Reisadvies: Is Zuid-Afrika een veilig vakantieland?

Kaappunt in Zuid-Afrika
Kaappunt in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een erg divers vakantieland met een prachtige natuur, leuke steden en natuurlijk de bijzondere wildlife. Maar is Zuid-Afrika ook een veilig vakantieland? Er geldt voor Zuid-Afrika geen negatief reisadvies, maar er zijn wel veiligheidsrisico's waar je als reiziger rekening mee moet houden.

Sandra 'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies Zuid-Afrika

Het wordt afgeraden om naar Zuid-Afrika te reizen, alleen voor noodzakelijke redenen. Vanuit Zuid-Afrika geldt er zelfs een inreisverbod voor Nederlandse reizigers met het doel toerisme of familiebezoek. Alleen reizigers uit Nederland met een geldig diplomatiek paspoort en zakelijke reizigers zijn toegestaan Zuid-Afrika in te reizen. Deze reizigers dienen bij aankomst wel een negatieve coronatest aan te tonen die niet ouder is dan 72 uur. Bij terugkomst uit Zuid-Afrika ga je in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Huidig reisadvies voor Zuid-Afrika

Onveilige gebieden in Zuid-Afrika

Er zijn geen onveilige gebieden in Zuid-Afrika. Echter gelden er in het hele land veiligheidsrisico's. De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.

Veiligheid in Zuid-Afrika

Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig vakantieland, echter zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Wees alert op drukke plaatsen, zoals grote winkelcentra, markten, kerken en hotels. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van terrorisme. Ook is er gewelddadige criminaliteit in Zuid-Afrika. Met name rond de grote steden en de vliegvelden. Vooral rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Het wordt afgeraden hier naar een geldwisselkantoor te gaan of te pinnen. In Zuid-Afrika kan je overal betalen met de Nederlandse pinpas of creditcard. Wees ook alert op gewelddadige berovingen op toeristen en carjacking. Overnacht alleen in accommodaties met goede veiligheidsmaatregelen. In het afgelopen jaar zijn er meerdere gewelddadige overvallen geweest in hotels en guesthouses. In het hele land is er ook veel seksueel geweld. Ook in dit geval met name rond de grote steden. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op en wijk niet van de begaande route af. Ga niet zonder gids naar de townships en reis zo min mogelijk na zonsondergang. Voor de hoofdstad van Zuid-Afrika geldt hetzelfde. Kaapstad is over het algemeen veilig. Echter dien je ook hier rekening te houden met bovenstaande veiligheidsrisico's.

Kaapstad
Kaapstad

Houd hier ook rekening mee

  • Een paspoort is vereist en deze dient nog minimaal 30 dagen geldig te zijn na vertrek uit het land.
  • Er wordt aangeraden een internationaal rijbewijs mee te nemen naar Zuid-Afrika als je van plan bent zelf te gaan rijden.
  • Voor een verblijf langer dan 90 dagen is een visum nodig.
  • In Zuid-Afrika wordt er links gereden en gelden er andere verkeersregels dan in Nederland. Bij een kruising bijvoorbeeld, krijgt het voertuig dat als eerste aankomt rijden voorrang.
  • Gebruik alleen de doorgaande wegen en stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
  • Zorg ook altijd dat de auto goed verzekerd is.
  • Neem geen taxi's die worden aangeboden in de aankomsthal van het vliegveld. Reserveer vooraf het vervoer of maak alleen gebruik van goed bekendstaande taxibedrijven.
  • Er kunnen demonstraties in de binnensteden en townships voorkomen als protest tegen de regering. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden. Houd hier rekening mee en vermijd deze demonstraties.
  • Er staan hoge straffen op het gebruik en bezit van drugs, ook softdrugs. Neem dus geen drugs mee naar Zuid-Afrika.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in Zuid-Afrika kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Een absolute aanrader van onze reisexpert Sandra zijn The Rockwell Suites in het centrum van Kaapstad. 

Heeft u interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

24 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen