Zuid-Afrika van A tot Z

Blyde Rivier Zuid-Afrika
Blyde Rivier Zuid-Afrika

A van Apartheid Museum

Zuid-Afrika is een land dat geschiedkundig bekend staat om de vele problemen op het gebied van apartheid. In de stad Johannesburg is een museum volledig gewijd aan de apartheid. Dit museum is misschien wel het meest indrukwekkende en interessante van heel Zuid-Afrika. Bijzonder is dat in het museum een multimediale tour maakt door de geschiedenis van de apartheid.

Sandra 'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika gratis reisvoorstel >>

B van Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een kloof met een lengte van 30 kilometer en is daarmee de op twee na grootste kloof ter wereld. De kloof ligt op een hoogte van zo'n 700 meter en de rivier de Blyde stroomt er doorheen. Twee prachtige punten met een indrukwekkend uitzicht zijn God's Window en Wonder View.

C van Cango Grotten

Zuid-Afrika heeft heel wat natuurwonderen en de Cango Grotten zijn er daar één van. Deze grotten bevinden zich in het Swartberg gebergte in de omgeving van Oudtshoorn. Als bezoeker kun je een tour door de grotten maken onder leiding van een gids. Zo kun je de vele gangenstelsels en stalagmieten aanschouwen. In totaal hebben de grotten een lengte van vijf kilometer en een tocht duurt ongeveer een uur. Vraag gratis een offerte aan

D van Drakensbergen

Langs de grens met Lesotho is de bergketen de Drakensbergen gelegen. Dit gebergte is al miljoenen jaren oud. Tegenwoordig bestaat het gebergte uit woeste toppen met hoogtes tot 3500 meter, prachtige meertjes en landschappen. Deze bergketen heeft de benaming Drakensbergen, omdat de boeren in de bergen het silhouet van een draak zagen. Eén van de mooiste gebieden van de Drakensbergen om te bezoeken is Royal Natal National Park. In Drakensbergen kan je de waanzinnig mooie Sani pass rijden. 

E van Eten

Door de apartheid heeft Zuid-Afrika lange tijd geen nationale keuken gekend. Sinds de afschaffing van de apartheid wordt er steeds meer gesproken over een nationale keuken. In Zuid-Afrika kent men een erg standaard eetgewoonte. Bij het ontbijt wordt er meestal pap gegeten, de lunch is vrij simpel: een salade of sandwich. Het diner is het meeste uitgebreid op het gebied van eten. Populair is de braai, een barbecue met veel vlees.

F van Feestdagen

Net zo als in ieder land zijn er in Zuid-Afrika ook feestdagen. Naast de standaard feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, Kerst en Pasen worden er in Zuid-Afrika ook nog de volgende feestdagen gevierd: Vrijheidsdag (27 april), tevens de Nationale Feestdag Dag van de arbeid (1 mei) Jeugddag (16 juni) Nationale vrouwendag (9 augustus) Erfenisdag (24 september) Dag van de verzoening (16 december) Tijdens de feestdagen moet er rekening gehouden worden dat winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

G van Grote Vijf

Zuid-Afrika is een populaire bestemming onder toeristen, vanwege de Grote Vijf welke beter bekend staan als de Big Five. Tot de grote vijf behoren de dieren: neushoorn, olifant, luipaard, leeuw en de buffel. Al deze dieren zijn te spotten in Zuid-Afrika. Ook wordt er wel eens over de Big Seven gesproken, dan worden de walvis en de witte haai ook mee gerekend. Meer informatie over de Big Five.

H van Hoofdsteden

Veel mensen denken dat Johannesburg de hoofdstad van Zuid-Afrika is, omdat dit de grootste stad van het land is. Bijzonder is dat Zuid-Afrika eigenlijk drie hoofdsteden heeft, namelijk Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. Officieel is Pretoria aangewezen als hoofdstad van Zuid-Afrika daar is ook de bestuurlijke macht gevestigd, in Kaapstad de wetgevende macht en in Bloemfontein de rechterlijke macht.

I van Industrie

De industrie neemt in Zuid-Afrika een belangrijke positie in op het gebied van de economie. Zuid Transvaal is het belangrijkste industriegebied van het land. Verder komt er veel industrie voor in Durban en omgeving en Port Elizabeth. De industrie in Zuid-Afrika bestaat vooral uit ijzer- en staalindustrie en automontagebedrijven.

J van Johannesburg Zoo

Johannesburg Zoo behoort tot de beste dierentuinen van de wereld. Deze dierentuin heeft een grootte van 54 hectare, zodat de dieren genoeg ruimte hebben. De dierentuin is zo ingericht dat er zes verschillende zones zijn, namelijk: The Heart of Africa, Amazonia, Spice Route, Extreme Environments, Southern Safari en Farmyard.

K van Kruger Park

Het Kruger Park is het bekendste en tevens het grootste wildpark van Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikanen noemen dit park veelal de 'wildtuin'. Het Kruger Park ligt in het noordoosten van het land en heeft een totaal oppervlakte dat net zo groot is als half Nederland. In dit park komen vrijwel alle diersoorten voor die Afrika rijk is. Ook is het Kruger Park de perfecte locatie om de Big Five te spotten.

L van Lesotho

Lesotho is een onafhankelijk koninkrijk dat volledig ingesloten wordt door Zuid-Afrika. Samen met Swaziland is Lesotho de enige staat op de wereld welke volledig gelegen is boven een hoogte van 1.000 meter. Lesotho is alleen te bezoeken vanuit Zuid-Afrika en is dan ook zeker een aanrader. Dit landje is voornamelijk bekend om haar hoge bergen en prachtige natuur.

Maluti gebergte Lesotho
Maluti gebergte Lesotho

M van Mosselbaai

Mosselbaai is een dorpje aan de kust in het westen van Zuid-Afrika. Dit dorpje is tevens het begin of eindpunt van de Tuinroute. Daarom wordt dit plaatsje door veel toeristen bezocht. Mosselbaai is tevens de plaats waar het mogelijk is om in een kooi de zee in te gaan en de witte haaien te spotten.

N van Natuurlijke rijkdommen

Behalve een grote rijkdom aan flora en fauna heeft Zuid-Afrika nog veel meer natuurlijke rijkdommen. Zo word er in Zuid-Afrika onder andere veel goud, diamant, koper, aardgas, steenkool, chroom, ijzererts en nikkel gedolven.

O van Oudtshoorn

Oudtshoorn is een stad in Zuid-Afrika met een vreemde bijnaam, namelijk 'Struisvogelhoofdstad van de wereld'. De stad heeft deze bijnaam te danken aan het grote aantal struisvogel-fokkerijen. Vroeger werden struisvogels vooral gefokt vanwege hun veren. Tegenwoordig worden de struisvogels vooral gefokt vanwege hun huid, waar schoenen en tassen van gemaakt, en hun vlees. Op bijna iedere menukaart in Zuid-Afrika komt de struisvogelbiefstuk wel voor. In Oudtshoorn is het mogelijk struisvogelboerderijen te bezoeken en van alles te weten te komen over de struisvogel. Het is zelfs mogelijk om een ritje op een struisvogel te maken.

P van Panoramaroute

Voor heel veel toeristen is de Panoramroute het hoogtepunt van Zuid-Afrika. Deze route gaat langs prachtige landschappelijke attracties en cultureel erfgoed. En zelfs de liefhebbers van avontuur komen niets te kort, want je kunt op een aantal plekken abseilen, bungeejumpen of raften. De route heeft haar naam Panoramroute te danken aan de vele prachtige uitzichten die op diverse plaatsen van de route te vinden zijn. De bekendste punten met indrukwekkende uitzichten zijn Bourke's Luck Potholes, God's Window en de 3 Rondavels.

Q van ?

R van Robbeneiland

Voor de kust bij Kaapstad ligt Robbeneiland, welke behoort tot Zuid-Afrika. Dit eiland is vooral bekend geworden doordat Nelson Mandela er gevangen gehouden werd. Robbeneiland is honderden jaren gebruikt voor gevangenen en bannelingen. Begin 17e eeuw werd er door de VOC van dit eiland al een strafkolonie gemaakt. Sinds 1999 staat dit eiland op de Werelderfgoedlijst en tegenwoordig worden er ook rondleidingen gegeven voor bezoekers.

Gevangenis Robbeneiland
Gevangenis Robbeneiland

S van Soutpansberg

Soutspansberg is een bergketen in het noorden van Zuid-Afrika. Deze bergketen heeft een lengte van 200 kilometer en is één van de best bewaarde geheimen van heel zuidelijk Afrika. Dit gebied is zo bijzonder omdat de fauna er erg uniek is, zelfs zo uniek dat het nergens anders in Zuid-Afrika voorkomt. Dit gebied is perfect voor liefhebbers van lange afstandswandelingen.

T van Tuinroute

Naast de Panoramaroute is er in Zuid-Afrika nog een bekende toeristische route, namelijk de Tuinroute of Gardenroute. Deze route loopt langs de zuidelijke kust van grofweg Port Elisabeth tot aan de Mosselbaai. De Tuinroute is vooral spectaculair vanwege de prachtige natuur, meren, bergen en goudgele stranden. De Tuinroute heeft een totale lengte van 210 kilometer, dus er zijn wel een aantal dagen voor nodig om de gehele route te ervaren.

U van Uitgaan

Zuid-Afrika is een land waar je als toerist ook prima uit kunt gaan. Vooral in de grotere steden, zoals Johannesburg en Kaapstad, zijn er veel barretjes, clubs, restaurants, cafés, theaters en casino's. Op uitgaansgebied is er in dit land dus ook genoeg te beleven en de meeste uitgaansgelegenheden zijn tot in de late uurtjes geopend.

V van Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika schijnt een geweldige ervaring te zijn. Ook al gaat het niet slecht met Zuid-Afrika, toch is er nog veel hulp nodig. Er zijn diverse organisaties die in het land met projecten bezig zijn waar ze graag vrijwilligers bij kunnen gebruiken. Bij veel projecten werken en wonen de vrijwilligers samen met de lokale bevolking, dit is natuurlijk een unieke ervaring. Er zijn diverse organisaties die specifieke reizen naar Zuid-Afrika aanbieden voor vrijwilligerswerk.

W van Wijn

Zuid-Afrika staat tegenwoordig ook bekend als wijnland. Echter heeft het land nog geen lange wijntraditie zoals Frankrijk, maar dat begint steeds meer te komen. Vooral ten oosten van Kaapstad zijn er erg gunstige omstandigheden voor de wijnbouw. Het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw ligt in Stellenbosch, dat met haar koloniale huizen erg Nederlands aandoet. Hier vind je veel grote landgoederen waar het bezaaid is met wijngaarden, waarvan de meeste tevens te bezoeken en bezichtigen zijn.

X van ?

Y van Yzerfontein

Yzerfontein is een klein havenstadje gelegen aan de westkust van Zuid-Afrika. Dit stadje dankt zijn inkomsten vooral aan het toerisme en de visserij. Bij Yzerfontein ligt de bekende 16 Mile Beach, het langste onafgebroken strand van heel Zuid-Afrika. Yzerfontein is vooral populair bij liefhebbers van het strand en surfen.

Z van Zululand

In het oosten van KwaZulu-Natal ligt het Zululand. In dit gebied leven de Zulu's, de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika, nog volgens traditionele wijze. Nergens in Zuid-Afrika komt de authentieke cultuur en traditie van de Zulu's zo sterk voor als hier. Door het grote aantal toeristen zijn veel dorpjes in dit gebied al wel vercommercialiseerd.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen