De 9 provincies van Zuid-Afrika

Zonsondergang in Zuid-Afrika
Zonsondergang in Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Zuid-Afrika bestaat uit negen provincies. Elke provincie heeft zo haar eigen unieke karakter. Ga je voor wildlife dan kun je beter in de provincies Limpopo en Mpuamalanga zijn. Ga je meer voor een historische en culturele reis naar Zuid-Afrika? Dan kun je bijvoorbeeld weer beter naar de Westkaap gaan. Lees hier meer over de provincies van Zuid-Afrika; welke er zijn, welke hotspots er zijn en wat het karakter van de provincies is.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gauteng

De naam Gauteng betekent in het Afrikaans “De plaats van het goud”. Geografisch gezien is het de kleinste provincie van Zuid-Afrika, maar economisch gezien is de provincie veruit het belangrijkste. In Gauteng ligt de bestuurlijke hoofdstad Pretoria en de stad Johannesburg. In deze provincie zijn veel excursies te doen en bezienswaardigheden te bezoeken. Zo vind je er de bekende SoWeTo (South Western Township) in Gauteng, maar ook het apartheidsmuseum. De provincie staat eveneens bekend om haar bruisende bestaan. Er zijn verschillende grote winkelcentra en veel bars, restaurants, hotels, casino's en andere uitgaansgelegenheden.

Pretoria, Gauteng
Pretoria, Gauteng

Noordwest

Noordwest is een echte mijnbouwprovincie. De helft van de inkomsten van deze provincie komen hier namelijk uit. Misschien wel de bekendste stad van Noordwest is Sun City. Dit is het grootste entertainment terrein van de wereld. Deze stad is gesticht in de apartheidstijd. Toentertijd was het verboden om te gokken. Sun City was gebouwd voor vermaak. In de weekenden trok men, vooral de mijnwerkers, naar Sin City om hier te gokken. Daarnaast vind je in Noordwest het Madikwe Game Reserve en het Pilanesberg National Park, waar je op safari kunt gaan.

Ook in North West kun je op safari
Ook in North West kun je op safari
Vraag gratis een offerte aan

Limpopo

De provincie Limpopo heeft het grootste aantal wildparken van Zuid-Afrika. Hier vind je onder andere het Mapungabwe National Park. Dit is een van de nieuwste nationale parken in Zuid-Afrika. Daarnaast ligt het noordelijke deel van het Krugerpark in Limpopo. In Limpopo kun je ook goed terecht bij de Maoebaskloof. Hier kan jong en oud zich compleet uitleven. Zo kun je er wandelen, quad biken en een Canopy tocht doen. Bij een Canopy tocht glijd je met een katrol en kabel van boomtop naar boomtop.

Mpumalanga

Mpumalanga betekent “de plaats waar de zon opkomt” in het Afrikaans. De provincie heeft haar naam te danken aan haar oostelijke ligging. Het is hiermee de provincie waar de zon in Zuid-Afrika als eerste opkomt. Hier vind je de mooie Panoramaroute en het is eveneens de provincie waar je het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika vindt, namelijk het Krugerpark. Een andere leuke en interessante bezienswaardigheid is onder andere Botshahelo Cultural Village (Ndebele). Dit is een toeristisch dorp, wat eigenlijk een openluchtmuseum is.

KwaZulu-Natal

De provincie KwaZulu-Natal ligt aan de 'warme' Indische Oceaan. In KwaZulu-Natal ligt de stad Durban, welke omgeven is met de meest populaire en beste stranden van Zuid-Afrika. De Elephant Coast (Maputaland) is erg in trek bij duikers. Hier ga je met een boot de zee op om daar te duiken. Bij de Elephant Coast kun je ook walvishaaien spotten. Zeeschildpadden leggen hier in januari en februari hun eieren. In die periode kun je op nacht excursie om dit fenomeen mee te maken. Daarnaast bevindt zich in KwaZulu-Natal het oudste wildpark van Zuid-Afrika, namelijk het Hluhluwe/iMfolozi Game Reserve. Hier kun je ook de 'Big Five' spotten. Tip: verleng een paar dagen aan zee bij St. Lucia waar je door de Wetlands kunt varen en een hippo en croc tour kunt doen! De wetlands zijn totaal anders qua vegetatie en landschap en een welkome afwisseling van safari landschappen. 

Durban, KwaZulu-Natal
Durban, KwaZulu-Natal

Vrijstaat

De provincie Vrijstaat is waarschijnlijk het minst interessant voor toeristen. Er zijn niet veel bezienswaardigheden te vinden of excursies te boeken. De provincie wordt ook wel de 'Graanschuur van Zuid-Afrika', omdat hier 70 procent van de graanproductie vandaan komt. Plaatsen die je kunt bezoeken zijn Basotho en Clarens. Clarens is een leuk kunstenaarsdorpje waar je je ogen uit je hoofd zult kijken. Ze maken kunst van werkelijk alles. De hoofdstad van Vrijstaat is Bloemfontein, welke eveneens een bezoek waard is.

Bloemfontein, hoofdstad van Free State
Bloemfontein, hoofdstad van Free State

Oostkaap

Oostkaap is de armste provincie van Zuid-Afrika. Nelson Mandela is in de Oostkaap opgegroeid. Zijn voormalige woonplaats, Qunu, is daarom een bekende trekpleisters van de provincie geworden. Liefhebbers van watersporten als surfen zullen graag naar Oostkaap trekken. Jeffrey's Bay wordt namelijk gezien als een waar paradijs voor surfers. Daarnaast liggen er in Oostkaap prachtige wildparken. De bekendste is het Addo Elephant National Park. Er wordt ook wel gezegd dat je daar de 'Big Seven' kunt spotten, omdat het park aan de kust grenst. Tot de 'Big Seven' horen naast de gebruikelijke 'Big Five' de witte haai en de walvis.

Westkaap

Westkaap is een van de grootste provincies van Zuid-Afrika. De provincie is ongeveer net zo groot als heel Engeland. In Westkaap is dan ook heel veel te doen, te zien en te ondernemen. In Westkaap vind je het meest zuidelijke punt van Afrika, namelijk Montague. Daarnaast ligt Kaapstad natuurlijk in de provincie. De grote studentenstad Stellenbosch is eveneens in Westkaap gelegen. Hier kun je nog veel VOC-panden bezichtigen. De Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en Robbeneiland zijn ook twee immens populaire toeristische trekpleisters van de provincie.

Noordkaap

Noordkaap is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar tegelijkertijd de dunst bevolkte provincie. In Noordkaap wordt nog het meest Afrikaans gesproken door haar inwoners. Een bekende stad in Noorkaap is Kimberley. Kimberley is bekend geworden door de diamantenindustrie. Hier vind je dan ook The Big Hole, wat een oude diamantmijn is. Verder heeft Noordkaap nog het mooie Kgalagadi Transfrontier Park te bieden, waar een 4x4 rit sterk is aan te raden. Daarnaast is Namaqualand ook een mooi gebied om te bezoeken. Dit is een grote woestijn, maar na regenval doet zich er een groot bloemenfestijn voor.

Big Hole, Kimberley, Noord Kaap
Big Hole, Kimberley, Noord Kaap

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen