Reisadvies: Is Zuid-Afrika een veilig vakantieland?

Voor Zuid-Afrika gelden veiligheidsrisico's
Voor Zuid-Afrika gelden veiligheidsrisico's

Wanneer je op vakantie wilt gaan naar Afrika is het goed om van tevoren het reisadvies van Rijksoverheid te raadplegen. Ook al geldt er voor Zuid-Afrika geen negatief reisadvies, er zijn wel veiligheidsrisico's waar je rekening mee kunt houden tijdens de reis.

Aanbieders van vakanties naar Zuid-Afrika
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
333travel (rondreizen) Klik
Riksja Zuid-Afrika (landenspecialist) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Kuyo Afrika (rondreizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik

Huidig reisadvies

In Zuid-Afrika zijn er op dit moment veel spanningen en geweldsincidenten die gericht zijn tegen (Afrikaanse) buitenlanders. Vooral in de grote steden zoals Johannesburg en Kaapstad en in de townships is het niet altijd veilig. Toeristen zijn echter meestal niet het doelwit van de incidenten en er geldt dus geen negatief reisadvies.

Tip: Wees extra alert en vermijd townships en binnensteden. Houd de lokale media in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Uit protest tegen de regering zijn er vaak samenscholingen en demonstraties die gewelddadig kunnen zijn. De demonstraties vinden vaak onverwachts plaats, ook hiervoor geldt dat je ze beter kunt vermijden.

Onveilige gebieden

Rond de grote steden is er sprake van veel gewelddadige criminaliteit. Grof geweld wordt ingezet bij berovingen en bij het zogenaamde 'carjacking' (iemand dwingen om zijn of haar voertuig af te staan). Berovingen in het openbaar vervoer in Zuid-Afrika behoren helaas ook tot de orde van de dag. Vooral lokale taxi's en bussen zijn favoriete plaatsen voor de dieven. Ook komt het voor dat reizigers vanaf het vliegveld worden gevolgd en onderweg worden beroofd. Daarnaast zijn de woongebieden buiten de grote steden vaak erg arm en niet altijd even veilig. Het wordt dan ook aangeraden om deze townships met een gids of een andere begeleider te bezoeker.

Veiligheid Kaapstad en Johannesburg 

In de grote Zuid-Afrikaanse steden zoals Kaapstad en Johannesburg zijn er op dit moment veel spanningen en geweldsincidenten die gericht zijn tegen (Afrikaanse) buitenlanders. Toeristen zijn hier over het algemeen niet het doelwit van. Wees hier wel alert op berovingen en carjacking.

Houd hier ook rekening mee

- In Zuid-Afrika vindt veel seksueel misbruik plaats. Vooral voor vrouwen is het daarom verstandig om na te gaan of het hotel waar je verblijft goed beveiligd is en om niet alleen over straat te lopen na zonsondergang.

- De verkeersregels in Zuid-Afrika zijn niet hetzelfde als in Nederland. De verkeerssituatie lijkt wel op die van ons, maar er gelden duidelijk andere regels. Voertuigen zijn vaak niet goed onderhouden en verkeer van rechts heeft niet altijd voorrang. De auto die het eerste de kruising bereikt neemt de voorrang. Wanneer je op reis gaat met het openbaar vervoer in Zuid-Afrika kun je het beste kiezen voor een betrouwbare en erkende organisatie.

- Wanneer je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika is het altijd goed om alert te blijven. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een beroving is het verstandig om mobiele telefoons, camera's etc. uit het zicht te houden en geen opvallende juwelen of sieraden te dragen.

- Wanneer je met de auto reist kun je het beste gebruikmaken van de grotere, doorgaande wegen en geen lifters meenemen. Zo verklein je het risico op carjacking. Het wordt ook afgeraden om na zonsondergang de weg op te gaan en om te stoppen bij benzinestations en wegrestaurants. Vanzelfsprekend moet je een goede reisverzekering afsluiten en de (huur)auto goed controleren op onderhoud.

Houd de site van Rijksoverheid in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Heb je interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

27 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,2

Gerelateerde artikelen