Reisadvies: Is Marokko een veilig vakantieland?

Een plein in Marrakech
Een plein in Marrakech

Marokko is de laatste jaren een populairdere vakantiebestemming geworden. Het land kent vele mooie plekjes en is ook echt het bezoeken waard. Marokko is altijd een relatief veilig vakantieland geweest, maar sinds juli 2014 heeft het land te maken met terreurdreiging. Het dreigingsniveau voor terrorisme is sindsdien verhoogd tot het hoogste niveau. Toch is Marokko hierdoor niet meteen een onveilig vakantieland. Wil jij weten hoe dit zit? Wij geven je meer informatie over de veiligheid in Marokko.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aanpassing reisadvies 15 mei

Het algemene reisadvies voor alle landen ter wereld komt per 15 mei te vervallen. Vanaf dat moment wordt er per bestemming bekeken welk reisadvies het land krijgt. De verwachting is dat diverse landen een geel of groen reisadvies gaan krijgen. Welke landen dit precies zijn weten we pas op 15 mei. Daarnaast komen er naar verwachting in de loop van de zomer meer landen bij met een positief reisadvies.

Huidig reisadvies Marokko

Door het coronavirus geldt er op het moment voor Marokko de kleurcode 'oranje'. Vanuit Nederland is er een inreisverbod voor Marokko en zijn alleen essentiële reizen mogelijk. De lokale overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. Deze maatregelen hebben invloed op het in- en uitreizen van het land, zoals medische controles bij de grensposten en luchthavens, maar ook op het dagelijkse leven in Marokko. Op het moment heeft Marokko de noodtoestand verlengd en houdt Marokko de grenzen gesloten voor toerisme. Door een stijging van het aantal besmettingen is het dringende advies vanuit de overheid bij thuiskomst uit Marokko 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor de grens met Mauritanië geldt een negatief reisadvies. De overheid raadt dan ook aan om hier niet naar toe te reizen.

Onveilige gebieden in Marokko

In sommige gebieden van Marokko is het van belang om extra voorzichtig te zijn. Vooral de grensgebieden met Mauritanië, Algarije en de Westelijke Sahara brengen extra veiligheidsrisico's met zich mee. De grensgebieden liggen namelijk vaak midden in mijnenvelden en dat kan extra gevaren met zich meebrengen. Ook de route van Marokko naar Mauritanië, of andersom, is niet geheel zonder gevaar. Wanneer je toch deze grens moet oversteken volg dan de kustroute langs de Westelijke Sahara. Daarnaast zijn toeristische steden vaak slachtoffer van geweld. Probeer drukke plaatsen en demonstraties in deze steden te vermijden en wees alert.

Kust Westelijke Sahara
Kust Westelijke Sahara

Veiligheid in Marokko

Sinds juli 2014 is het reisadvies tweemaal verscherpt in Marokko. Dit komt door de verhoogde terreurdreiging waar het land mee te kampen heeft. De autoriteiten van Marokko hebben maatregelen genomen om de veiligheid van het land te vergroten. Er kan veilig naar Marokko gereisd worden, maar in de buitengebieden gelden een aantal veiligheidsrisico's. Daarnaast zijn de toeristische steden, zoals Marrakesh en Agadir, ook de steden waar het meeste geweld en de meeste criminaliteit voorkomt. Wees daarom altijd extra alert.

Tajines op de markt in Marrakesh
Tajines op de markt in Marrakesh

Terrorisme in Marokko

Enkele jaren geleden heeft er een ernstige terreuraanslag in Marokko plaatsgevonden. Vooral westerlingen waren het doelwit van deze aanslag, vandaar dat er wordt aangeraden om goed op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen van het land. Wanneer je je in Marokko bevindt tijdens een eventuele aanslag, volg dan het lokale nieuws bij je hotel of een andere veilige plek. Verder wordt er geadviseerd om extra waakzaam te zijn bij plekken waar veel (westerse) buitenlanders samenkomen. Door de verhoogde terreurdreiging heeft de lokale overheid extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Marokko is een paspoort vereist. Het document moet nog 90 dagen geldig zijn na vertrek uit Marokko.
  • Draag altijd (een kopie van) een identiteitsbewijs bij je, zodat je je altijd kunt identificeren.
  • Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Marokko en is zelfs strafbaar.
  • Neem geen grote sommen geld mee en draag geen opvallende sieraden.
  • Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
  • Toeristen worden regelmatig benaderd voor het smokkelen van drugs. Werk hier nooit aan mee. Op drugssmokkel staan hoge straffen en boetes.
  • Zorg dat je je aanpast aan de kledingvoorschriften van het land. Kleed je als vrouw bijvoorbeeld niet te bloot maar bedek je bovenbenen en schouders.
  • Veel wegen in Marokko zijn onverlicht. Dus wanneer je zelf met de auto wilt reizen, bereid je hier goed op voor en reis niet na zonsondergang naar afgelegen gebieden.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in Marokko kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Marrakech is een van de meest bezochte plaatsen in Marokko. De stad is een paradijs voor cultuurliefhebbers. Overnachten in een typische Marokkaanse Riad is een aanrader, maar daarnaast zijn er diverse luxueuze hotels in Marrokkaanse stijl te vinden die ook zeker de moeite waard zijn. Wij maakten een top vijf luxe hotels in Marrakech voor jullie!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

45 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen