Atlasgebergte in Marokko

Prachtig Marokko
Prachtig Marokko

Het Atlasgebergte in Marokko is het op een na hoogste gebergte in Afrika. Veel wandelaars, natuurliefhebbers en bergbeklimmers gaan vaak naar de Alpen, Pyreneeën of de Kaukasus, maar het Atlasgebergte is ook zeker een aanrader. Het ligt niet ver van Europa af en heeft uitdagende wandelpaden en schitterende vergezichten. Naast dat het door wandelaars en klimmers veel wordt bezocht, is het gebied ook zeer aantrekkelijk voor fietsers, cultuurliefhebbers en skiërs. Het Atlasgebergte wordt daarom ook wel 'Adrar en Dren' genoemd. Dit betekent 'Gebergte der Gebergten'. Het Atlasgebergte bestaat weer uit meerdere delen. Dit zijn Midden-Atlas, Hoge-Atlas en Anti-Atlas.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Midden-Atlas

Het Midden-Atlas ligt in het oosten van Marokko en heeft toppen die reiken tot meer dan 3.000 meter. Het gebergte bestaat vooral uit zand- en kalkstenen en is vrij vruchtbaar. De bergketen kent hierdoor verschillende kleurpatronen. De meeste steden en bergdorpjes liggen in het Midden-Atlasgebergte. Plaatsen als Boulemane, Missour, Ifrane en Azrou zijn vrij toeristisch. Verder leeft in dit gebied de enige apensoort van Marokko: de staartloze magot-aap.

Hoge-Atlas

Zoals de naam al zegt is dit het hoogste gedeelte van het Atlasgebergte, gelegen in het zuiden van Marokko. Het hoogste punt is 4.165 meter hoog en heet de Toubkal. Dit gebergte is daarnaast de hoogste berg van Noord-Afrika. Een aantal bergen in Oost-Afrika, zoals de Kilimanjaro, zijn hoger dan de Toubkal. Als het weer helder is, kun je vanaf de top de plaats Marrakech zien liggen. Dit is 65 kilometer verderop. De Hoge-Atlas vormt een belangrijke waterscheiding voor Marokko. Het doorsnijdt namelijk het land van de Atlantische kust in de richting van de Algerijnse grens.

Wandelen in het Hoge-Atlasgebergte
Het hoge-Atlasgebergte leent zich uitstekend voor een avontuurlijke wandelreis door de prachtige valleien. Zo kun je de hoge Toubkal of de Oukaimeden beklimmen, een zware maar mooie tocht. Tijdens je wandeltocht loop je tussen de oude Berberdorpjes door, die daar een hard bestaan hebben. Je maakt echt kennis met de gastvrijheid van de Berbers en de barre maar prachtige omgeving. De dorpjes zijn alleen te voet te bereiken, het is er daarom erg rustig. Ook hebben de Berbers een geheel eigen cultuur en muziek. De moedertaal is ook heel anders dan in de rest van Marokko en is bovendien zonder schrift. Je zult hier dus vooral met handen en voeten moeten spreken.

Vraag gratis een offerte aan

Anti-Atlas

Anti-Atlas ligt is het westen van Marokko en begint aan de Atlantische Oceaan. Het loopt zo door via de stad Ouarzazate tot aan de Hoge-Atlas, zo'n 500 kilometer verder. Het gebergte grenst in het zuiden aan de Sahara woestijn. Ook dit deel van het Atlasgebergte wordt bewoond door Berbers, het zijn namelijk de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Er liggen veel zwerfkeien in het gebied en de contrasten zijn erg mooi, zo stroomt er water door de meest afgelegen plekjes die weer heldere bassins vormen. De dorpjes in dit gebied bestaan slechts uit een paar kleine huisjes die omgeven zijn door palmbomen.

Klimaat

In het Atlasgebergte heerst een bergklimaat. In de winter dalen de temperaturen sterk en valt er veel regen, zo'n 1.000 millimeter per jaar. De temperaturen liggen in het midden en hoge gebergte in de winter net iets boven 0°C. Op de bergtoppen ligt dan wel veel sneeuw. De laagste temperatuur die gemeten is in heel Afrika is -23,9°C. Dit werd gedaan in 1935 in Ifrane, dat in de Midden-Atlas ligt. De zomers zijn in het Atlasgebergte koeler dan in de rest van Marokko.

Dieren en natuur

Dieren die je veel tegenkomt in het gebergte zijn schapen, geiten en ezels. Veel dieren zijn zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven. Zo is de atlas leeuw in de jaren `20 uitgestorven, net als het atlashert. Panters, gazellen en jachtluipaarden worden allemaal met uitsterven bedreigd. Ook de magot-aap is erg zeldzaam geworden. Dit komt door de jacht op de beesten en de ontbossing. Wat natuur betreft zijn er nog veel bosrestanten te vinden, hierbij komen de thuja-boom, de kurkeik en de arganiaboom veel voor. In de hoogvlakten groeit vooral alfragras.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen