Zuid-Afrikaanse gerechten

Braai Zuid-Afrika barbecue
Braai Zuid-Afrika barbecue

De Zuid-Afrikaanse keuken bestaat uit vele bijzondere gerechten met internationale invloeden. Zowel de Engelse, Indiase, Nederlandse als Kaap-Maleisische keuken zijn terug te vinden in het aanbod van het Afrikaanse eten. De nadruk ligt vooral op de Engelse invloeden, in de supermarkt zijn namelijk veel Engelse producten zoals gezouten boter, fish en chips en pies te vinden. Ook het ontbijt is vaak Engels, te denken aan eieren, worst en toast. Maar het Hollandse brood als ontbijt is ook makkelijk verkrijgbaar. De keuken van Zuid-Afrika is erg breed en zeker de moeite waard om te proberen en proeven. De meest bekende en typerende gerechten zijn hieronder toegelicht.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Braai

Tijdens het diner wordt er vaak gebraaid, dit is de Zuid-Afrikaanse manier van barbecueën. Dit is vaak een sociale gebeurtenis en wordt met familie of/en vrienden overal gedaan. Vaak neemt iedereen wat te eten en drinken mee, dit wordt ook wel een “Tjop (eten) en Dop (drinken)” genoemd.

Het vuur wordt gemaakt en de kolen worden op het vuur gelegd. Tegen de tijd dat deze goed zijn, worden er verrassend grote hoeveelheden vlees opgelegd. Boerewors is iets wat vaak gebruikt wordt op de braai, dit is een gekruide worst opgerold in een spiraal. Ook Sosatie is een gebruikelijke vleessoort wat op de braai bereid wordt. Dit is een soort kebab, gemaakt van kip, rund of lam. Van deze blokjes vlees wordt een spies gemaakt met kruiden, tomaat, paprika, ui of zelfs abrikoos ertussen. Hiernaast worden ook vaak steaks en lamskoteletjes op de braai bereidt. Als bijgerechten eten de Zuid-Afrikanen hier mielie pap bij, wat in townships vaak als hoofdmaaltijd wordt gegeten. Ook salades en rolls (een soort kleine, zachte broodjes) zijn gangbare bijgerechten.

Potjie

Potjie is een zwarte gietijzeren pot met drie poten die bovenop de kolen gezet wordt. Er wordt een soort stoofpot gemaakt doordat er in een bepaalde volgorde lagen vlees, groenten en aardappelen worden toegevoegd. Het is erg lastig om een goede potjie te kunnen maken. Vraag gratis een offerte aan

Bobotie

Een andere favoriet van de Zuid-Afrikanen is Bobotie. Dit gerecht komt van oorsprong uit de Maleisische keuken maar is naar mate de tijd streek een traditioneel Afrikaans gerecht geworden. Bobotie is een ovenschotel, met gekruid gehakt, rozijnen, appel en gekruide saus met eieren, wat wordt geserveerd met gele rijst.

Chutneys en curries

Chutneys worden in Zuid-Afrika veel gemaakt en verwerkt in eten. Het is een mix van cakemeel, kerrie en bouillon. De bekendste chutney is Mrs. Ball Chutney. Het gerecht chutneykip wordt bijvoorbeeld gegeten met chutney, kip, aardappelen en groenten. Ook curries zijn populair. Ze bestaan in verscheidene smaken, zoals vis, lam, kip of garnaal. Ook dit waren voorheen uitsluitend Maleisische en Indonesische gerechten, maar behoren nu ook zeker tot de Zuid-Afrikaanse keuken.

Groenten en fruit

Er wordt door de bevolking veel groenten en fruit gegeten. Deze worden ook aan de kant van de weg aan automobilisten of op straat verkocht. Het kan geen kwaad om hier groenten of fruit te kopen, deze zijn vaak van een goede kwaliteit en goedkoper dan in de winkels. De groenten en fruit die typerend zijn, zijn onder andere mango's, avocado's, spanspek (soort meloen), ananas, de boomtomaat en de kaapse kruisbes.

Tussendoortjes

Als tussendoortje hebben de Afrikanen andere gewoontes dan wij gewend zijn. Ze eten hier bijvoorbeeld biltong, gedroogd vlees. Verder is Tribe populair bij de zwarte bevolking, dit is koeienmaag en is makkelijk op straat en bij kleine take aways te verkrijgen. Een andere snack die je overal kunt vinden is Samoosa, dit zijn gefrituurde driehoekige bladerdeeg envelopjes met een gekruide vulling.

Drinken

In Zuid-Afrika is bier de nationale drank, als je dit besteld krijg je ook meteen een grote fles. Bij het eten wordt vaak water besteld, omdat dit verkoelend werkt. Het kraanwater is dan op de meeste plekken ook veilig om te drinken. De rooibosthee komt van de Westelijke Kaap en is een erg populaire kruidenthee.

Alvast een voorproefje van Zuid-Afrika als reisbestemming? Kijk dan dit filmpje!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen