Reisadvies: Is Zuid-Afrika een veilig vakantieland?

Voor Zuid-Afrika gelden veiligheidsrisico's
Voor Zuid-Afrika gelden veiligheidsrisico's

Wanneer je op vakantie wilt gaan naar Afrika is het goed om van tevoren het reisadvies van Rijksoverheid te raadplegen. Ook al geldt er voor Zuid-Afrika geen negatief reisadvies, er zijn wel veiligheidsrisico's waar je rekening mee kunt houden tijdens de reis.

Sandra 'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Zuid-Afrika, wat ervoor zorgt dat het land goed te bereizen is. Echter zijn er wel een aantal veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit geldt voornamelijk voor de criminaliteit, waaronder gewelddadige overvallen en berovingen. Ook terrorisme maakt deel uit van deze veiligheidsrisico's. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wees alert op de plekken waar veel mensen komen.

Coronavirus in Zuid-Afrika (update 10-03-2020)


Er zijn bevestigde gevallen van het coronavirus waardoor de overheid maatregelen heeft getroffen. Dit om het risico en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Een van deze maatregelen zijn de inreisbeperkingen voor reizigers. Ook worden er door de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitgevoerd bij de grensposten en luchthavens. Houd er rekening mee dat de autoriteiten je kunnen verplichten 14 dagen in quarantaine te blijven. 

Onveilige gebieden

In de grote steden is de criminaliteit hoger dan elders. Dit zijn voornamelijk gewelddadige berovingen en overvallen, zowel op straat en in het openbaar vervoer als in de hotels en guesthouses en op de luchthaven. Informeer vooraf altijd even bij de accommodatie naar de maatregelen die worden getroffen om deze incidenten te voorkomen. Let ook goed op rondom de internationale luchthaven OR Tambo. Pin geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor indien dit niet noodzakelijk is. Je kunt namelijk overal in Zuid-Afrika pinnen en betalen met de Nederlandse pinpas of creditcard. Carjacking (= iemand dwingen om zijn of haar voertuig af te staan) is ook een veel voorkomende uiting van criminaliteit. Wanneer je met de auto reist kun je het beste gebruikmaken van de grotere, doorgaande wegen en geen lifters meenemen. Zo verklein je het risico op carjacking. Het wordt ook afgeraden om na zonsondergang de weg op te gaan en om te stoppen bij benzinestations en wegrestaurants. Vanzelfsprekend moet je een goede verzekering afsluiten. Voor het bezoeken van de Townships, of te wel de woongebieden aan de rand van de grote steden, is het aan te raden een gids of andere begeleider mee te nemen en wees alert. Tot slot is er veel seksueel geweld in en rondom de grote steden. Ga 's avonds dus niet zomaar alleen over straat en wijk niet zomaar van de begaande route af.

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Zuid-Afrika is er een paspoort vereist dat na vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig dient te zijn.
  • Draag geen opvallende en waardevolle sieraden of spullen en draag geld, creditcard en andere waardevolle documenten onopvallend en dicht op uw lichaam. 
  • Berg zaken zoals reispapieren en paspoort op een veilige plek op
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt namelijk vaak tot meer geweld.
  • De verkeersregels in Zuid-Afrika zijn niet hetzelfde als in Nederland. De verkeerssituatie lijkt wel op die van ons, maar er gelden duidelijk andere regels. Voertuigen zijn vaak niet goed onderhouden en verkeer van rechts heeft niet altijd voorrang. De auto die het eerste de kruising bereikt neemt de voorrang. Wanneer je op reis gaat met het openbaar vervoer in Zuid-Afrika kun je het beste kiezen voor een betrouwbare en erkende organisatie

Link


Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

23 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen