
Reisadvies: Is Zuid-Afrika een veilig vakantieland?

Voor een vakantie naar Zuid-Afrika is het verstandig om goed voorbereid op vakantie te gaan. Het is belangrijk om te weten wat het reisadvies voor Zuid-Afrika is, welke gebieden wel óf juist niet veilig zijn voor toeristen en met welke zaken je als toerist rekening dient te houden. In dit artikel lees je de tips van onze reisexpert samen met de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zuid-Afrika is een erg divers vakantieland met een prachtige natuur, leuke steden en natuurlijk de bijzondere wildlife. Maar is Zuid-Afrika ook een veilig vakantieland? Er geldt voor Zuid-Afrika geen negatief reisadvies, maar er zijn wel veiligheidsrisico's waar je als reiziger rekening mee moet houden.
'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika
gratis reisvoorstel >>
Huidig reisadvies Zuid-Afrika
Het reisadvies voor Zuid-Afrika is geel. Reizen is toegestaan, maar er gelden nog wel inreisvoorwaarden voor het land. Om Zuid-Afrika in te mogen, moet je in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek. Twee doses van een vaccin zijn voldoende voor een volledige vaccinatie. De booster is niet verplicht. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn een uitzondering en hoeven geen coronabewijs te laten zien. Naast een vaccinatie- of testbewijs moeten alle reizigers voor vertrek de COVID Alert SA app downloaden en wordt er verwacht dat alle reizigers een reisverzekering voor medische kosten hebben. Bij aankomst in Zuid-Afrika moet er een volledig ingevulde gezondheidsvragenlijst worden ingediend. Voor de terugreis naar Nederland hoef je alleen in het bezit te zijn van een ingevulde gezondheidsverklaring.
Coronavirus in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika geldt een landelijk systeem met 5 verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe strenger de maatregelen. Momenteel heeft Zuid-Afrika niveau 1, oftewel het laagste niveau met de minste maatregelen. De algemene maatregelen die gelden zijn om zoveel mogelijk afstand van anderen te houden en een mondkapjesplicht buiten jouw hotelkamer.
Onveilige gebieden in Zuid-Afrika
Er zijn geen specifieke onveilige gebieden in Zuid-Afrika. Echter gelden er voor het hele land veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland bent gewend. De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.
Veiligheid in Zuid-Afrika
Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig vakantieland, echter zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. In heel het land moet je rekening houden met (gewelddadige criminaliteit), maar met name in de grote steden en rondom de vliegvelden. Vooral rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Het wordt daarom ook afgeraden in de omgeving van de luchthaven naar een geldwisselkantoor te gaan of te pinnen. In Zuid-Afrika kan je bijna overal betalen met de Nederlandse pinpas of creditcard. Accommodaties zoals een aantal lodges geven bij boeking aan hoe er betaald kan worden. Wees alert op drukke plaatsen, zoals grote winkelcentra en toeristische bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In het hele land komt seksueel geweld voor. Ook in dit geval met name rond de grote steden. Ga daarom niet na zonsondergang de straat op en probeer zoveel mogelijk op de begaande route te blijven. Kaapstad is over het algemeen een veilige stad. Maar ook hier dien je rekening te houden met bovenstaande veiligheidsrisico's.
Houd hier ook rekening mee:
- Een paspoort is vereist en deze dient nog minimaal 30 dagen geldig te zijn na vertrek uit het land.
- Er wordt aangeraden een internationaal rijbewijs mee te nemen naar Zuid-Afrika als je van plan bent zelf te gaan rijden.
- Voor een verblijf langer dan 90 dagen is een visum nodig.
- In Zuid-Afrika wordt er links gereden en gelden er andere verkeersregels dan in Nederland. Bij een kruising bijvoorbeeld, krijgt het voertuig dat als eerste aankomt rijden voorrang.
- Gebruik alleen de doorgaande wegen en stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
- Zorg ook altijd dat de auto goed verzekerd is.
- Neem geen taxi's die worden aangeboden in de aankomsthal van het vliegveld. Reserveer vooraf het vervoer of maak alleen gebruik van goed bekendstaande taxibedrijven.
- Er kunnen demonstraties in de binnensteden en townships voorkomen als protest tegen de regering. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden. Houd hier rekening mee en vermijd deze demonstraties.
- In Zuid-Afrika is het fotograferen van militaire- en regeringsgebouwen verboden. Er wordt dringend advies gegeven altijd eerst om toestemming te vragen als je personen wilt fotograferen.
- In de regenmaanden (januari tot maart) kunnen er overstromingen ontstaan door zware regenval.
- In het droge seizoen kunnen veldbranden voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent in deze periode een (lange) wandelingen te maken.
- De Kaapprovincies kunnen te kampen krijgen met een tijdelijke droogte. In deze periode kan het voorkomen dat de lokale overheid een beperking op het gebruik van water oplegt.
- Sociaal-maatschappelijk gezien wordt homoseksualiteit niet overal in Zuid-Afrika geaccepteerd. In Kaapstad bijvoorbeeld wel.
- Er staan hoge straffen op het gebruik en bezit van drugs, ook softdrugs. Neem dus geen drugs mee naar Zuid-Afrika.
Link
Voor het actuele nieuws over de veiligheid in Zuid-Afrika kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.