De mooiste plekken van Marokko

Sterrenhemel in de Sahara, Marokko
Sterrenhemel in de Sahara, Marokko

Marokko is een land met veel historie en een bijzondere cultuur. Hoewel het slechts vier uur vliegen is vanuit Nederland kom je in een totaal andere wereld terecht die zeker de moeite waard is om te bekijken. Dat Marokko een land is met een rijke geschiedenis is ook terug te zien in de rijkversierde bouwwerken in de steden en in de manier van leven. Tijdens een rondreis in dit land kan je van alles beleven en nóg tijd tekort komen om alles te zien. Om te zorgen dat je niks mist hebben onze reisexperts hier de mooiste plekken van Marokko geselecteerd!

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Koningsstad: Fès

In de tijd van het Islamitische Rijk was er een sultan in Marokko die vier steden gezamenlijk tot één hoofdstad heeft uitgeroepen: Fès, Marrakech, Rabat en Meknès. Deze worden tegenwoordig de koningssteden genoemd en zijn de bekendste toeristische plekken, maar ook zeker een van de mooiste plekken. De oudste stad is Fès en lange tijd heeft deze plek gefunctioneerd als intellectueel en spiritueel middelpunt van het land. Hier is dan ook de oudste universiteit en nog functionerende bibliotheek ter wereld te vinden, beiden gesticht door een Noord-Afrikaanse vrouw. In de oude binnenstad, medina genaamd, zijn de smalle straatjes enkel met een ezel of te voet begaanbaar. Er zijn nog veel ambachtelijke werkplaatsen en leerlooierijen te zien. Tenslotte zijn hier ook rijkversierde moskeeën te bezoeken. 

Leerlooierij in een binnenplaatsje in Fès
Leerlooierij in een binnenplaatsje in Fès

Marrakech

Marrakech ligt dicht bij het Atlasgebergte. In de bouwwerken van de stad is de rode leem uit de omgeving gebruikt. Daarom wordt deze plek ook wel de rode stad genoemd. Wat deze stad bijzonder maakt is dat het de gewoontes van de originele bevolking heeft weten te behouden. De berbers kwamen veel samen en dat is nog steeds gebruikelijk in de binnenstad van Marrakech. Het Djema el-Fna plein is het grootste marktplein van Afrika en hier zijn de hele dag door verkopers, straatartiesten en verhalenvertellers te vinden. Het plein staat sinds 2001 op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Verder zijn er vele paleizen, religieuze monumenten en de Koranschool te bewonderen in de stad. Het hoogtepunt hierbij is de Koutoubia moskee, met een 77 meter hoge toren die zichtbaar is vanuit het grootste deel van de stad.

Djema el-Fna plein, Marrakech
Djema el-Fna plein, Marrakech


Vraag gratis een offerte aan

Rabat

In tegenstelling tot Marrakech staat Rabat juist bekend om de typisch Marokkaanse blauwe kleur. De blauwe zee, lucht en bouwwerken zijn dan ook zeer opvallend in deze stad. Rabat was al in de Romeinse tijd een belangrijke plaats, maar vanaf de 14e eeuw verloor de stad haar status. Pas toen de Fransen het land bezetten kreeg Rabat de positie van bestuursstad terug en werd het opnieuw uitgeroepen tot hoofdstad. De Franse maarschalk ging met respect om met de historie van de stad en daardoor is er alleen buiten de oude medina bijgebouwd. Het koninklijk paleis, waar nu ook de regering zetelt, is de belangrijkste bezienswaardigheid in Rabat. Ook een van de bekendste grafmonumenten uit de islamitische cultuur is in Rabat te vinden. Het Mausoleum Mohammed V. is ook de moeite waard. 

mausoleum van Mohammed V, Rabat, Marokko
mausoleum van Mohammed V, Rabat, Marokko

Meknès

Meknès is de stad van de fonteinen, moskeeën, paleizen, terrassen en tuinen. Je loopt hier bijna op iedere hoek van de straat tegen bezienswaardigheden aan, waar de stad de bijnaam ‘Versailles van Marokko’ aan te danken heeft. Meknès functioneert daarnaast als centrum van de landbouwgebieden die eromheen liggen. In 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving, maar dankzij de enorme moeite die de toenmalige sultan nam voor het herstel van de stad verdient Meknès onbetwist de titel van een van de mooiste plekken van Marokko. Meknès werd in 1996 dan ook door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Ruïne in Meknès, Marokko
Ruïne in Meknès, Marokko

Merzouga en de Sahara

Merzouga is een heel oud, klein stadje aan de rand van de Sahara. De inwoners leven grotendeels van de landbouw en het toerisme. In Merzouga kan je ultiem genieten in een luxe hotel, wat een groot contrast geeft met de simpele omgeving. Vanuit Merzouga kan je onder begeleiding van een gids ook tochten maken door de Sahara. De kameel is nog steeds het populairste vervoersmiddel in de zandduinen, maar ook jeeps en quads zijn tegenwoordig te huur. Eenmaal in de Sahara kan je overnachten in een van de kampen met bedoeïenententen. Dit is de manier van de berbers die bij de woestijn leven. Doordat er geen enkele bron van licht in de buurt is heb je hier een adembenemend zicht op de sterrenhemel en de zonsopgang over de duinen.

Kamelentocht door de Sahara, Marokko
Kamelentocht door de Sahara, Marokko

Chefchaouen

Een van de meest gefotografeerde plekken van Marokko is Chefchaouen. De blauwe kleur van alle huizen geeft het ook een extreem pittoreske uitstraling en is een droom voor iedere fotograaf. In de 15e eeuw zocht een grote groep joden onderdak in het noorden van Marokko. Voor de joden was het blauw de kleur van goddelijkheid en daarom werden de huizen in dit plaatsje ieder voorjaar opnieuw geverfd. Hoewel er nu geen joden meer in Chefchaouen wonen hebben ze deze traditie toch voortgezet.

Chefchaouen
Chefchaouen

Essaouira

Dit vissersstadje was een levendig handelspunt aan de noordkust van Marokko. Vanaf de vestigingsmuren die rond de medina liggen heb je een mooi uitzicht over de hele stad en de zee. Ook deze medina heeft zijn plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO verdient. Aan de haven die vol ligt met kleurrijke bootjes ligt een oude vestigingsbastion, waar onder andere de film Orthello is opgenomen. De inwoners lijden nog een simpel leventje en de rustige sfeer is dan ook de reden dat het in de jaren '60 en '70 een favoriete plek was van veel kunstenaars en muzikanten. Ook Jimi Hendrix genoot van de sfeer in Essaouira. Als een ode aan deze legendarische muzikant is op de lange witte stadsmuur een groot en kleurrijk portret gemaakt waar veel fans nog een kijkje komen nemen.

De kust van Essaouira
De kust van Essaouira

Todar kloof, Draâ vallei

De Draâ vallei is de grootste oase van Noord-West-Afrika. Er groeien enorme palmbomen en akkers die een groot contrast vormen met de aardekleurige traditionele woningen van de lokale bevolking, kasba's genaamd. De meeste mensen die de Draâ vallei bezoeken maken ook een tocht door de indrukwekkende Todar kloof.

Kasba's in de Draâ vallei, Marokko
Kasba's in de Draâ vallei, Marokko

Hassan II Moskee in Casablanca

De havenstad Casablanca staat bekend om de witte bouwwerken met als bekendste de Hassan II Moskee, vanwaar je uitzicht hebt over de hele stad. De moskee is gebouwd tussen 1986 en 1993 en is als een van de weinige moskeeën die is opengesteld voor niet-moslims. De moskee is prachtig gelegen aan de kust en biedt plaats voor 25.000 mensen. Bijzonder aan deze moskee is dat hij bestand is  tegen aardbevingen, de deuren elektrisch aangestuurd zijn en het dak van het complex open kan schuiven. 

Hassan II Moskee, Casablanca
Hassan II Moskee, Casablanca


Accommodatietip
: Wil je verblijven in een mooie accommodatie in de bruisende stad Marrakech? Kies dan voor het goed gelegen en luxe Les Jardins de La Koutoubia!
Les Jardins de la Koutoubia
Les Jardins de la Koutoubia


Wij bieden reizen aan door heel Marokko. Van citytrip Marrakech, route langs de Koningssteden, tot aan complete fly drives. Vraag je gratis offerte bij ons aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen