Reisadvies: Is Zuid-Afrika een veilig vakantieland?

Reisadvies Zuid-Afrika
Reisadvies Zuid-Afrika

Voor een vakantie naar Zuid-Afrika is het verstandig om goed voorbereid op vakantie te gaan. Het is belangrijk om te weten wat het reisadvies voor Zuid-Afrika is, welke gebieden wel of juist niet veilig zijn voor toeristen en met welke zaken je als toerist rekening dient te houden. In dit artikel lees je de tips van onze reisexpert gecombineerd met de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Afrika is een erg divers vakantieland met een prachtige natuur, leuke steden en natuurlijk de bijzondere wildlife. Maar is Zuid-Afrika ook een veilig vakantieland? Er geldt voor Zuid-Afrika geen negatief reisadvies, maar er zijn wel veiligheidsrisico's waar je als reiziger rekening mee moet houden.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Zuid-Afrika

Het reisadvies voor Zuid-Afrika is geel. Reizen is toegestaan en kan op een veilige manier. De veiligheidssituatie in Zuid-Afrika is anders dan wij gewend zijn in Nederland waardoor je als toerist rekening moet houden met een aantal zaken. Het is daarom verstandig goed voorbereid op reis te gaan.
Reisadvies Zuid-Afrika

Onveilige gebieden in Zuid-Afrika

Er zijn geen specifieke onveilige gebieden in Zuid-Afrika. Echter gelden er voor het hele land veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland bent gewend. De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.

Blyde River Canyon op de Panoramaroute
Blyde River Canyon op de Panoramaroute
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Zuid-Afrika

Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig vakantieland, echter zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. In heel het land moet je rekening houden met (gewelddadige criminaliteit), maar met name in de grote steden en rondom de vliegvelden. Vooral rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Het wordt daarom ook afgeraden in de omgeving van de luchthaven naar een geldwisselkantoor te gaan of te pinnen. In Zuid-Afrika kan je bijna overal betalen met de Nederlandse pinpas of creditcard. Accommodaties zoals een aantal lodges geven bij boeking aan hoe er betaald kan worden. Wees alert op drukke plaatsen, zoals grote winkelcentra en toeristische bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In het hele land komt seksueel geweld voor. Ook in dit geval met name rond de grote steden. Ga daarom niet na zonsondergang de straat op en probeer zoveel mogelijk op de begaande route te blijven. Kaapstad is over het algemeen een veilige stad. Maar ook hier dien je rekening te houden met bovenstaande veiligheidsrisico's.

Kaapstad
Kaapstad

Houd hier ook rekening mee:

 • Een paspoort is vereist en deze dient nog minimaal 30 dagen geldig te zijn na vertrek uit het land.
 • Er wordt aangeraden een internationaal rijbewijs mee te nemen naar Zuid-Afrika als je van plan bent zelf te gaan rijden.
 • Voor een verblijf langer dan 90 dagen is een visum nodig.
 • In Zuid-Afrika wordt er links gereden en gelden er andere verkeersregels dan in Nederland. Bij een kruising bijvoorbeeld, krijgt het voertuig dat als eerste aankomt rijden voorrang.
 • Gebruik alleen de doorgaande wegen en stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • Zorg ook altijd dat de auto goed verzekerd is.
 • Neem geen taxi's die worden aangeboden in de aankomsthal van het vliegveld. Reserveer vooraf het vervoer of maak alleen gebruik van goed bekendstaande taxibedrijven.
 • Er kunnen demonstraties in de binnensteden en townships voorkomen als protest tegen de regering. Deze demonstraties kunnen tot geweld leiden. Houd hier rekening mee en vermijd deze demonstraties.
 • In Zuid-Afrika is het fotograferen van militaire- en regeringsgebouwen verboden. Er wordt dringend advies gegeven altijd eerst om toestemming te vragen als je personen wilt fotograferen.
 • In de regenmaanden (januari tot maart) kunnen er overstromingen ontstaan door zware regenval.
 • In het droge seizoen kunnen veldbranden voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent in deze periode een (lange) wandelingen te maken.
 • De Kaapprovincies kunnen te kampen krijgen met een tijdelijke droogte. In deze periode kan het voorkomen dat de lokale overheid een beperking op het gebruik van water oplegt.
 • Sociaal-maatschappelijk gezien wordt homoseksualiteit niet overal in Zuid-Afrika geaccepteerd. In Kaapstad bijvoorbeeld wel.
 • Er staan hoge straffen op het gebruik en bezit van drugs, ook softdrugs. Neem dus geen drugs mee naar Zuid-Afrika.

Link

Voor het actuele reisadvies voor Zuid-Afrika kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

28 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen