Gratis reisvoorstel aanvragen

Praag: een stad die alles te bieden heeft

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Praag (TsjechiŽ)
Periode: juli 2014
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Three Crowns Hotel

Foto van deze vakantie

Als we op vakantie gaan, hebben we soms de neiging om verre reizen te gaan maken en vergeten we welke prachtige plaatsen er dichtbij in Europa liggen. Praag, de mooie hoofdstad van Tsjechië, ligt op maximaal anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol. Afgelopen zomervakantie maakte ik een citytrip en bezocht ik samen met een vriendin de stad. De stad werkt erg verslavend en er hangt een erg fijne sfeer. Toen wij er dan ook geweest waren, besloten we meteen dat we nog eens terug zouden gaan!

Praag
Het oude centrum van Praag is uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO. Met groot recht, want bij ons bezoek aan Praag werden wij meteen verliefd op de stad. De stad heeft prachtige, goudgele hoge gebouwen en geeft een mystieke indruk. Daarnaast is de stad erg schoon en goed onderhouden. In 1989 is de stad helemaal gerenoveerd. Praag is opgedeeld in tien delen: Praag 1 tot en met Praag 10. Praag 1 is middenin het centrum, hier zijn de hotels en restaurants vaak duurder voor toeristen. Ons hotel het Three Crowns Hotel, lag in Praag 3. Het was een mooi, rustig hotel met vriendelijke personeelsleden die veel tips kon geven over uitgaans- en bezienswaardigheden, restaurants en transport. Met de tram die vlak bij lag, waren wij binnen 5 minuten in het centrum. In Praag betaal je met Tsjechische kronen. Wij konden deze pinnen in het hotel. Dit was erg makkelijk, maar ook in de stad en op het vliegveld zijn genoeg pinautomaten te vinden. Op sommige toeristische plekken in Praag kun je ook met de euro betalen.

Vervoer
Wij hebben getwijfeld, maar kozen er uiteindelijk voor om met het vliegtuig naar Praag te gaan. Echter zijn er ook veel georganiseerde busreizen die je kunt nemen naar de stad. Vanwege de duur van de rit hebben wij hier uiteindelijk niet voor gekozen. Het vliegveld van Praag is anders dan Schiphol, er zijn minder winkels en restaurants en het is er een stuk rustiger. Vanaf Praag pakten wij een busje naar ons hotel. De meeste afstanden in Praag waren per voet te doen, maar voor verdere afstanden namen wij de tram of een taxi. Voor de tram en bus kochten wij een dagkaart waarmee we de hele dag gratis konden reizen. Rondom ons hotel waren veel kleine Vietnamese supermarkten, waar we deze kochten. Later bleek dit slechts beleefdheid. In de trams werd namelijk geen enkele keer gecontroleerd en niemand kocht een kaartje.


Taxis in Praag vanaf boven gezien
Taxis in Praag vanaf boven gezien


Culinair Praag
De allereerste dag waren wij om 6 uur 's avonds in het hotel. Wij kozen ervoor om meteen te gaan uit eten, aangezien we honger hadden en daarna de stad in wilden gaan. Dichtbij ons hotel lag een restaurant dat een beetje weg had van een Engelse pub. Het eten en drinken in Praag is een stuk goedkoper dan in Nederland. Voor ongeveer 880 kronen (ongeveer €35) bestelden wij 2 cocktails, een fles wijn, twee hoofdgerechten, een voorgerecht en een nagerecht. Hiervoor met je wel het goede restaurant uitkiezen, middenin het centrum van Praag is uit eten een stuk duurder. Vaak wordt hier bij de rekening ook standaard de service (fooi voor de medewerkers) inbegrepen. De tweede avond hebben wij gegeten in een wat goedkoper restaurant, maar uiteindelijk viel de rekening dus toch duurder uit dan we verwacht hadden. Het eten in Praag is wel wat simpeler dan in Nederland. Bij het hoofdgerecht krijg je bijvoorbeeld niet standaard friet en groente, alleen als dit er op de menukaart bijstaat. Toch is het eten prima en lekker. In Praag wordt er vooral bier gedronken. Er zijn veel kroegen waar je verschillende biertjes kan proeven. Een bezoek aan Praag is ideaal als je een bierliefhebber bent: op sommige plekken is bier te krijgen voor €0,80. Op de terugweg van het restaurant kochten wij enkele flessen water, het water in Praag is op zich wel drinkbaar maar heeft een vreemde bijsmaak.

Sint-Vituskathedraal Praag
Sint-Vituskathedraal Praag


Bezienswaardigheden
In Praag is veel te zien. De tweede dag van onze citytrip stonden wij vroeg op, ontbeten in het hotel en besloten daarna meteen de stad in te gaan. We besloten eerst richting het kasteel van Praag (Pražský hrad) te gaan, dit is de oude burcht van Praag, die nu dient als de grote toeristische trekpleister van Praag. Rondom de burcht zijn verschillende pleinen, hier vind je nog veel andere bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Uiteindelijk kozen wij ervoor om de burcht, eerste en tweede binnenplein, de Sint-Vituskathedraal en de koninklijke tuinen te bezoeken. Daarnaast besloten wij de toren van de burcht de beklimmen. Na bijna 300 treden te hebben beklommen hadden wij vanaf 96 meter hoogte een prachtig uitzicht over de stad van Praag. Nadat wij de burcht uitliepen, staken wij de Karelsbrug over weer terug naar de stad. Deze brug is 516 meter lang en verbindt de oude stad met het centrum. Op deze brug worden veel souvenirs verkocht en karikaturen getekend van toeristen. Langs de zijkanten van de Karelsbrug staan beelden die rond 1700 gemaakt zijn. Toen wij de brug overstaken, raakten wij in gesprek met iemand die kaartjes verkocht voor een bootreis die een uur duurde en die je over de Moldau langs alle bezienswaardigheden van Praag leidde. Aangezien de boot een kwartier later vertrok, besloten wij voor €10 deze bootreis te maken. Vanaf het water zagen wij o.a. Municipal house, verschillende Ministeries, het nationale theater en andere moderne en oude gebouwen van de stad.

Uitzicht vanaf de toren van het kasteel van Praag
Uitzicht vanaf de toren van het kasteel van Praag


Uitgaansleven
Middenin de stad zijn veel gezellige terrasjes waar wij 's avonds heengingen. Cocktails, bier en wijn zijn in Praag niet duur. Je moet wel oppassen dat je niet naar een café gaat waar ze toeristentarieven hanteren, hier is alles een stuk duurder. Praag is geen wilde uitgaansstad; de meeste mensen gaan hier gezellig een biertje drinken. Toch zijn er wel clubs te vinden, de meeste hiervan vragen entree. Er zijn echter op straat veel proppers die kaartjes hebben waarmee je veel korting kan krijgen op de entreeprijs. In de clubs is het drinken iets duurder dan in de cafés, maar nog steeds niet erg duur.

Cocktails drinken in Praag
Cocktails drinken in Praag


Mensen
De mensen in Praag zijn aardig, beleefd en kunnen goed Engels. Vaak zijn ze wel op zichzelf, ze zullen je niet snel aanspreken. Ze zijn behulpzaam, wijzen je de weg en hebben vaak goede tips die je goed kunt gebruiken. Op veel toeristische plekken wordt er wel erg geprobeerd je souvenirs te verkopen.

Al met al is Praag een geweldige stad waar je een paar dagen heen kunt gaan, of voor een langere vakantie. De stad heeft voor ieder wat te bieden, het is een culture stad en er is veel te zien, maar je kunt er ook uitgaan en gezellig door de mooie stad slenteren. Het is een bruisende stad, maar je kan er ook een stukje rust vinden. Na een leuk weekend gehad te hebben, moesten wij helaas terugkeren naar Nederland, maar wij besluiten zeker nog een keer te gaan.

Heb je interesse in een reis naar TsjechiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar TsjechiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen