Sozopol

Kustlijn Sozopol Bulgarije
Kustlijn Sozopol Bulgarije

Sozopol is een oude badplaats, ongeveer 35 km ten zuiden van Burgas. Sozopol is een van de belangrijkste badplaatsen van Bulgarije. In de zomermaanden komen er toeristen uit de hele wereld naar Sozopol voor het weer, de zandstranden, de geschiedenis en de cultuur. De stad is verdeeld in het moderne gedeelte en de oude binnenstad. De oude binnenstad is erg bekend om zijn romantische sfeer dankzij de smalle straatjes en de eerbiedwaardige huizen. Het moderne gedeelte van Sozopol staat vol met eetgelegenheden, hotels en andere toeristische trekpleisters. Sozopol heeft zijn oorspronkelijke rust bewaard en is een betoverende vissersplaats met 3 stranden. Sozopol is het favoriete vakantieoord van schilders en schrijvers. Sinds 1984 is Sozopol in september gastheer van kunstfestiviteiten waaronder theatervoorstellingen, tentoonstellingen, films, muziek-en dansvoorstellingen, boekpresentaties en andere culturele evenementen.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Bulgarije? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Grifid Arabella * * * *
Zwarte Zee / Goudstrand (Zlatni Piassatsi)
9,0 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije
Santa Marina Holiday Village * * * *
Zwarte Zee / Sozopol
8,9 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije
DIT Majestic Beach Resort * * * *
Zwarte Zee / Zonnestrand (Slantschev Brjag)
8,6 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije
Sol Luna Bay Resort * * * *
Zwarte Zee / Obzor
8,5 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije
Grifid Clubhotel Bolero * * * *
Zwarte Zee / Goudstrand (Zlatni Piassatsi)
8,5 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije
Obzor Beach Resort * * * *
Zwarte Zee / Obzor
8,4 in reviews

Bekijk alle reizen naar Bulgarije

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Sozopol
Plaatsen in de buurt van Sozopol:
 • Burgas (21 km)
 • Nessebar (28 km)
 • Pomorie (19 km)
 • Zonnestrand (Sunny Beach) (31 km)
 • Ervaringen

  Henk Ruijgrok op 12 juni 2016 plaats: Sozopol, reisperiode: juni 2016

  Wij waren aansluitend aan een rondreis van 2 weken in Bulgarije(door Rodina Reizen perfect georganiseerd, heel veel gezien) nog voor 5 dagen naar de Zwarte Zee, in een hotel in Sozopol. Sozopol heeft prachtige stranden en het oude gedeelte van de stad is heel mooi. Een aantal mooie kerkjes, maar verder... Voor ons onvoldoende als je niet zo'n zonaanbidder bent. Ja, als je voor badslippers, een pot honing of een poloshirt gaat, er zijn daar 200 kramen en winkels van. Pas na 20 juni, zo werd gezegd, zou de bus naar kleine plaatsjes aan de kustlijn gaan rijden.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 4
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 4
  • Inwoners 6
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sozopol

  Monument gesneuvelde Sovjet-marinier (Sozopol)

  Monument gesneuvelde Sovjet-marinier
  Monument gesneuvelde Sovjet-marinier

  Het monument voor de gesneuvelde Sovjet-mariniers in Sozopol is opgedragen aan alle 237 mariniers van de 5 onderzeeërs die omkwamen in de Bulgaarse Zwarte Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd op 11 februari 1969 geopend. Het eerste monument was van graniet en werd gemaakt door architect Alyosha Kafedzhiyski. Het monument is gebouwd op de plaats waar in 1941 de lichamen werden gevonden van 2 Sovjet-mariniers Violet Lamrentievich en Frol Dimitrovich Terehov. De onderzeeër waar deze mariniers inzaten vaarde op een mijn en werd volledig verwoest. Na de politieke veranderingen in 1989 moest het monument verwijderd worden. In 2007 werd het monument volledig gerestaureerd en kwam weer op zijn oude plek te staan. Elk jaar op 9 mei (de dag van de overwinning tegen Nazi-Duitsland en de dag van Europa) legt de bevolking van Sozopol kransen ter ere van de gesneuvelde soldaten.

  Ravadinovo (Sozopol)

  In het dorpje Ravadinovo dat ongeveer 8 km van Sozopol ligt vind je een prachtige kasteel. Als je aankomst zou je denken dat het kasteel uit Duitsland of Hongarije komt vanwege zijn hoge torens. De muren zijn op veel plaatsen bedekt met klimop. Als je door de grote boog van het kasteel loopt merk je opeens dat je in een gebied van schoonheid en rust bent. De tuin met de grote vijvers en bruggen lijkt een beetje op een Chinese tuin. Hier groeien prachtige bloemen en struiken. Tussen de vijvers kun je naar een ondergrondse ruimte waarin een kunstgalerij en een prachtige wijnkelder zit. De kunstgalerij bezit veel oude schilderijen.

  Sveta Bogoroditsa (Sozopol)

  Sveta Bogoroditsa
  Sveta Bogoroditsa

  De kerk van de Heilige maagd (Sveta Bogoroditsa) is een van de vele interessante plaatsen en culturele monumenten van Sozopol. De kerk is gelegen in het oude deel van de stad. De Sveta Bogoroditsa werd gebouwd in de Ottomaanse tijd. De kerk is een houten constructie en versierd met opmerkelijke iconen, dit fijne houtwerk is gemaakt door lokale meesters. Twee van de iconen in de kerk bewijzen het grootste belang: 'Jezus Christus' en de 'Heilige Maagd'. De kerk is op de UNESCO lijst gezet onder belangrijke en kostbare monumenten van de wereldcultuur.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

  Vervoer

  Er zijn goede busverbindingen naar Burgas en naar de zuidelijke kustplaatsen. Het busstation bevindt zich vlakbij het oude stadsgedeelte. Sozopol ligt ongeveer 45 km van de luchthaven in Burgas.

  Geschiedenis

  Sozopol is een van de oudste steden in de omgeving van de Zwarte Zee. De eerste nederzetting komt uit de Bronstijd. Ontdekkingen uit het gebied van de haven onthullen overblijfselen van woningen, keramiek aardewerk, steen en werktuigen uit de Bronstijd. Er zijn veel ankers uit de tijd v.Chr. gevonden in de baai van de stad. De huidige stad werd gesticht in de 7e eeuw v.Chr. door Griekse kolonisten uit Milete de stad heette toen Antheia. De plaats was erg belangrijk. Zo belangrijk dat het een eigen muntstelsel had. Het symbool van de stad was het anker. Het anker werd op alle munten geslagen. De rijke stad werd al snel een belangrijk cultureel centrum. De naam werd toen veranderd in Apollonia Magna. Deze nederzetting kende een grote economische bloeiperiode van de 3e tot de 5e eeuw v.Chr. Onder de Romeinse heerschappij verloor de stad veel van haar eigen invloed. Bij het uitbreken van de Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1821 werd Sozopol toegewezen aan het nieuwe onafhankelijke Bulgarije.

  Heb je interesse in een reis naar Sozopol? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Sozopol, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Bulgarije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Sozopol