Meknes Marokko

Meknes
Meknes

''Het Versailles van Marokko'', zo wordt deze stad, die een van de vier koningssteden is, ook wel genoemd. Mèknes ligt niet ver van de grote plaats Fès af. Met zijn 536.232 inwoners is het de vijfde stad van Marokko.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De stad Mèknes

Mèknes is door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Dit vanwege haar prachtige medina en ruïnes van het koninklijk paleis. Het stadscentrum, omgeven door muren met mooie toegangspoorten, is omringd door monumenten en prachtige paleizen. Mèknes is op te delen in drie verschillende stadsdelen: de kasbah, de medina en de Ville Nouvelle. Hiervan is de medina de oude stad. Ook vind je hier de bekendste stadspoort: de Bap Mansour el-Aleuj.

Het stadscentrum van Mèknes is een productief gebied. Er worden hier onder andere wijn, olijven, citrusvruchten en granen geproduceerd. Je vindt deze producten vooral op de Souk (markt). Ook zilveren armbanden tapijten en teenslippers koop je hier. Toch is de Souk in vergelijking tot Fès wat kleiner. Binnen een uurtje heb je de winkeltjes met djellaba's, leer, tapijt en zilver wel bezocht.

Kat Marokko
Kat Marokko

De stad heeft ongelooflijk veel charisma, dat weer wordt versterkt door het prachtige landschap er omheen. Als je Mèknes bezoekt zal je zeker versteld staan van de moskeeën, paleizen, borstweringen en indrukwekkende stadspoorten. Daarnaast kan je er ook erg lekker eten. Er zijn vele restaurants te vinden in Mèknes, vooral in het oude gedeelte vind je de hele goede restaurants. In het nieuwe gedeelte vind je weer meer restaurants met meer variatie en in verschillende prijsklassen.

Geschiedenis

In de 2e eeuw viel Mèknes in de handen van het Romeinse Rijk. Later in de 11e eeuw is de stad officieel opgericht door Almoravids. Het was van 1672 tot 1727 de hoofdstad van Marokko, dit was onder de heerschappij van de Sultan Moulay Ismail. De naam Mèknes is ontstaan uit middeleeuwse Arabische bronnen. Het was de naam van een berber stam die bekend stonden als de Miknasa stam. De sultan heeft Mèknes gemaakt to wat het nu is. Hij bouwde prachtige gebouwden in Moorse-Spaanse stijl, omringd door hoge muren met gigantische deuren erin. Sultan Ismail heeft naast dat hij heerser was van deze stad, de Engelsen verdreven uit Tanger. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden in Mèknes

Mèknes is natuurlijk een prachtige stad met vele bezienswaardigheden. Ook is het aantrekkelijk dat het er nog niet overvol is met toeristen. Je kunt hier heel goed winkelen, uitgaan, bezienswaardigheden bezoeken en uit eten gaan. In en rondom de stad zijn verschillende historische monumenten te vinden. Zo is de grote stadspoort van Mèknes, Bab Mansour, magnifiek. Deze poort is gebouwd in opdracht van Sultan Ismail, door een christelijke architect die tot de islam was bekeerd. Door de zigzag doorgang was het voor aanvallers van de stad moeilijker om naar binnen te komen.

Bab Mansour Meknes
Bab Mansour Meknes

In de stad ligt de Al Adam Moskee. Dit is de oudste en grootste moskee van Mèknes. Hij wordt dan ook wel ''de Grote Moskee'' genoemd. Hij is gebouwd in de 11e eeuw, in de tijd van de Almoraviden. Hij heeft 143 bogen en 11 toegangspoorten. In 1203 liet Sultan An-Nasir er een mihrab bijbouwen. Dit is een gebedsnis in de muur die de gebedsrichting richting Mekka aangeeft.

Een van de mooiste overblijfselen uit de Romeinse tijd is de Romeinse nederzetting Volubilis. Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Volubilis wordt gezien als het meest interessante historische plekje van Marokko. Volubilis was in de oudheid een belangrijke stad voor de Romeinen. Het stond er vol met indrukwekkende gebouwen. Vanuit deze stad werd de provincie Mauritanië door de Romeinen bestuurd. In 1755 is het zwaar beschadigd door een hevige aardbeving. Later is de stad door Sultan Ismail gebruikt om bouwstenen te leveren voor de constructies van zijn paleizen. De ruïnes die er nog staan zijn in goede staat. Er zijn nog 30 mozaïeken met een hoge kwaliteit te bewonderen.

Mèknes is een prachtige stad om te bezoeken met enorm veel mooie en interessante dingen om te zien, je kijkt hier zeker je ogen uit.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,7

Gerelateerde artikelen