswaardigheden Marrakech

Een van de meest geliefde Marokkaanse plaatsen onder toeristen is Marrakech. En niet zonder reden, de historische kern van de stad is prachtig en in 1985 zelfs tot UNESCO Werelderfgoed verklaard. In Marrakech is het altijd gezellig druk en genoeg te beleven. Geen idee waar je moet zijn? Wij hebben een top tien met de hoogtepunten voor je samengesteld.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Djeema el Fna

Het Djeema el Fna is hét plein van Marrakech en vormt het hart van de Medina. Het is het grootste marktplein van Afrika en erg geliefd bij toeristen wegens de vele straatartiesten die hier hun kunsten vertonen. Je kunt er onder meer slangenbezweerders, acrobaten, verhalenvertellers, muzikanten en tandentrekkers tegenkomen. Overdag wordt het plein gebruikt als markt waar je veel authentieke Marokkaanse ingrediënten kunt kopen. Rondom het plein zijn veel cafés en restaurants gevestigd maar in de avond staan er ook veel eetstalletjes op het plein waar je lekker kunt eten.

2. Medina

De Medina van Marrakech vormt een doolhof van kleine smalle straatjes waar auto's verboden zijn. Je vindt er veel winkeltjes waar de verkopers je hun waar zullen proberen te verkopen. Als je iets wilt kopen dan moet je altijd afdingen, dat hoort bij de cultuur. Zorg er echter wel voor dat je dit met wederzijds respect doet. Je kunt ook lekker op het terras gaan zitten en genieten van de bedrijvigheid om je heen.

3. Koutoubia Moskee

De Koutoubia Moskee is de grootste moskee van Marrakech en vormt het symbool van de stad. De naam is afgeleid van al-Koutoubiyyin, wat 'bibliothecaris' betekent in het Arabisch. De moskee heeft deze naam omdat verkopers vroeger manuscripten verkochten rondom de moskee. De bouw van de 69-meter hoge minaret werd begonnen in 1150 en afgemaakt tijdens de regeerperiode van Abu YusufYaqub al-Mansur (1184-1199). De minaret diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla, die weer model stond voor duizenden andere kerken. Helaas is de moskee niet toegankelijk voor niet-moslims maar ook van buiten is hij al zeer de moeite waard.

4. Souks

Zoals in elke Marokkaanse stad vind je ook in Marrakech de traditionele souks. De meeste zijn gevestigd in de Medina. Op de kleurrijke markten zijn onder meer zijden sjaals, handgeweven tapijten, traditionele kleding, keramiek en etenswaren te koop. Het is hier waar je de lokale bevolking zeker zult tegenkomen. Souk Ableuh, Rue Soug Smarine en Soug Larzal zijn het bezoeken zeker waard.

5. Jardin Majorelle

De Jardin Majorelle is een botanische tuin die in 1924 ontworpen werd door Jacques Majorelle, in de tijd dat Marokko nog bij Frankrijk hoorde. Veel onderdelen van de tuin en de villa waar hij bij hoorde zijn geschilderd in een kobaltblauwe kleur die later naar Majorelle is vernoemd. De tuin is sinds 1949 opengesteld voor het publiek. In het voormalig atelier is een klein etnografisch museum gevestigd en in de tuin is ook een museum met islamitische kunst te vinden.

6. Palais de la Bahia

Het Palais de la Bahia werd in 1880 gebouwd en was toen het grootste paleis van het land. Het complex beslaat circa 8 hectare. Het paleis bevat 160 kamers en wordt omgeven door diverse tuinen. Het is gebouwd in opdracht van Si Moussa, die niet wilde dat zijn 28 vrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. De bouw van het paleis duurde tien jaar. De bedoeling was om de essentie van de Marokkaanse en islamitische kunst in één gebouw samen te voegen. De naam 'bahia' betekent 'glans'.

7. El-Badipaleis

Het El-Badipaleis werd in 1578 gebouwd door koning Ahmad I Al-Mansur en bestond waarschijnlijk uit 360 kamers en een binnenplaats van 135 x 110 meter met een vijver van 90 x 20 meter. Het paleis was versierd met Italiaans marmer en goud uit Soedan. Amper een eeuw later werd het echter geplunderd en verwoest door de Alawitische Sultan Ismail Ibn Sharif. De mooiste elementen werden gebruikt om zijn eigen paleis in Meknes te decoreren. De ruïnes geven je echter een beeld van de weelde en rijkdom en zijn zeker het bezoeken waard.

8. De graven van Saadiërs

In het hart van de kasba, het versterkte stadsdeel, vind je de historische graven van de Saadiërs. De Saadiërs zijn de directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Sinds 1557 worden hier de telgen van de Saadische dynastie begraven en telt 156 graven. Deze liggen in een bloementuin omringd door hoge muren die de plaats eeuwenlang voor de buitenwereld verborgen hielden. De plaats is pas sinds 1917 herontdekt. De 66 overdekte graftomben werden versierd met snijwerken van cederhout en Italiaans marmer.

9. Dar Si-Saïd

In het museum Dar Si-Saïd, dat gevestigd is in een prachtig oud paleis, kom je veel te weten over het verleden van Marrakech. Je vindt er kleding en sieraden die de Berbers droegen, diverse tapijten en indrukwekkende meubelen. Houtsnijwerken, waaronder cederhouten deuren, zijn te bezichtigen op de binnenplaats.

10. Ville Nouvelle

In schril contrast met de oude Medina staat de moderne wijk Ville Nouvelle. Hier vind je grote warenhuizen, exclusieve winkels en de wat luxere restaurants en bars. Op de hoofdstraat Avenue Mohammed V zit je altijd goed, hier vind je de meeste winkels en restaurants. De straat is ruimtelijk opgezet met veel groen, palmbomen en fonteinen. Ideaal om even aan de drukte van de medina met alle kleine boetieks te ontlopen.

Heeft u interesse in een reis naar Marokko? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen