De mooiste watervallen van IJsland

Seljalandfoss waterval
Seljalandfoss waterval

IJsland staat onder andere bekend om de prachtige watervallen. De watervallen zijn een van de vele natuurwonderen van IJsland. Er zijn enorm veel watervallen in IJsland. Wij bezochten een aantal watervallen en hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet.

Kaart met watervallen in IJsland

Watervallen in IJsland
Watervallen in IJsland

Seljalandsfoss

We beginnen met de Seljalandsfoss, een van de beroemdste watervallen van IJsland. De waterval is ongeveer 60m hoog en valt recht naar beneden. Doordat het water recht op de voormalige kustlijn valt, is er een klein meertje ontstaan dat door het midden van het groene weiland loopt. Je kan ook achter de waterval doorlopen tot in een grot, al is dit zeer glibberig. Het zicht door de waterval heen is indrukwekkend en zeker de moeite waard. Alleen de weg naar de waterval toe, via de zuidelijke kust, is al prachtig. De Seljalandsfoss is goed te combineren de Gljufrafoss, die enkele honderden meters verderop ligt en de Skogafoss, die op een half uur rijden ligt. Wil je de waterval op een rustig moment bezoeken? Dan kan je dit 's avonds doen. 's Nachts wordt Seljalandsfoss verlicht wat zorgt voor een prachtig aanzicht.

De Seljalandsfoss waterval in Zuid-IJsland
De Seljalandsfoss waterval in Zuid-IJsland
Vraag gratis een offerte aan

Gljufrafoss

Enkele honderden meters verderop van de Seljalandsfoss is nog een waterval te vinden: de Gljufrafoss. Deze waterval is verborgen in een soort kloof waardoor niet veel toeristen van het bestaan weten. Toch is het zeker de moeite waard om even verder te lopen naar deze waterval. Je komt er via een pad naar links. Als je deze volgt, kom je automatisch bij de ingang van de kloof. Eenmaal in de kloof word je omringd door muren die volledig bedekt zijn met mos en zie je natuurlijk de waterval die de kloof in klettert. Het is een kleine waterval maar te uniek om niet te bezoeken.

De Gljufrafoss waterval in Zuid-IJsland
De Gljufrafoss waterval in Zuid-IJsland

Skogafoss

In de groene valleien van het zuiden van IJsland ligt de Skogafoss. Met een hoogte van 60m en breedte van 25m is dit een van de grootste watervallen van IJsland. De Skóga rivier stroomt op deze plek over de rand van een klif, wat voorheen de kustlijn van IJsland was. Net zoals bij andere watervallen in deze streek. De kustlijn trok zich door het omhoog rijzen van IJsland terug, waardoor de kliffen overbleven. De kliffen vormen nu een duidelijke afscheiding tussen het laagland en het hoogland. Aan de Skogafoss is een legende gebonden. Volgens de legende zou er in een grot achter de waterval een goudkist verborgen liggen. Toen de lokale bevolking de kist enkele jaren later terugvond, verdween de schat helaas in het niets. De Skogafoss is te bereiken via een schapenpad. Eenmaal aangekomen bij de waterval kan je je wandeling hervatten door een wandelroute via de bergpas.

De Skogafoss waterval in de zomer
De Skogafoss waterval in de zomer

Svartifoss

De Svartifoss, ofwel de "zwarte waterval" heeft zijn naam te danken aan de zeshoekige zuilen van zwart basalt waaruit de waterval bestaat. De waterval is misschien niet zo groot als de meeste watervallen in IJsland, maar de omgeving is hier ook prachtig. En hoewel het een hele wandeling is om er te komen, namelijk 45 minuten heen en weer 45 minuten terug, is een bezoek zeker de moeite waard. Tijdens de wandeling naar de Svartifoss kom je ook langs de Hundafoss. De Svartifoss ligt in het Skaftafell National Park, een park met mooie watervallen en gletsjermeren. Als je geluk hebt in de winter is de waterval bevroren en ziet het eruit alsof je in een sprookje bent beland.

De Svartifoss waterval in Skaftafell National Park
De Svartifoss waterval in Skaftafell National Park

Dettifoss

De krachtigste waterval van IJsland is de Dettifoss waterval. Deze waterval is 44m hoog en 100m breed. Het is hiermee ook de grootste waterval van IJsland. De Dettifoss verwerkt maar liefst 500m³ water per seconde. In de buurt van deze enorme waterval liggen ook twee kleinere watervallen, de Hafragilsfoss (27m hoog) en de Selfoss (11m hoog). Alle drie de watervallen liggen in het Jökulsárgljúfur natuurpark. In het natuurpark ligt een indrukwekkende canyon, die lijkt op een miniatuurversie van de Grand Canyon in Amerika. Langs de canyon van de waterval loopt een prachtige wandeltocht van circa 34km lang.

De Dettifoss waterval tijdens zonsondergang
De Dettifoss waterval tijdens zonsondergang

Godafoss

De Godafoss is een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. De naam staat voor de "waterval van de goden". De Godafoss is 30m breed en valt zo'n 12m naar beneden. De waterval wordt door rotsen in meerdere stukken verdeeld. De Godafoss is zowel aan de westelijke als de oostelijke oever te bezoeken. De westelijke kant is het makkelijkste te bereiken, vanaf de parkeerplaats. Maar de oostelijke oever heeft het mooiste uitzicht. Om hier te komen, maak je een korte wandeling vanaf het restaurant. De naam Godafoss is rond het jaar 1000 ontstaan toen het Christendom de officiële religie van IJsland werd. Bij deze kerstening gooide de wetspreker Thorgeir beeldjes van oude Vikinggoden in de waterval. Dit ter symbool van het verwerpen van de oude religie.

De Godafoss waterval in Noord-IJsland
De Godafoss waterval in Noord-IJsland

Dynjandi

Een unieke waterval in IJsland is de Dynjandi waterval, ook wel de Fjallfoss genoemd. Bijzonder aan deze waterval is dat het eigenlijk niet één waterval is, maar bestaat uit een trap van allerlei kleinere watervallen. De Dynjandi heeft een geheel eigen karakter in vergelijking tot alle andere watervallen in het land. Dynjandi betekent in het IJslands "donderend" en dat geeft het geluid van de waterval goed weer. De Dynjandi ligt in de afgelegen Westfjorden en is daarom niet altijd het hele jaar door bereikbaar. In de winter komt het vaak voor dat de Westfjorden grotendeels zijn afgesloten van de rest van het land. Ondanks de afgelegen locatie is de Dynjandi een populaire plek onder de toeristen.

De Dynjandi waterval in de Westfjorden
De Dynjandi waterval in de Westfjorden

Kirkjufellsfoss

Een van de meest gefotografeerde watervallen in IJsland is de Kirkjufellsfoss. Het is volgens velen dan ook een van de mooiste watervallen van IJsland. De Kirkjufellsfoss bestaat uit drie kleine watervallen die allemaal samenkomen in de Kirkjufellsá rivier. De waterval ligt ook nog eens in een prachtig landschap met op de achtergrond de 463m hoge Kirkjufell berg en de zee. In de zomer is de omgeving prachtig groen en in de winter wordt de waterval omhuld door schitterende ijspegels, is het water bevroren en ligt er overal je kan kijken sneeuw. Het is dan net alsof je in een winterwonderland bent terechtgekomen.

De Kirkjufellsfoss waterval met op de achtergrond de Kirkjufell berg
De Kirkjufellsfoss waterval met op de achtergrond de Kirkjufell berg

Hraunfossar

In het westen van IJsland ligt de Hraunfossar. De waterval lijkt uit het niets uit het lavaveld Hallmundarhraun te verschijnen en bestaat uit talloze bronnen. Het heldere water stroomt in verschillende kleine stroompjes langs lavastenen naar beneden richting de rivier. Uiteindelijk bereikt het water via stroomversnellingen de gletsjerrivier Hvitá. Over de rivier is een voetgangersbrug gemaakt waardoor je een mooi uitzicht over de waterval hebt. De Hraunfossar is een brede waterval die alles bij elkaar maar liefst 900m breed is. Iets verder stroomopwaarts ligt de Barnafoss. Dit wordt ook wel de "kinderwaterval" genoemd, omdat hier ooit twee broertjes zijn verdronken tijdens het overstappen van een stenen lava brug. In de omgeving kan je een wandeling maken die ongeveer 20 tot 30 minuten duurt.

De Hraunfossar waterval in IJsland
De Hraunfossar waterval in IJsland

Gullfoss

De Gullfoss waterval wordt ook wel de "gouden waterval" genoemd en ligt in het zuidwesten van IJsland. De Gullfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland, onder andere omdat hij deel uitmaakt van de bekende Golden Circle route. De Gullfoss is een dubbele waterval en ook deze waterval ligt aan de Hvitá rivier. Het water in de Gullfoss dendert zo'n 30m naar beneden, wat zorgt voor een indrukwekkend aanzicht. Het stuifwater in combinatie met de zon zorgt ervoor dat je regelmatig een regenboog over de waterval ziet. Daarnaast is de waterval makkelijk te bereiken vanuit Reykjavik. De Gullfoss is dan ook erg populair onder de toeristen voor een dagje uit waardoor het bij de waterval soms best druk kan zijn. Toch is het zeker de moeite waard om deze waterval te bezoeken.

De Gullfoss waterval in de ochtendmist
De Gullfoss waterval in de ochtendmist

Bruarfoss

Het lijstje sluiten we af met de Bruarfoss waterval, ook wel de "brugwaterval" genoemd. Deze naam heeft de waterval te danken aan de stenen boog die eens over de waterval stond en als brug werd gebruikt. Volgens een legende is de boog in 1602 gesloopt om indringers buiten te houden. In vergelijking tot andere watervallen is de Bruarfoss redelijk klein, maar betreft schoonheid doet het zeker niet onder aan de grotere watervallen. Volgens veel lokale inwoners en reizigers is de Bruarfoss een van IJslands' verborgen parels. Daarnaast noemen velen dit IJslands' meest blauwe waterval. Dit komt doordat de waterval wordt aangevoerd door het smeltende water van de Langjökull gletsjer. Hierdoor is het water van de waterval een heldere kleur blauw. Om de Bruarfoss te kunnen bezoeken, moet je tegenwoordig een flink stuk lopen. Voorheen was er een kort pad naar de waterval. Maar door het onrespectvol omgaan met de omgeving is deze gesloten voor publiek. Een voordeel: tijdens de wandeling kom je langs meerdere kleine watervallen die de perfecte onderbreking vormen.

De Bruarfoss waterval tijdens een zomerse zonsondergang
De Bruarfoss waterval tijdens een zomerse zonsondergang

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen