Het klimaat van Zuid-Afrika

Natuurreservaat in Zuid-Afrika
Natuurreservaat in Zuid-Afrika

Om te beginnen heeft Zuid-Afrika verschillende klimaatzones. Het noorden, het westen en grote delen van het centrale Zuid-Afrika hebben te maken met warme klimaatzones. Hierbij kun je denken aan een warm woestijnklimaat, dit is vooral in het noordwesten het geval. In het noorden overheerst het warm steppeklimaat. Tevens heerst in Zuid-Afrika ook nog het koud steppeklimaat en dat is vooral in het westen en in delen in het centrale gedeelte van het land. Tenslotte bevindt zich in het zuidelijk binnenland een koud steppeklimaat. Opmerkelijk is dus dat in Zuid-Afrika veel verschillende klimaatzones heersen. Kortweg houden deze klimaten vooral in dat het doorgaans het hele jaar heerlijk weer is. Ofwel qua temperaturen zul je niet veel verschil merken tussen de bovengenoemde klimaten. Wel is er een verschil in regenval en dat is seizoensgebonden. Het is in de wintermaanden nogal droog en in de zomermaanden is meer kans op neerslag.

Sandra 'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika gratis reisvoorstel >>

Temperaturen Zuid-Afrika

De temperaturen in Zuid-Afrika zijn het gehele jaar door zeer aangenaam en liggen rond de 23 graden. Als je voor een fijne temperatuur wilt gaan dan is het aan te raden om in de maand januari naar Zuid-Afrika te gaan. Het is dan 30 graden en volop zomer. Terwijl in Nederland de temperatuur vaak onder nul ligt. In de maanden van januari tot en met maart en de maanden oktober tot en met december wil er in Zuid-Afrika nog wel eens een regenbui vallen. Dit zorgt voor een heerlijke verkoeling in het land. In de avonden koelt het hard af waardoor je goed kunt slapen. Overdag stijgt de temperatuur aanzienlijk en is het in Zuid-Afrika lekker warm.

Kustlijn van Durban
Kustlijn van Durban

Seizoenen in Zuid-Afrika

Het winterseizoen in Zuid-Afrika valt in de maanden van juni tot en met augustus. De winter in Zuid-Afrika is niet te vergelijken met de winter in Nederland. In de avond is er vorst en sneeuw mogelijk, dit is nog wel redelijk gelijk met Nederland. Maar een duidelijk verschil in Zuid-Afrika is dat overdag de temperaturen oplopen tot wel 20 graden, waardoor het aangenaam weer blijft. Ook is het in de wintermaanden vaak droog in Zuid-Afrika. Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. In het noorden van het land is het dan heet. In het woestijngebied wat in het oosten van het land is gelegen, lopen de temperaturen op van 34 tot 38 graden. Er heerst in de zomermaanden een gemiddelde temperatuur van 30 graden. In de zomermaanden is er wel meer kans op neerslag, wat zorgt voor wat heerlijke verkoeling na de warme temperaturen. Het malariaseizoen is van oktober tot en met mei. Deze malariaplaag is wel alleen in het oostelijk deel van het land.

Acacia Kalahari Zuid-Afrika
Acacia Kalahari Zuid-Afrika
Vraag gratis een offerte aan

Perfecte vakantiemoment Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn de seizoen anders ingedeeld dan in Nederland. Sterker nog, als het in Nederland winter is, dan is het in Zuid-Afrika volop zomer. Ideaal natuurlijk als je van de zon houdt. Zo kun je het koude weer in Nederland ontwijken en een vakantie boeken naar het zomerse Zuid-Afrika. Toch is het tijdens de Nederlandse zomer ook zeker de moeite om Zuid-Afrika te bezoeken. Op dit tijdstip is het minder heet dan de soms nogal warme Zuid-Afrikaanse zomers. Zo is het dus het hele jaar door de moeite om het prachtige Zuid-Afrika te bezoeken.

Natuurreservaat Featherbed in Knysna
Natuurreservaat Featherbed in Knysna


Bekijk alvast dit mooie filmpje over de provincie Mpumalanga, waar het Krugerpark bij hoort. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen