De hoogtepunten van Zuid-IJsland

Turf huisjes in het zuiden van IJsland (Skogar)
Turf huisjes in het zuiden van IJsland (Skogar)

Het zuiden van IJsland is het meest populaire stukje van dit geweldige land, wat komt door de ligging dichtbij de hoofdstad Reykjavik. Zelfs als je maar kort de tijd hebt om IJsland te bezoeken kan je in 5, 8 of 11 dagen al heel veel van deze mooie regio ontdekken. In het zuiden vind je namelijk een aantal van de hoogste watervallen, diverse kliffen, zwarte stranden en niet te vergeten de ijsmeren. Onze reisexperts hebben het zuiden van IJsland zelf ontdekt. Hierdoor kunnen ze je uitstekend adviseren bij het maken van een fly-drive in deze regio die je langs alle hoogtepunten van Zuid-IJsland brengt.

Waterval Seljalandsfoss

Een van de eerste hoogtepunten op je reis door Zuid-IJsland is de 65-meter hoge Seljalandsfoss. Deze waterval ligt op zo'n twee uur rijden van Reykjavik en heeft een leuk extraatje, namelijk een wandelpad waarmee je achter de waterval kunt komen. Een regenjas en stevige schoenen is geen overbodige luxe maar de ervaring is uniek! De Seljalandsfoss zie je terug op veel foto’s van IJsland en is een populaire hotspot, waardoor het soms ook druk kan zijn op de parkeerplaats. In de buurt ligt een camping (Hamragardar) waar nog een paar andere kleinere watervallen te vinden zijn. Hier is het vaak rustiger.

De Seljalandsfoss waterval
De Seljalandsfoss waterval

Waterval Skogafoss

Deze waterval van 60 meter hoog en 25 meter breed kun je vanaf de grond bekijken, maar ook via een trap van boven. Indrukwekkende foto’s gegarandeerd! De waterval klettert naar beneden tussen prachtige groene met mos bedekte rotsen. Door de waterdeeltjes en de zon verschijnt er vaak een prachtige regenboog. De waterval ligt 5 kilometer van het piepkleine plaatsje Skogar af met met slechts 20 inwoners. Je vindt hier wel een leuk museum waarvan de zwarte huisjes met mos een veel gefotografeerd plaatje zijn. Het museum bevat verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis van de visserij, en een transport museum.

De Skogafoss waterval
De Skogafoss waterval
Vraag gratis een offerte aan

Het Seljavallalaug zwembad

Vlakbij Skogar, op korte afstand van de Seljalandsfoss en de Skogafoss, kan je nog een bijzondere stop maken en badderen in een natuurlijk bad van 39 graden. Je bereikt het bad vanaf de ring 1, vervolgd door een stukje route 242, waar je vanaf de parkeerplaats naar het bad kunt lopen. IJsland kent veel van deze 'natuurlijke zwembaden' die al vanaf 1900 worden gebruikt door de IJslanders zelf, zij kregen er zwemlessen namelijk. De badhuisjes stammen uit diezelfde periode, verwacht dus geen luxe. Meestal tref je een oud huisje aan en een betonnen bak als zwembad, maar eenmaal in het warme bad met uitzicht op de natuur om je heen is het een geweldige en unieke ervaring.

Seljavallalaug zwembad
Seljavallalaug zwembad

Dyrholaey

Dyrholaey is het meest zuidelijke puntje van IJsland. Deze rots met een doorkijk wordt ook wel 'eiland met deurgat' genoemd (vertaald uit het IJslands). Je kunt het uitzichtpunt bezoeken met zicht over de kust en de rots waar je een uitkijkt over het bekendste strand 'Reynisfjara' (bekend van Game of Thrones) , de basaltrotsen en de zee. Vanaf de parkeerplaats kan je een wandeling maken op het strand en bij de kliffen tot aan de vuurtoren, met uitzicht over het zwarte zandstrand. Wil je dat stukje met de auto bereiken tot aan de vuurtoren dan is een 4x4 auto nodig. 

Reynisfjara
Reynisfjara

Vik

Vik is een plaatsje met een grote supermarkt, dus handig op je route langs alle bezienswaardigheden van deze regio. Het strand van Vik is zwart omdat het lavazand is met grillige rotsen die uit de zee omhoog steken. Ook staat de veel gefotografeerde Reyniskyrka kerk hier.

Reyniskyrka Church
Reyniskyrka Church

De kloof Fjadrargljufur

Een van de hoogtepunten van de Zuid-route is de kloof van Fjaðrárgljúfur. Bij aankomst kan je je auto kwijt op een parkeerplaats bij het visitor’s center (heb je een 4x4 auto dan kan je doorrijden naar de speciale parkeerplaats waar je direct bij het laatste platform bent). Vanaf het visitor’s center loopt een wandelpad die langs alle platforms gaat, op deze manier heb je een prachtig uitzicht vanaf de uitkijkpunten, met als hoogtepunt het grootste platform. De totale duur van de wandeling langs alle platforms is een ongeveer een uur.

Fjadrargljufur
Fjadrargljufur

De kloof is een tijdje dicht geweest vanwege de grote hoeveelheid bezoekers, nadat hier een clip van Justin Bieber was opgenomen. De wandelpaden konden de hoeveelheid bezoekers niet aan en er werden gevaarlijke foto’s genomen op de rand van de kloof. Sinds 2019 kan je hier weer naar toe en is het een van de mooiste stops op deze route langs het zuiden van IJsland.

Nationaal Park Skaftafell en de Svartifoss

Naionaal Park Skaftafell is een gebied wat je te voet bezoekt vanaf het bezoekerscentrum met winkeltje. Je kunt er eventueel voor kiezen een van de georganiseerde wandelingen maken, of het park zelf bezoeken. Het is een gebied met prachtige uitzichten, berkenbossen, kleine beekjes, en watervallen. Het park kent een aantal hoogtepunten, zoals de waterval Svartifoss. Svartifoss ligt op ongeveer 1,5 uur lopen en is een waterval van ongeveer 20 meter hoogte tussen lange basalt-zuilen.

De Svartifoss waterval
De Svartifoss waterval

Een andere redelijk eenvoudige wandeling is de de gletsjer Skaftafellsjökull op ongeveer 1 uur lopen zonder al te veel hoogteverschillen.
Nationaal Park Skaftafell
Nationaal Park Skaftafell

De gletsjermeren van Fjallsarlon en Jokulsarlon

Deze twee gletsjermeren liggen op ca. 11 kilometer afstand van elkaar. De meeste bezoekers kiezen voor de bekendere en grotere Jokulsarlon, maar daardoor kan het bij de Fjallsarlon veel rustiger zijn! Beide meren zijn een van de hoogtepunten voor veel bezoekers aan IJsland. De brokken ijs met helder water en prachtige blauwtinten zijn uniek om van zo dicht bij te zien. Met een beetje geluk kan je zeehonden zien zonnen op de ijsblokken. Als je dichter in de buurt van de ijsschotsen wil komen is dit mogelijk, er worden verschillende excursies aangeboden, afhankelijk van het weer. In mei zijn de ijsschotsen vaak nog te groot om tussendoor te varen, maar kan je per sneeuwscooter een mooie rit maken rondom het meer. Naarmate je richting september gaat, smelten de brokken steeds meer en wordt het aanbod van excursies en activiteiten groter. Het is ook mogelijk om per zodiac de meren op te gaan, afhankelijk van het weer kan dit in de periode mei t/m september.

Fjallsarlon gletsjermeer
Fjallsarlon gletsjermeer

Vlakbij Jokulsarlon ligt ook Diamond beach, die zijn naam dankt aan de 'diamanten' die je hier kunt vinden op de stranden. Het zijn diverse ijsblokken die liggen verspreid over het zwarte strand. De blokken ijs komen van het gletsjermeer van Jokulsarlon die dagelijks weer aanspoelen vanaf de gletsjer en bijna het hele jaar door te zien zijn. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen