De mooiste watervallen van IJsland

watervallen in IJsland
watervallen in IJsland

De watervallen in IJsland zijn één van de vele natuurwonderen waar dit land over beschikt. Het landschap is er spectaculair, wat de wandeltocht naar de watervallen nog mooier maakt. Er zijn enorm veel watervallen in IJsland, wij zochten de mooiste watervallen voor je uit. Veel van de spectaculaire watervallen liggen in het Zuiden van IJsland. 

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Skogafoss

In de groene valleien van het zuiden van IJsland ligt de Skogafoss. De waterval is één van de grootste watervallen van het land doordat het een hoogte van 60 meter heeft en een breedte van 25 meter. De Skóga rivier stroomt op deze plek over de rand van een klif wat voorheen de kustlijn van IJsland was. De kustlijn trok zich door het omhoog rijzen van IJsland terug, waardoor de kliffen overbleven. Volgens een legende ligt er in een grot achter de waterval een kist met goud verborgen. Toen de lokale bevolking de kist terugvond verdween de schat helaas in het niets. De waterval is te bereiken via een schapenpad. Eenmaal aangekomen bij de waterval kan je je wandeling hervatten door een wandelroute via de bergpas te lopen.

Skogafoss
Skogafoss

Godafoss

De meest spectaculaire waterval van IJsland is de Godafoss. De naam staat voor 'waterval van de goden' en wordt door rotsen in meerdere stukken verdeeld. De Godafoss is 30 meter breed en valt zo'n 12 meter naar beneden. In 999 of 1000 na Christus werd het Christendom de officiële religie van IJsland. Wetspreker Þorgeir besloot dit bij Alþingi. Na zijn terugkomst gooide hij beeldjes van Noorse goden in de Godafoss waterval. In de kathedraal van Akureyrí wordt dit verhaal door middel van een glas-in-loodraam uitgebeeld.

Godafoss
Godafoss

Dettifoss

De meest indrukwekkende waterval van Europa ligt in IJsland en is 100 meter breed en 44 meter hoog. Het is hiermee ook de grootste waterval van IJsland. In de buurt van deze enorme watervallen liggen ook nog twee kleinere watervallen, de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en de Selfoss (11 meter hoog). De Dettifoss verwerkt 500 m3 water per seconde en ligt in het Jokulsargljufur natuurpark. In het natuurpark ligt een prachtige canyon, die lijkt op een miniatuurversie van de Grand Canyon in Amerika. Langs de canyon van de waterval loopt een prachtige wandeltocht van 34 kilometer lang. Je begint bij de Dettifoss en eindigt in Asbyrgi. Onderweg kan je kamperen in Vesturdalur.

Dettifoss
Dettifoss

Dyanjandi

Misschien wel de mooiste waterval van IJsland is de Dyanjandi, ook wel de Fjallfoss genoemd. Bijzonder aan deze waterval is dat het eigenlijk niet één waterval is, maar bestaat uit allerlei kleinere watervallen. De Dyanjandi ligt in het westelijke fjordengebied van IJsland en heeft een geheel eigen karakter in vergelijking tot alle andere watervallen in het land. Dyanjandi betekent in het IJslands 'donderend' wat het geluid van de waterval goed weergeeft. De Dyanjandi is een populaire plek onder toeristen, ondanks dat het op een zeer afgelegen locatie ligt.

Dyanjandi
Dyanjandi

Hraunfossar

Ook de Hraunfossar is weer een zeer mooie waterval. De waterval is zeer breed met zijn 1 kilometer en bestaat uit talloze bronnen. Het water van de Hraunfossar is zeer helder en welt op onder de rand van het lavaveld Hallmundarhraun. Hierdoor ziet de waterval er heel magisch uit. Het water bereikt vervolgens via de stroomversnellingen de gletsjerrivier Hvítá. Hierover zijn voetgangersbruggen gemaakt waardoor je een mooi uitzicht hebt op de waterval.

Hraunfossar
Hraunfossar

Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is een van de beroemdste watervallen van IJsland en ook weer zeer indrukwekkend. Hij is ongeveer 60 meter hoog en zeker de moeite waard om te bezoeken. Alleen de weg ernaartoe, via de zuidelijke kust, is al prachtig. Je kan onder de waterval doorlopen, al is dit zeer glibberig. Als je de Seljalandsfoss op een rustig moment op de dag wilt bezoeken, is het slim om dit in de avond te doen. De Skogafoss ligt op een half uur rijden van deze waterval, waardoor dit goed samen te combineren is.

Seljandsfoss
Seljandsfoss


lees meer over het prachtige IJsland in ons artikel over het Zuiden! 

Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen