Gratis reisvoorstel aanvragen

De prachtige Tsjechische natuur

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Cesky Krumlov (TsjechiŽ) , B. Praag
Periode: juli 2015
Vervoer: Vliegtuig, bus
Accommodatie: hotel

Foto van deze vakantie

Ik besloot dit jaar in mijn eentje op reis te gaan, dus zonder reisorganisatie en reisgenoten!
Als basisplan nam ik een wandelvakantie van een bepaalde reisorganisatie en gaf daar dan mijn eigen draai aan, makkelijk zat! De wandelroutes ging ik houden in 2 plaatsen in Tsjechië, in het Middeleeuwse stadje Cesky Krumlov en in Praag.

Vodni nadrz Les Kralovstvi| Een sprookje van een stuwdam

Er valt verschrikkelijk veel te vertellen over mijn reis, maar ik wil graag twee dagen met jullie delen, die veel indruk op me hebben gemaakt. Hieronder het eerste fragment uit mijn reisdagboek, van de dag dat ik het stuwmeer in de buurt van Dvur Kralové bezocht:

“Wauw!! Ik fiets door het prachtig gelgen dorp met afwisselend vervallen en opgeknapte huizen. Ik zie nog ergens een bordje ""te koop/na prodej". Er zitten dus best wel wat Nederlanders hier in deze omgeving.

Ik zet mijn fiets op slot en ga wandelend verder. De eerste blik op de prachtige stuwdam á la Anton Pieck (ontwerper van de Efteling) geeft me rillingen. Het is alsof ik een sprookje inloop! Ik passeer een prachtig torentje ook in de stijl van Anton Pieck en plotseling ben ik omgeven door bos met aan de linkerkant zicht op het water tussen de bomen door. Het is zonnig en doordat het licht oor de bomen schijnt ontstaat er een mooie spel van licht en schaduw op het pad, het door de zon oplichtende groen van het bladerdek, de warme, zware bosgeur, alles maakt dat ik diep ontroerd raak van een land en een plek met zoveel schoonheid in de natuur. Indrukwekkend! Daarnaast liggen er ook grote rotsblokken liggen aan weerszijden van het pad, voor een deel begroeid met mos.

Stuwdam van dezelfde ontwerper als de Efteling
Stuwdam van dezelfde ontwerper als de Efteling

Tsjechie| Een land in verandering

Bij het hotel had ik een leuk gesprek met andere Nederlandse toeristen. Zij zijn die ochtend uit Polen vertrokken en melden dat het daar nog ontzettend desolaat is, rommelig en vuil en vervallen. Werkelijk niemand spreekt Engels en staat dus ook niet open voor contact. Dat is hier in Tsjechië toch wel anders. Ze vertellen dat je in vergelijking met de omringende landen aan de oostkant wel kan zien dat Tsjechië in die 20 jaar dat het nu zelfstandig is grote stappen heeft gezet.
Daarnaast vertelde de hoteleigenaar mij dat de Tsjechen veel minder materialistisch zijn dan in het Westen, ze geven minder om uiterlijk. Ze bouwen hun land op en maken daarin keuzes. Een schuur die er niet verzorgd uitziet maar prima functioneert en stevig is gaan ze niet afbreken of schilderen. Van buiten kan een gebouw er dus wat onverzorgd uitzien, maar van binnen ziet het er piekfijn en gezellig uit met voldoende hi-tech om voor westers door te kunnen gaan, zo is overal wifi.
Verder worden stations vernieuwd en hebben de binnenwegen redelijk goed asfalt. Ook de natuur wordt goed beheerd. Men is bezig het eigen erfgoed te herontdekken, in de communistische tijd was daar allemaal geen sprake van.
Wel zie je erg veel heel dikke mensen. Dus de gezondheidshype die al jaren in het westen gaande is, is hier nog niet geland. Op de menu's zijn steeds vaker enkele salades te vinden maar het oorspronkelijk Tsjechisch eten bestaat uit veel vlees met saus, enkele groenten voor de sier en veel aardappelen of knoedels (een pasta-/aardappel-/brooddeeg balletje). De lunch bestaat voor arbeiders nog vaak uit een bezoek aan de kroeg voor een liter bier om daarna weer aan het werk te gaan. Hier komt langzaam verandering in. Wel zie je heel veel Tsjechische gezinnen in de natuur.

Kortom: een land in opbouw met een sterke neiging naar het westen. Hoe het met de cultuur zit, ga ik nog ervaren, los van de bezoeken aan Kuks en Pecka, in Cesky Krumlov en Praag.”

Cesky Raj| Een avontuurlijke reis

Twee dagen later wilde ik graag een bezoek brengen aan het Cesky Raj – het Boheems Paradijs. Hier staan prachtige rotsformaties en Cesky Raj is daarom wel beter bekend als ‘de rotssteden’. Hieronder volgt een fragment uit mijn reisdagboek van de dag dat ik op pad ging naar Mala Skala, een klein plaatsje van waaruit je wandelingen het bos in kunt maken op zoek naar die rotsformaties.

“Ik ben ‘s morgens vroeg vertrokken naar Mala Skala. Via station Bila Tremesna reisde ik naar het eerst volgende station, Dvůr Kralové, daar moest de overstap te pakken naar Mala Skala. In de trein bleek na een hoop handen en voetenwerk als communicatiemiddel met de conductrice dat de trein reed tot Mala Skala en dat je vanaf daar met de autobusy (echt zo'n leuk woord haha je spreekt het uit als a-oetobuusie) verder zouden reizen naar Mala Skala. Er wordt in Tsjechië dit jaar heel hard aan de nadrazni's (stations) en het spoor gewerkt. En net zoals bij ons de NS zetten de Tsjechen ook de beruchte bussen in...

Goed. En toen stond ik langs de doorgaande weg in Mala Skala. Wederom ben ik zwaar onder de indruk van de pracht van de Tsjechische natuur; een schitterend bospad dat omhoog de helling op slingert en overal waar je kijkt prachtige kleuren groen. Het is heerlijk rustig, ik kom maar enkele mede-genieters tegen. Precies zoals Erik voorspelde, hier zijn slechts enkele natuur liefhebbende Tsjechen en een enkele verdwaalde toerist. Ik vervolg mijn tocht en zie de eerste grote rotsblokken omgeven door bomen en groen. Het pad meandert hieromheen en biedt prachtige uitzichten. Trappetjes zijn uitgehakt in de rotsen en je kan hier gewoon uren lekker zitten en ronddwalen...

Stenen rotswand met uitgehouwen trappetjes
Stenen rotswand met uitgehouwen trappetjes


De bus terug komt al gauw en een wederom prachtige treinreis brengt me terug in Dvůr Kralové, maar tot mijn schrik ontdek ik dat er geen trein meer naar het station gelegen bij mijn hotel rijdt. Wat nu? 8 km lopen zie ik niet meer zitten met die warmte en na de wandeling van 12km waarvan de helft opwaarts. Gelukkig is het me gelukt om met 'handen en voeten' uit te leggen waar ik naar toe wil, ik kon nog mee met een streekbusje dat zou stoppen bij het station van mijn hotel.

Tips en conclusies

Ik kan jullie meer dan van harte aanbevelen een reis door Tsjechië te maken. Hier heb je geen reisorganisatie bij nodig, behalve dan ter inspiratie. Je kunt online verschillende apps vinden die helpen om wegwijs te worden in Tsjechië (zoals de app Triposo) en om treintijden te achterhalen.
In Tsjechië vind je een prachtige natuur, uitstekend geregeld openbaar vervoer en een rijke cultuur met boeiende historie. De mensen zijn echt ontzettend vriendelijk al spreken ze weinig Engels en Duits – maar des te leukere situaties krijg je! Heel leerzaam om je in handen en voeten uit te drukken, haha! Mijn eigen reis is in elk geval heel interessant en leerzaam geweest en ik heb buitengewoon genoten van het reizen. Tsjechië heeft een bijzonder plekje in mijn hart veroverd en ik ga zeker terug om dit land verder te ontdekken! Gaan jullie mee?

Wandelroute
Wandelroute


Geschreven door Carlijn Schokker

Heb je interesse in een reis naar TsjechiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar TsjechiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen