Koningssteden van Marokko

Fes
Fes

Het Noord-Afrikaanse Marokko is een land met een bijzonder rijke geschiedenis die terug gaat naar het jaar 780. Het was namelijk in dit jaar dat Sultan Idriss I het land voor het eerst wist te verenigen. In de 12 eeuwen die hierop volgden kende Marokko verschillende dynastieën. Enkele steden die toendertijd één of meerdere malen als hoofdstad van Marokko fungeerden bestaan vandaag de dag nog steeds. Deze steden zijn Fès, Marrakech, Meknès en Rabat. Samen vormen zij de 4 Koningssteden van Marokko.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Fès

Fès werd door Idriss I gesticht rond het begin van de 9e eeuw en is de oudste van de 4 steden. Deze stad zou maar liefst 3 keer hoofdstad van een dynastie worden. De eerste was de Idrisidendynastie, die duurde van 780 tot 974. Hierna zou Fès pas bij het aanbreken van de Merinidendynastie in 1244 opnieuw hoofdstad van het land worden. Deze periode werd opgevolgd door de Wattasidendynastie, die in 1420 aanbrak en ook Fès als hoofdstad had. Fès staat tegenwoordig bekend als de culturele en spirituele hoofdstad van Marokko. Het oude stadsgedeelte staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fes koningssteden
Fes koningssteden

Marrakech

Ook Marrakech werd meerdere malen tot hoofdstad van Marokko uitgeroepen. De eerste benoeming vond plaats in het jaar 1073, bij het aanbreken van de Almoravidendynastie. De Almoradiven waren heersers over het eerste grote Islamitische rijk dat niet werd gesticht door een Arabier. In 1147 werd deze dynastie opgevolgd door de Almohadendynastie, waarbij Marrakech als hoofdstad bleef aangesteld. Deze dynastie duurde tot 1269, waarna Marrakech pas weer onder de Saadidynastie in 1554 hoofdstad van Marokko werd. De stad wordt gezien als één van de mooiste steden ter wereld, vol met typische en sprookjesachtige culturele kenmerken zoals slangenbezweerders, vuurspuwers en waarzegsters.

Marrakech koningssteden
Marrakech koningssteden

Meknès

Meknès was hoofdstad van Marokko ten tijde van de Maghrawadendynastie, die de periode van de Idrisiden in het jaar 987 opvolgde. Meknès is de kleinste van de vier steden, maar doet met de grote hoeveelheid bezienswaardigheden niet onder voor de andere Koningssteden. De oude verdedigingsmuur die het paleis omringt is bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Paleis Meknes
Paleis Meknes

Rabat

Rabat fungeert als hoofdstad vanaf het begin van de Alaouidynastie in 1666. Ondanks veel tegenslagen blijft de koninklijke familie tot op de dag van vandaag aan de macht in Marokko, waarbij Rabat nog steeds als hoofdstad geldt. Rabat ligt aan de Atlantische Oceaan, niet ver van Spanje. Toen de Moren in 1609 uit Spanje werden gezet, vluchtte een groot deel van het volk dan ook naar Rabat. Zodoende is het het oude centrum doordrenkt met Andalusische invloeden.

Rabat paleis
Rabat paleis


De vier Koningssteden van Marokko bestaan nog steeds en zijn het bezoeken zeker waard. Vraag bij ons gratis een offerte aan. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen