Fès; traditioneel Marokko

Fes
Fes

Fès is een van de oudste koningssteden van Marokko. Het is een bekend productiecentrum voor kunstnijverheid, maar ook de intellectuele, artistieke en religieuze hoofdstad van het land. Daarnaast is Fès na Casablanca, Rabat en Marrakesh de grootste stad van Marokko. Er wonen 946.815 inwoners en het ligt in de regio Fès-Boulemane.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In 789 werd Fès gesticht door Idris I. Het is dan ook de oudste stad van de vier koningssteden. Deze stad is maar liefst drie keer de hoofdstad van de dynastie geworden. De dynastie van de Idrisiden Dynastie en begon in 780 en duurde tot 974. In 1244 werd Fès pas weer opnieuw hoofdstad, in de tijd van de Meriniden Dynastie. In 1420 begon de laatste dynastie pas: de Wattasiden Dynastie. Ook deze dynastie had Fès als hoofdstad. De stad werd namelijk steeds belangrijker door de toestroom van Andalusische vluchtelingen. Ook was haar strategische ligging zeer belangrijk. In 810 werd Karaouine, een moskee, gebouwd en in 859 de Al Karaouine universiteit. Fès werd hierdoor een belangrijk studiecentrum. In de 11e eeuw werd de stadsmuur gebouwd die nu nog steeds te bezichtigen is. Fès werd het centrum voor handel, wetenschap en religie. Sinds 1548 maakt Fès deel uit van Marokko en werd destijds de hoofdstad van Marokko.

De Medina

De prachtige Medina van Fès staats sinds 1981 al op de Werelderfgoedlijst. Dit komt mede door de indrukwekkende souks, de mozaïeken, fonteinen, pleinen, honderden minaretten en souks. De Medina is te bereiken door de 13e-eeuwse toegangspoort. Deze poort is versierd met blauwe tegeltjes die de kleur van Fès vertegenwoordigen. De andere kant van de poort is groen, wat de kleur van de Islam is. Bij het binnentreden van de poort waan je je echt in het oude Marokko en zie je links de Karaouine moskee. Tevens zijn er zo'n 9.400 straatjes binnen de stadsmuren te vinden die een groot doolhof vormen. Door deze smalle straatjes kunnen alleen ezels worden gebruikt als vervoermiddel voor goederen. Er zijn in de Medina vele restaurantjes en cafés met dakterrassen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Medina.

Vraag gratis een offerte aan

De stad ontdekken

Fès is onder te verdelen in drie verschillende delen: Fès el-Bali (de oude stad) Fès el-Jdid (nieuwe Medina) en Nouvelle Ville (het moderne stadsdeel). Hiervan is het meest te zien in Fès el-Bali. In dit stadsdeel zijn prachtige moskee, paleizen, architectuur en medersa's (koranscholen) te vinden. Een van die moskeeën is de Karaouine moskee. Hij werd gebouwd in 859 en is vanwege zijn lange geschiedenis al een bezoekje waard. Het is een enorme moskee met een prachtige gebedsruimte. Deze ruimte is gemaakt van wel 50.000 speciaal gemaakte tegels. Er kunnen zo'n 20.000 gelovigen in de gebedsruimte. De moskee is daarnaast verbonden met de universiteit van Al Karaouine. In de medina en op de souks worden door vele kraampjes tapijten, keramiek, kleding, jassen, tassen en leer verkocht. Fès staat dan ook bekend om zijn vakmanschap en dit is in de vele leerlooierijen ook te zien.


In de nieuwe stad bevindt zich het Koninklijk Paleis, dat helaas niet voor publiek toegankelijk is. Dar el-Makhzen diende voor de Sultan en zijn troepen vroeger als paleis. Ook het Joodse deel van de medina, de Mellah, ligt in het nieuwe deel. De koning bouwde de Joodse wijk dicht bij zijn paleis. Dit deed hij om de Joden zo extra bescherming te geven, in ruil voor extra belasting. De Mellah was de grootste joodse wijk in Marokko. De huizen hier verschillen met de rest van de Medina. Je ziet vooral huisjes met balkons die versiert zijn met zuilengalerijen en houtsnijwerk. In de huidige Mellah wonen geen Joden meer.

Wil je het traditionele Marokko een keer meemaken? Breng dan een bezoek aan deze prachtige historische stad! Vraag een gratis offerte aan voor de Koningssteden Fez, Meknes en Marrakech of een complete Marokko Fly drive. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen