De Big Five in Zuid-Afrika

Olifant, een van de Big Five
Olifant, een van de Big Five

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

The Big Five, of wel 'de Grote Vijf', is een verwijzing naar de vijf grootste dieren die voorkomen in Zuid-Afrika. Hieronder vallen de olifant, de leeuw, de (witte en zwarte) neushoorn, de luipaard en de buffel. De naam is van oorsprong afkomstig van jagers, die jaagden om aan eten te komen of voor de trofeeën. De dieren waarop het jagen ter voet het moeilijkst was, gaven zij de naam The Big Five. Met het doden van één van deze dieren bewees een jager dan ook zijn bekwaamheid. Gelukkig neemt de gemiddelde avonturier tegenwoordig genoegen met het bekijken van de dieren tijdens een safari.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Olifant

Het grootste zoogdier ter wereld. Met een gewicht tot wel 7000 kilo en een lengte van 3,40 meter hoog en 7 meter lang is de Afrikaanse olifant de grootste in zijn soort. Deze planteneters zijn over het algemeen vreedzame dieren, maar als hij zich bedreigt voelt zal hij zich zeker verdedigen! Ondanks de voortdurende jacht op zijn ivoren slagtanden leven er momenteel nog tussen de 500.000 en de 750.000 Afrikaanse olifanten in Zuid- en West-Afrika. Dit is te danken aan de vele beschermingsmaatregelen die zijn getroffen om de soort in stand te houden.

Neushoorn

In Zuid-Afrika vind je zowel de witte- als de zwarte neushoorn. Ondanks de naam zijn beide soorten gewoon grijs van kleur. De witte neushoorn is de grootste in zijn soort, hij kan tot wel 4,2 meter lang worden en 3000 kilo wegen. De zwarte neushoorn is wat kleiner, deze wordt 'slechts' 3,75 meter lang en weegt maximaal 1400 kilo. De zwarte neushoorn is tegenwoordig met uitsterven bedreigt. Naar schatting leven er momenteel nog zo'n 2400 in het zuiden van Afrika.
Vraag gratis een offerte aan

Leeuw

De koning van de dieren en de op twee na grootste katachtige, alleen de tijger is groter. Met een lengte van maximaal 3 meter, een gewicht van 280 kilo en 26 tanden is de leeuw één van de gevaarlijkste dieren van het continent. Doordat leeuwen een bedreiging vormen voor vee, wordt er al jaren op ze gejaagd. Als gevolg hiervan is de eens zo talrijke diersoort teruggebracht tot zo'n 15.000 exemplaren. Tegenwoordig leeft het grootste deel in reservaten, waar zij weinig te vrezen hebben.

Luipaard

Deze grote kat heeft maar liefst twee namen. Luipaard is de benaming voor dieren die in Afrika leven, dieren uit Azië staan bekend als de panter. Het dier kan een lengte tot 1,9 meter en een gewicht van 90 kilo bereiken. Zijn sterk ontwikkelde zintuigen maken de luipaard tot een zeer succesvol jager. Door zijn vermogen zich aan te passen is de luipaard het meest wijdverspreid van alle katachtigen. Overigens is de luipaard niet te verwarren met zijn kleinere soortgenoot, de jachtluipaard.

Buffel

Dit Afrikaanse rund heeft zijn, misschien overwachte, plaats in deze lijst te danken aan zijn onvoorspelbare gedrag dat hij toont wanneer hij zich bedreigd voelt. Het dier kan tot wel 3,4 meter lang worden en tot 850 kilo wegen. Buffels leven in grote kuddes, die soms wel een paar honderd dieren tellen. Met zijn sterk ontwikkelde reukvermogen graast hij over de savannes, tegenwoordig voornamelijk in reservaten en wildparken.

The Big Five zijn te vinden in verschillende parken en reservaten in Zuid-Afrika, zoals het Kruger Park, Addo Elephants Park, Samburu en Serengeti Park.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen