Werelderfgoed op IJsland

Waterval in het Nationaal Park Thingvellir
Waterval in het Nationaal Park Thingvellir

IJsland wordt steeds vaker bezocht door toeristen vanuit allerlei landen. Naast dat het land een prachtige natuur heeft en avontuur biedt aan reizigers, heeft het ook een twee beschermde plekken. Deze twee pekken staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en hebben beide een bijzondere geschiedenis. Wil jij weten hoe deze werelderfgoederen zijn ontstaan? Dat lees je hier. 

Aanbieders van vakanties naar IJsland
BBI Travel (allround) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik

Surtsey

In het zuiden van IJsland bevindt zich een klein vulkanisch eiland, genaamd Surtsey. Het bijzondere aan dit eiland is dat het pas is ontstaan door een onderzeese uitbarsting van een 130 meter diepe actieve vulkaan. De vulkaan is van 1963 tot 1967 actief geweest, waarna die het eiland Surtsey had ontwikkeld. Naast Surtsey bevinden zich in dit gebied nog meerdere eilanden dat gezamenlijk Vestmannaeyjar wordt genoemd. Surtsey was een 2,6 km² klein eiland toen het ontdekt werd, maar door de wind en golferosie is het eiland afgekalkt tot 1,3 km². Uit onderzoek blijkt dat het eiland na het jaar 2100 waarschijnlijk niet meer zal bestaan. Om het eiland dus zo goed mogelijk te beschermen staat het sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook heeft Surtsey geen vaste inwoners, maar staat er alleen een kleine hut voor wetenschappers en biologen. Wel is het eiland de thuishaven voor vele plantensoorten, 81 vogelsoorten en groepen zeehonden. Om het eiland dus zo goed mogelijk te behouden is het alleen opengesteld voor een kleine groep mensen, wat voornamelijk wetenschappers zijn.

Zeehonden op de rotsen bij Surtsey
Zeehonden op de rotsen bij Surtsey

Nationaal Park Thingvellir

Een van de drie nationale parken in IJsland is het prachtige Thingvellir. Wat zo uniek is aan dit nationale park is dat op deze plek het Europese continent het Amerikaanse continent raakt. Door deze botsing drijft IJsland ieder jaar zo'n 1 à 2 centimeter uit elkaar, ook verzakt de grond jaarlijks circa 0,5 centimeter. Eigenlijk is het park een enorme verzakking van de aarde van 6 bij 40 kilometer groot. Toch wordt het park ook wel gezien als een van de meest bijzondere en inspirerende plekken van IJsland. Jaarlijks bezoeken dan ook talloze toeristen deze plek om de natuur, rivieren en het rotsachtige gebied te bewonderen. Vooral de 22 meter hoge waterval is een echte eyecatcher. Verder is het park goed te bewandelen door de aangelegde wandelpaden en bevinden er zich voldoende parkeergelegenheden. Om het Nationaal Park Thingvellir zo beschermd mogelijk te houden, staat het sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rivier in het Nationaal Park Thingvellir
Rivier in het Nationaal Park Thingvellir

Sandra

Sandra - reisexpert IJsland


Al meer dan 20 jaar ben ik reisspecialist. Natuurlijk heb ik ook Ijsland bezocht. Ijsland moet je op je gemak bezoeken; overal is mooie natuur. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen. Of ga snorkelen tussen tussen 2 continenten in de Silfra kloof; een onvergetelijke ervaring! Wil je gratis reisadvies van een expert? Vul dan het onderstaande formulier in.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen