Marokkaanse cultuur

Marokkaans keramiek
Marokkaans keramiek

Marokko heeft een interessante en veelzijdige cultuur. Er zijn verschillende elementen die de Marokkaanse cultuur tot de Marokkaanse cultuur maakt, zoals haar geschiedenis, het geloof en gebruiken en rituelen. De Marokkaanse cultuur is een hele oude cultuur, maar wel gemoderniseerd in de afgelopen jaren. Het cultureel erfgoed van Marokko laat duidelijke sporen van dit veelzijdige land zien. Voordat je naar Marokko gaat is het handig om te weten hoe de cultuur in elkaar zit. Zo weet je wat de gebruiken zijn en wat je bijvoorbeeld juist wel of niet moet doen.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Marokko? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Iberostar Founty Beach
Marokkaanse Atlantische Kust / Agadir
4 sterren
9,1 op Zoover
Iberostar Club Palmeraie Marrakech
Marokkaanse Binnenland / Marrakech
4 sterren
9,0 op Zoover
Diwane
Marokkaanse Binnenland / Marrakech
4 sterren
8,5 op Zoover
Iberostar Sa´dia
Marokkaanse Middellandse Zeekust / Sa´dia
5 sterren
9,5 op Zoover
Best Western Odyssee Park
Marokkaanse Atlantische Kust / Agadir
4 sterren
9,6 op Zoover
Aqua Fun Marrakech
Marokkaanse Binnenland / Marrakech
5 sterren
8,3 op Zoover
Sofitel Agadir Royal Bay Resort
Marokkaanse Atlantische Kust / Agadir
5 sterren
8,9 op Zoover
Sofitel Agadir Royal Bay Resort
Marokkaanse Atlantische Kust / Agadir
5 sterren
8,9 op Zoover
Robinson Club Agadir
Marokkaanse Atlantische Kust / Agadir
5 sterren
8,5 op Zoover

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Geschiedenis

Marokko heeft een rijke geschiedenis die van invloed is geweest op de Marokkaanse cultuur. Zo hebben er vroeger veel verschillende volken in Marokko gewoond die er hun invloeden hebben achtergelaten. Er komen allerlei verschillende invloeden in voor zoals Europese, Afrikaanse en Arabische. Ook heeft het elementen van de berbercultuur.

Geloof

Het geloof staat centraal in het dagelijks leven van de Marokkanen. Bijna alle Marokkanen (98,7%) zijn moslim en geloven dus in de Islam. Er is daarnaast ook een kleine groep joden en christenen. De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden. Dit doen ze in de richting van Mekka. Bij de Islam hoort ook de Ramadan, dit is een jaarlijkse vastenmaand die een grote invloed heeft op het hele openbare leven van de Marokkanen. Er mag dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken worden. Na zonsondergang mag er weer gegeten worden en dit is vaak een feestelijke gebeurtenis. Aan het einde van de Ramadan wordt de periode van vasten goed gevierd met het Suikerfeest waarbij veel verschillende lekkernijen gegeten worden

Gebedstijd in de Moskee
Gebedstijd in de Moskee

Gebruiken en rituelen

Marokko is een land met een rijke cultuur dat net als de Nederlandse cultuur allerlei gebruiken en rituelen kent. Veel van deze gebruiken en rituelen zijn ontstaan vanuit het geloof dat de meeste Marokkanen aanhangen: de Islam. Om miscommunicaties, beledigingen en conflicten te voorkomen, is het nuttig om te weten welke gewoonten de Marokkaanse bevolking heeft.

Dineren
Als je wordt uitgenodigd om te komen eten bij een Marokkaans gezin, moet je niet vergeten om je schoenen uit te trekken bij binnenkomst. Ook is het gebruikelijk om een cadeautje mee te nemen. Verder eet je in Marokko meestal met je handen. Hierbij eet je alleen met je rechterhand, omdat je de linkerhand op het toilet gebruikt. Vaak eten de mannen en vrouwen ook nog gescheiden van elkaar, waarbij de mannen als eerst eten.

- Theetijd
In Marokko wordt veel thee gedronken. De thee die ze drinken is over het algemeen muntthee en voor de thee geldt: hoe zoeter hoe beter. De thee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Het wordt op een hele aparte manier ingeschonken. Ze houden de theepot heel hoog boven het glaasje en laten hem dan in een vloeiende beweging omlaag gaan. Een goede theeschenker knoeit hier geen druppel bij. Als je uitgenodigd wordt om een kopje thee te komen drinken moet je eigenlijk na drie glaasjes weer opstappen. Dit is gebruikelijk in Marokko.- Geboorte
Een net geboren kindje in Marokko moet zo snel mogelijk een naam krijgen, eigenlijk binnen zeven dagen. Als de vader en de moeder het niet eens zijn over een naam voor hun kind, mag de vader uiteindelijk kiezen. Ouders hebben wel een kleine restrictie bij het kiezen van een naam: baby's mogen niet namen van de engelen krijgen, wel van de profeten.

- Overlijden
Een overledene wordt binnen tien uur begraven in Marokko. Alleen als er sprake is van bijvoorbeeld moord mag het twee tot drie dagen onderzocht worden. Cremeren mag niet van de Islam, iedereen wordt begraven. Na de begrafenis zijn er 40 dagen van rouw. In deze periode mag er niemand trouwen in de familie en mag er ook geen feest gehouden worden.

De Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken heeft een brede variëteit aan gerechten. Kenmerkend voor de Marokkaanse keuken is het gebruik van kruiden en specerijen. Marokkaanse gerechten bevatten dus veel kruiden, maar zijn niet pittig. Kruiden is slechts één kenmerkend onderdeel van de Marokkaanse keuken een ander onderdeel is vlees. Vlees is niet te missen in Marokkaanse gerechten. Lamsvlees en rundvlees zijn de twee zeer geliefde vleessoorten. Varkensvlees zul je niet op je bord treffen, omdat varkensvlees volgens het geloof niet gegeten dient te worden.

Marokkaans gerecht uit de Tajine
Marokkaans gerecht uit de Tajine

Cultureel erfgoed

Veel toeristen komen naar Marokko om iets van het culturele erfgoed te zien. Er zijn prachtige overblijfselen en monumenten uit de islamitische en romeinse geschiedenis. Populaire bestemmingen en bezienswaardigheden in Marokko zijn:

- Keizerlijke steden Tarfaya en Ouarzazate
De omgeving van Ouazazate zul je misschien al eens hebben gezien zonder hiervan bewust te zijn. De films Star Wars en The Gladiator zijn hier namelijk opgenomen. De stad zelf is ook echt de moeite waard om te bezoeken. In de stad vind je verschillende tuinen en parken, maar ook de Kasbah van Taourit. Een Kasbah is een bouwwerk die gebouwd is met de intentie de stad te verdedigen. De Kasbah van Taourit in Ouarzazate is gebouwd in de achttiende eeuw en werd toen ter tijd bewoond door het dorpshoofd.

- Dar Jamaï museum in Meknès
Het Dar Jamaï museum is een regionaal etnografisch museum. Ze hebben verschillende exposities waarin zij onder andere kleden, keramiek en juwelen tonen. Het pand is vooral van binnen erg mooi dankzij de architectuur.

- Keramiekmuseum van Safi
Naast de prachtige stukken die het museum tentoonstelt is het historische gebouw zelf ook erg mooi. Vanaf het dak van het museum heb je een weids uitzicht van de Medina tot aan de zee. Daarnaast heeft het pand een aantal interessante architectonische elementen.

- Dar Batha museum in Fès
In het Dar Batha museum in Fès vind je en mooi overzicht van de Marokkaanse kunstnijverheid. Het is gehuisvest in een negentiende-eeuws zomerpaleis. De tuin van het oude paleis is naar Andalusische stijl ontworpen.

De keizerlijke stad Ouarzazate
De keizerlijke stad Ouarzazate

Heeft u interesse in een reis naar Marokko? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

70 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,9

Gerelateerde artikelen