Klimaat Marokko

Kasbah Ait Benhaddou
Kasbah Ait Benhaddou

Het Noord-Afrikaanse Marokko is een ontzettend divers land. Strand met palmbomen, hoge bergen met sneeuw en eindeloze woestijnduinen, Marokko heeft het allemaal. Dit heeft als gevolg dat het land is op te delen in vier klimaatzones, die elk hun eigen kenmerken hebben. Welke zones dit zijn lees je hier.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landschap

Marokko ligt aan de westelijke kant van Noord-Afrika. Doordat het land een lange kuststreek, een woestijn, bergen én laagvlaktes heeft, kent Marokko een zeer gevarieerd klimaat. De westelijke kustlijn is maar liefst ruim 1.000 kilometer lang. Het atlasgebergte ligt in het noorden van Marokko en loopt door in het noorden van Algerije. Dit gebergte vormt de scheiding tussen twee klimaten, doordat de zeewind wordt geblokkeerd door de bergen en achter het gebergte dus een andere invloed heeft. Tot slot bestaat het zuiden van Marokko uit woestijn. Het zuiden van Marokko loopt over in de Westelijke Sahara. Hoewel de Marokkaanse regering dit hele gebied heeft geclaimd heerst er nog steeds strijd over het eigendomsrecht ervan. 

Ourika vallei, Noord-Marokko
Ourika vallei, Noord-Marokko

Klimaat

Marokko is op te delen in vier klimaatzones. Het meest noordelijke deel van Marokko, dat boven het Atlasgebergte ligt, kent een mediterraan klimaat. De zeewind zorgt ervoor dat het in dit gebied relatief veel regent. Het landschap is hierdoor zeer vruchtbaar en groen. De koningssteden Fes, Marrakech, Rabat en Meknes liggen in dit gebied. Het voorjaar en najaar zijn het aangenaamst, want de temperaturen zijn nog niet maximaal en de kans op regen is het kleinst. De zomers kunnen zeer heet worden in de steden en de winters zijn zeer nat. Het atlasgebergte kent een hooggebergteklimaat. Dit betekent dat het gedurende de winter sterk kan vriezen en de zomers droog. Direct ten zuiden van het Atlasgebergte verliest de zeewind het effect. Dit gebied is extreem droog en kent een steppeklimaat. De zomers zijn er zeer heet en de winters mild. In het zuidelijkste gedeelte van Marokko kom je in woestijnachtig gebied. Het spreekt voor zich dat er hier sprake is van een woestijnklimaat, dat gekenmerkt wordt door hete zomers en milde winters zonder neerslag.  

Kamelenkaravaan in de Sahara
Kamelenkaravaan in de Sahara
Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

In het noorden kunnen de temperaturen aan de kust 's zomers oplopen tot 28℃ en in de steden tot rond de 40℃. In de winter koelt het af tot rond de 18℃. Dit maakt de noordelijke kust geschikt als winterzon bestemming. Met name in de steden zijn de zomers erg heet. In het voor- en najaar liggen de temperaturen rond een aangename 24℃. In het Atlasgebergte dalen de temperaturen gedurende de winter tot het vriespunt. De hoogste bergen krijgen wel te maken met sneeuwval en temperaturen tot -23℃. De zomers zijn juist warm en droog en de temperaturen lopen dan weer op tot 30℃. In het zuiden en zuidoosten lopen de temperaturen in de zomer op tot maar liefst 47℃. 's Nachts koelt het er wel sterk af, soms wel 25℃. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht blijven ook in de winter bestaan. Overdag is het in de winter 20℃ en 's nachts kan het er zelfs vriezen. 

Hassan II moskee, Casablanca
Hassan II moskee, CasablancaWintersport

Het is begrijpelijk dat je bij Marokko niet meteen denkt aan wintersport, maar ook dit is gewoon mogelijk. In het Atlasgebergte zijn bergen te vinden die tot 4.600 meter hoog zijn. Hier wordt het in de winter makkelijk -20℃. De sneeuwzekerheid is zelfs langer dan in bijvoorbeeld de Franse Alpen. Je kunt in de skigebieden in Marokko skiën tussen december en juni. De skigebieden waar net zoals in de Europese gebieden liften en pistes te vinden zijn heten Oukaimeden en Ifrane. 

Winterse wandeling in atlasgebegte
Winterse wandeling in atlasgebegte

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen