Noorderlicht in IJsland

Noorderlicht Ijsland
Noorderlicht Ijsland

Het noorderlicht is misschien wel een van de mooiste fenomenen die je tijdens je vakantie naar IJsland kunt meemaken.  De grootste kans om het noorderlicht te zien is in het gebied van de poolcirkel. IJsland ligt in de poolcirkel en Reykjavik is de meest Noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, waardoor het spotten van het Aurora Borealis een goede kans heeft! Om die reden is IJsland dan ook een populaire bestemming voor toeristen die het noorderlicht willen zien.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Wat is het noorderlicht

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind. Deze zonnewind ontstaat door uitbarstingen en explosies op de zon. Door deze uitbarstingen worden vele geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Wanneer deze deeltjes de aarde bereiken en in aanraking komen met de dampkring ontstaat er een reactie. De energie die bij deze reactie vrijkomt zien wij in de vorm van groene golven aan de hemel: het noorderlicht. Soms kan het noorderlicht ook andere kleuren hebben, zoals rood, paars of blauw, of een combinatie van deze kleuren. De reden dat het noorderlicht sterker is in de poolgebieden is omdat het magnetisch veld hier sterker is. Een andere benaming voor het Noorderlicht is Aurora Borealis. 

explosie zon
explosie zon

Het noorderlicht in IJsland.

Aangezien IJsland in de poolcirkel ligt is het een geschikte plaats om het noorderlicht te bekijken. Besef alleen wel dat het noorderlicht zich niet altijd laat zien. De beste tijd om het noorderlicht te zien is in de winter. Een voordeel van IJsland is dat het er in de winter, vanwege de noordelijke ligging, bijna de hele dag donker is. Hierdoor is het noorderlicht gemakkelijker te zien. Doordat IJsland dunbevolkt is vind je er ook bijna geen lichtvervuiling. Lichtvervuiling kan het namelijk moeilijker maken om het noorderlicht goed te kunnen zien. Verder is het belangrijk dat het onbewolkt is. De botsing van de geladen deeltjes met de atmosfeer vindt op minstens 100 kilometer hoogte plaats dus bewolking zorgt ervoor dat je dit niet kunt zien, omdat bewolking veel lager hangt.

Reistips

Omdat het noorderlicht zich niet altijd laat zien moet je proberen je niet alleen maar hier op te focussen. Er zijn tegenwoordig diverse apps die je vertellen of je kans hebt het die avond te spotten en ook zijn er diverse tours die je meenemen op een Noorderlichtsafari. Maar dan nog blijft het een natuurverschijnsel wat je alleen gaat zien als alle omstandigheden kloppen. Je moet dus gewoon een beetje geluk hebben. Wees niet teleurgesteld als je het niet ziet, want IJsland heeft ongelofelijk veel meer te bieden. Ga bijvoorbeeld eens paardrijden op de sterke IJslanders. Door hun speciale gangen tölt en telgang zijn deze dieren erg bijzonder. Zij hebben dus naast stap, draf en galop nog twee andere gangen. Natuurlijk kun je ook terecht bij een van de vele warmwaterbronnen op het eiland, of maak een mooie wandeling door de natuur.

Noorderlicht
Noorderlicht

Fotografie

Natuurlijk wil je, wanneer je het noorderlicht ziet, dit vastleggen met je camera of videocamera. Echter, hiervoor heb je wel de juiste spullen nodig en moet je je camera op de juiste instellingen zetten. Ten eerste is het belangrijk dat je een goed statief hebt om foto´s te nemen. Je hebt namelijk voor een goede foto lange sluitertijden, van 10 tot 30 seconden, nodig dus uit de hand fotograferen gaat niet. Ten tweede is het belangrijk dat je een goede en snelle groothoeklens hebt die je met de hand kunt scherpstellen. Tevens is het van belang dat je een goede camera met veel pixels hebt, zodat de foto niet korrelig wordt. Zorg er ook voor dat je van tevoren de juiste instellingen al hebt geactiveerd, zodat je dit niet meer hoeft te doen wanneer het noorderlicht zich laat zien. Vergeet ook niet om extra geheugenkaarten mee te nemen voor wanneer de huidige kaart vol is, evenals nieuwe batterijen. Door de kou (aangezien het winter is) gaan je batterijen sneller leeg. Kleed je ook warm aan, omdat je vaak een hele tijd stil moet staan. Als je dit allemaal hebt gedaan ben je helemaal klaar voor het noorderlicht.

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen