De Little Five van Zuid-Afrika

Mannelijke neushoornkever
Mannelijke neushoornkever

De Big Five van Zuid-Afrika is bij iedereen zeer bekend. Behalve een Big Five kent Zuid-Afrika ook een Little Five. De Little Five bestaat uit de olifantspitsmuis, de mierenleeuw, panterschildpad, neushoornkever en de witsnavelbuffelwever. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere dieren en ontdek je waarom zij de Little Five worden genoemd.

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Big Five en Little Five

De Big Five bestaat uit de olifant, de neushoorn, de luipaard (panter), de buffel en de leeuw. De term Big Five verwijst niet per definitie naar de meest grote en gevaarlijke dieren van Zuid-Afrika, want een nijlpaard is bijvoorbeeld groter dan een buffel en is gevaarlijker dan een leeuw. Big Five als term gekozen voor deze dieren, omdat zij voor jagers de moeilijkste dieren zijn om te vangen. De dieren uit de Little Five zijn nauw verbonden met de Big Five. Hun naam verwijst namelijk naar de dieren uit de Big Five. De dieren die deel uitmaken van de Little Five zijn de olifantspitmuis, de mierenleeuw, de panterschildpad, de neushoornkever en de buffelwever.

Olifantspitsmuis

De olifantspitsmuis komt veel voor in Zuid-Afrika en is genoemd naar de olifant vanwege hun beweeglijke snuit, die iets weg heeft van de slurf van een olifant. Daarnaast wordt er ook gespeculeerd over een genetische band tussen de olifant en de olifantsspitsmuis, maar deze is nooit bewezen. Dit zoogdier eet vooral vruchten, zaden en kleine ongewervelden. De olifantspitsmuis is erg snel, doordat deze grote sprongen kan maken met zijn achterpoten. De lichaamslengte van een olifantspitsmuis is ongeveer 12 centimeter. In het filmpje hieronder zie je verschillende olifantspitsmuizen.

Vraag gratis een offerte aan

Mierenleeuw

Als de mierenleeuw nog een larve is, vangt hij andere insecten in een valkuil om ze vervolgens op te eten. Meestal zijn dit mieren en aan dit feit dankt de mierenleeuw haar naam. De mierenleeuw is een insect dat een beetje lijkt op de waterjuffer en heeft een dun lichaam met vier vleugels. Er zijn verschillende soorten mierenleeuwen die verschillen in onder andere grootte en kleur. De mierenleeuw is een nachtdier en rust overdag. In het filmpje hieronder kun je zien hoe een mierenleeuwlarve zijn prooi vangt.

Panterschildpad

De luipaard wordt ook wel eens een panter genoemd. Vanwege de vlekken op het schild van de schildpad, wordt deze schildpad de panterschildpad genoemd. Een jongere panterschildpad heeft meestal bruine vlekken en een oudere heeft meestal gele of zwarte vlekken. Deze schildpad is een van de grootste schildpaddensoorten ter wereld, een volwassen panterschildpad kan wel 23 kilogram wegen. Panterschilpadden leven in savannes en gebieden met gras die vlak bij water liggen. In het filmpje hieronder zie je twee panterschildpadden in het gras.

Neushoornkever

Een mannelijke neushoornkever heeft op zijn kop een soort hoornachtige verharde stekel, die een beetje lijkt op de hoorn van een neushoorn. Deze stekel wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen. De neushoornkever komt ook voor in Europa en is met een lichaamslengte van ongeveer 4 centimeter de grootste Europese keversoort. Dit familielid van de bladspruitkevers wordt soms ook gezien in Nederland. In het filmpje hieronder zie je een neushoornkever.

Witsnavelbuffelwever

De witsnavelbuffelwever is de enige vogel uit deze lijst. Deze zangvogel leeft op de Afrikaanse steppen en savannen. Meestal leeft deze vogel in de buurt van buffels of andere runderen. Buffelwevers voeden zich namelijk met de insecten die door de buffels worden opgejaagd. Er zijn verschillende andere soorten buffelwevers, zoals de roodsnavelbuffelwever. De witsnavelbuffelwever komt het meeste voor in Zuid-Afrika. In het filmpje hieronder zie je een witsnavelbuffelwever. 

Wij schreven ook een artikel over de Big Five.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen