Gratis reisvoorstel aanvragen

KroatiŽ, mooi, mooi, mooi en indrukwekkend!

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Rovinj (KroatiŽ)
Periode: september 2013
Vervoer: Bus
Accommodatie: Hotel Katarina
Organisatie: Bolderman Excursiereizen

Foto van deze vakantie

Het laatste waar wij ooit (mijn vrouw Ria en ik) aan hebben gedacht is het maken van een busreis. En toch is het er van gekomen. Een bekende raadt ons in het voorjaar aan om bij Bolderman in Veenendaal te boeken. ‘Super voor elkaar’, zegt hij. ‘O ja, Kroatië is een aanrader.’ Dus raadplegen wij de website www.bolderman.nl. Hè? Kun je voor die prijzen een leuke reis maken? Dat is de eerste vraag die wij ons stellen. Inmiddels weten we het. Het kan! We boeken ‘10 dagen mediterranee Rovinj Istrië’.

Zo staan we ineens op de parkeerplaats van het vertrekpunt in Zeeland (Noord-Brabant), waar tientallen bussen gereed staan naar diverse bestemmingen. Teus Bolderman is zelf aanwezig om zijn ‘gasten’ uit te zwaaien. Dat doet een mens goed. Paul, onze chauffeur/reisleider, wint al gauw het vertrouwen van de busreizigers. Onderweg vertelt onze ‘rijdende encyclopedie’ van allerlei wetenswaardigheden van steden en plaatsen langs de route. De volgende dag komen we aan in Rovinj, ‘de blauwe parel aan de Adria’ noemt Bolderman het terecht.

Rovinj

Het is een van de meest pittoreske mediterrane stadjes aan de Kroatische kust. Het oude centrum van het schitterende stadje ligt hoog op een schiereiland, omringd door chique Venetiaanse huizen met terracotta daken. De 18e eeuwse St. Eufemiuskerk met de indrukwekkende klokkentoren staat nog steeds helder op ons netvlies. Maar ook de oude stenen straatjes in het centrum en al die schilderachtige galerijtjes en winkeltjes vol lokale kunst en handgemaakte werken. En dan al die terrasjes van cafeetjes en de restaurants, van het centrale plein tot aan de haven. Ze zitten vol met gasten of nodigen je uit om even uit te puffen. De haven ligt vol met (oude) zeilboten en vissersschepen. Voor onze bestemming, hotel Katarina, moeten we met de watertaxi mee. Het ligt op het gelijknamige prachtige (en autoloze) eiland, op een steenworp van het oude centrum van Rovinj. De natuur is er schitterend. De mooie wandelpaden en parken uit de negentiende eeuw maken indruk. Er heerst rust. De uitkijktorens aan de kust geven je een onuitwisbaar uitzicht op Rovinj. Het hotel is ingebed in de ruïnes van het oude kasteel. Als dat geen romantiek is!

De truffels van Motovun

Wat heeft nu indruk gemaakt? Alles! Groznjan, een middeleeuws dorpje met de vele kunstenaars die om tientallen ateliers authentieke kun maken en tonen. Opatija aan de Kroatische Rivièra, vroeger het luchtkuuroord van de Hongaarse adel en nu een drukke toeristische plaats. Porec, met zijn talrijke winkeltjes, vele terrasjes met uitzicht op mooie jachten en vooral ook de Eufrasuis Basiliek met de oude mozaïeken. De tocht die Paul maakt door het binnenland van Istrië geeft je echt het gevoel Kroatië te leren kennen. Zoveel natuurschoon en prachtige vergezichten op één dag, echt onvergetelijk! En passant doen we het pittoreske dorpje Motovun aan. Motovun ligt op een heuvel, 270 meter boven zeeniveau. Van een afstand geeft Motovun een middeleeuws aanblik, de huizen staan onregelmatig verspreid over de heuvel, die ook gebruikt wordt voor de druiventeelt, waarvan de Istrische wijn wordt gemaakt. Onderaan de heuvel waarop het dorp ligt stroomt de rivier de Mirna. Aan de overkant van de rivier ligt het bos van Motovun, waar truffels gevonden worden. Het bos werd populair dankzij de roman Veli Jože geschreven door Vladimir Nazor.

Het ‘heerschap’ Tito

Maar als liefhebber van geschiedenis is het bezoek aan het eiland Veli Brijuni voor mij wel een hoogtepunt. De jongeren moeten maar eens ‘googlen’, maar mijn leeftijdsgenoten zullen zich de Joegoslavische partizaan en latere dictator Tito zeker nog wel herinneren. Die resideerde ’s zomers op Veli Brijuni. Hij ontving hier talrijke staatshoofden en filmsterren. Met de exotische dieren die hij van hen cadeau kreeg, stichtte hij er een safaripark, dat nu nog steeds bestaat. Wij waren maken er onder meer kennis met ‘zijn’ olifant. Heel apart om in de voetstappen te lopen van die wereldleider. Een groot deel van de noordzijde van Veli Brijuni is omgetoverd tot golfbaan en op het eiland wordt er al sinds 1893 polo gespeeld . We lopen door de overblijfselen van een Byzantijns castrum, een nederzetting met fortificaties. Maar gaan ook vanaf de Gospina baai bij de haven met een treintje naar de oostkant van het eiland. Je krijgt een fantastische indruk van Veli Brijuni. Ongelofelijk dat het lange tijd zo goed als van de wereld was afgesloten, omdat Tito het ‘in bezit’ had. Maar zoals aan veel heersers over Kroatië, is ook aan zijn macht een einde gekomen en brengen jaarlijkse grote groepen reizigers een bezoek aan zijn ‘nalatenschap’.

‘De Bolderkar’

Met de ‘Bolderkar’ naar Kroatië en terug. Vol herinneringen aan leuke gesprekken over de belevenissen van de dag bij een smakelijk Kroatische wijntje. Het heen en weer varen met de watertaxi van Katarina naar Rovinj, ieder uur heen en ieder half uur terug. Iedere avond weer en gewoon leuk. Met de bus in ‘the middle of nowhere’ een restaurantje aandoen, waar oma nog de pollepel zwaait. Oude straatjes, authentieke huizen (zouden wij daar willen wonen?), lekker eten, kerkje in, bootje op, verhalen aanhoren, indrukken opdoen. Je kunt het allemaal niet in één verhaal kwijt. Ik heb wel een slotzin: ‘Fantastisch Bolderman en bedankt Paul voor deze mooie trip, die z’n geld dubbel en dwars waard is geweest!’ Ik kan u nu zeggen: ‘Een aanrader!’

Oad
7,1
op basis van 248 reviews

2 consumenten awards

Oad won in 2012 de Reisgraag award
Lees meer
Heb je interesse in een reis naar KroatiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar KroatiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen