Gratis reisvoorstel aanvragen

Robijnen huwelijk vieren in KroatiŽ

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Zadar (KroatiŽ) , B. Sibenik , C. Nin , D. Pag , E. Zagreb
Periode: juni 2015
Vervoer: vliegtuig, huurauto
Accommodatie: appartementen

Foto van deze vakantie

Na een heerlijk 40-jarig huwelijksfeest met familie en vrienden in Nederland en enkele uurtjes slaap, vertrokken wij (Hans en Marga) richting Kroatië, regio Zadar Dalmatië. Wij met de auto en ons gezin 1 dag later met het vliegtuig, om op zaterdag 18 juni ons Robijnen feest te vieren in de zon. De auto was vol: duikspullen, een vouwfiets, een step, badlakens etc. Want met 9 personen heb je wel het een en ander nodig. Onze eerste overnachting was in hotel Amarilis in Netretic vlakbij de E65 in Kroatië. Verbaasd dat wij de enige hotelgasten waren... en dat in juni!

Na een goede nachtrust kregen wij een appje: onze zoon was ziek en mocht niet vliegen met koorts. Dat was wel eventjes een domper. In de tijd van de vlucht vanaf Weeze-Duitsland (onze achtertuin) naar Zadar zijn wij op ons gemak naar het vliegveld gereden. Het vliegtuig met onze 2 dochters met partners, kleinzoon en oma landde op het moment dat wij de parkeerplaats van het vliegveld in Zadar opreden. Na de 2 huurauto's opgehaald te hebben zijn we samen naar het Zaton Holiday resort gereden.

Op het resort kregen wij in eerste instantie niet de geboekte appartementen, maar na wat gepraat kwam het goed en kregen we allemaal een upgrade naar een groter appartement. Oma had zelfs een heel appartement voor haar zelf! Volgens de medewerkers aan de receptie is het verplicht je paspoort af te geven tot de rekening betaald is. Hier waren wij het uiteraard niet mee eens, wij hebben de waarschuwing van de ANWB laten lezen en het is netjes opgelost.

Na het uitpakken hebben we een verkenningswandeling over het resort gemaakt en genoten op een terrasje. Zoals afgesproken hebben wij heerlijk gegeten in 1 van de vele restaurants, met hele schappelijke prijzen. Het eten in Kroatië is goed en vergelijkbaar met andere landen in de Balkan. Zelfs de grote eters krijgen ruim voldoende. Op zaterdag 18 juni hebben wij ons Robijnen huwelijksfeest romantisch gevierd op het resort. Op het terras van een restaurant aan het strand hebben wij geproost en heerlijk gedineerd. Onze verlovings- en trouwringen zijn door een goudsmid omgesmolten tot bedeltjes met onze silhouetten erop en daarvan heeft zij mooie oorbellen en bedelarmbanden gemaakt. Dit bijzondere geschenk hebben onze dochters gekregen en onze kleinzoon een bedeltje. Tot na zonsondergang hebben wij een gedenkwaardige dag mogen beleven. Onze zoon was er niet bij helaas, maar via de app heeft hij de hele dag contact met ons gehad.

Zonsondergang
Zonsondergang


Net buiten het resort ligt de kleinste kathedraal ter wereld, en daar hebben wij die dag mooie foto's kunnen maken.
Bij de kathedraal
Bij de kathedraal


In die week hebben wij verschillende uitstapjes gemaakt.
Over de hoge brug bij Sibenik naar de Krka watervallen. Bij de watervallen kun je vanaf de parkeerplaats met de bus naar beneden over een smalle steile weg waar op de meeste plaatsen de bussen elkaar niet kunnen passeren zodat een bus achteruit moet. En vangrails zijn er bijna niet! Eenmaal beneden kun je via een houten steiger naar de watervallen lopen, onderweg zie je kleine watervalletjes, kreekjes, stroompjes en heel veel vissen. Beneden aangekomen kun je het water in, schijnt ook nog heilzaam te zijn. Er zijn kraampjes en een restaurant waar het goed toeven is om op krachten te komen voor de klim naar de vertrekplaats van de bus.
Krka watervallen
Krka watervallen
Brug bij Sibenik
Brug bij Sibenik


Zadar oude centrum met een mooie wandelboulevard, met waterorgel en lichtornament. Er zijn verschillende historische gebouwen, maar ook genoeg terrasjes om even uit te rusten met een koel glas drinken. Er rijdt een toeristentreintje maar die komt niet in de smalle straatjes waar leuke winkeltjes zijn.

Nin, het historisch gedeelte heeft maar een doorsnede van 500 meter en is een eilandje. Via een mooie poort kom je in een straat waar veel souvenirwinkels liggen en restaurants. En een ijssalon waar ze heerlijk ijs hebben! Loop je iets verder vind je de echt oude gebouwen en overblijfselen uit de Griekse oudheid. Buiten dit historisch gedeelte is een strand en is er veel te beleven op het gebied van watersport, zoals kitesurfen. Rondom Nin liggen zoutreservoirs en er is een zoutfabriek, met een zoutmuseum.

Het eiland Pag, waar ze langs de weg een smakelijke geitenkaas en goede wijn verkopen, is een langgerekt eiland naar schatting ongeveer 150 kilometer lang. Via dit eiland kun je met de veerboot naar het vasteland varen om bijvoorbeeld naar Istrië te gaan. Halverwege ligt het mooie stadje Pag, een bezoekje waard.
Mooie omgeving van Pag
Mooie omgeving van Pag


Een dagtocht Zagreb is ook te doen. Via goede autosnelwegen ben je er in slechts 3 uur rijden. In Zagreb zijn er sightseeingbussen die je langs alle mooie plekken voeren. Zagreb vinden wij zoals alle grotere steden en voegt niets toe aan een kustvakantie in Kroatië.

Natuurlijk zijn er meer bezienswaardigheden zoals de grotten in Park Paklenica en de eilanden voor de kust, maar een week is daarvoor echt te kort. Snorkelen en duiken maar ook zwemmen is bijzonder in deze heldere zee met een rijk onderwaterleven.

Op dinsdag 22 juni was de vakantie voor ons gezin voorbij en in alle vroegte vertrokken zij naar het vliegveld voor kun vlucht terug. Wij hebben lekker ontbeten op het terras en de laatste inspectieronde door de appartementen gemaakt. Na het uitchecken zijn we via het eiland Pag en de veerboot naar Istrië gereden om daar de grens over te steken naar Italië voor een overnachting. Daarna nog een week Zwitserland (Graubunden), maar dat is een ander verhaal!

Kroatië heeft ons hart gestolen!

Geschreven door Marga Bongers
Kiekje van vroeger
Kiekje van vroeger

Heb je interesse in een reis naar KroatiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar KroatiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen