Mooiste plekken van IJsland

Hvitserkur bij Vatnsnes
Hvitserkur bij Vatnsnes

IJsland staat bekend als een land met een verbluffend landschap. Fjorden, geisers, gletsjers, watervallen en vulkanen kun je allemaal in IJsland vinden. Ook voor unieke flora en fauna en het Noorderlicht moet je in IJsland zijn. Kortom, het is een bijzonder land met een geweldige natuur. IJsland heeft veel mooie plekjes waardoor het moeilijk is om te beslissen wat je wilt zien. We hebben daarom de mooiste plekken van IJsland voor je uitgezocht. Deze plekken mag je tijdens je reis door IJsland echt niet missen!

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Blue Lagoon

De Blue Lagoon lijkt op het eerste gezicht op een natuurlijk meer, maar schijn bedriegt. Het is namelijk een groot geothermisch bad in het hart van een lavaveld. Het water wordt daardoor opgewarmd tot wel 39 graden. Het water is afkomstig uit bronnen onder de grond en is blauwig van kleur. De kleur ontstaat door de hoge temperatuur van het water waardoor mineralen, silicaten en blauwwieren verwarmd worden. De kleur wordt ook wel vergeleken met de kleur van de blauwe sportdrankjes. Het water schijnt ook een helende werking te hebben op huidziektes. Blue Lagoon is een toeristisch trekpleister en dat is niet gek. Het is namelijk een prachtig gebied met een ruig landschap op de achtergrond.

Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste en bekendste gletsjermeer in IJsland. Het meer bevindt zich aan het begin van de Breiðamerkurjökull en is rond 1934 ontstaan. Momenteel is het met een diepte van ongeveer 250 meter het diepste meer van IJsland. Het meer is gebruikt als filmlocatie voor een aantal bekende films zoals Die Another Day, A View to a kill, Tomb Raider en Batman Begins. Vanwege de fraaie ijsformaties en drijvende ijsbergen is het erg populair bij toeristen. Jokulsarlon wordt beschouwd als een van de mooiste natuurwonderen van IJsland. Je kunt hier te voet om het meer lopen, maar ook zijn er spannende excursies per boot, zodiac of kayak te boeken waarmee je tussen de gigantische ijsbrokken doorvaart. (afhankelijk van het seizoen waarin je reist). Je kunt de gletsjer bezoeken tijdens een reis aan het Zuiden van IJsland, lees er alles over in ons artikel : "Hoogtepunten van Zuid-IJsland" . 

Jökulsárlón
Jökulsárlón

Geysir

Een geiser mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Geysir, ook wel Great Geysir genoemd, is de grootste en door velen bestempeld als de mooiste geiser van IJsland. Deze geiser bevindt zich in de 'Golden Circle'. Dit is tevens een regio in het westen van IJsland waar veel mooie bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Wanneer de geiser niet actief is, zie je een gat dat gevuld is met heet water. Als de geiser actief is, wordt het water met een enorme kracht omhoog gespoten. De uitbarsting van een geiser is een bijzonder natuurverschijnsel en daarom ook zeer populair bij toeristen om mee te maken. Het gebied rondom Geysir is toegankelijk voor het publiek. De geiser Stokkur is echter het meest actief momenteel. Je leest er alles over in het artikel over de hoogtepunten van IJsland. 

Geiser
Geiser

Nationaal Park Thingvellir

Thingvellir staat sinds 2004 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het park is een van de mooiste gebieden van IJsland met een typisch IJslands landschap. Dit park behoort ook tot de 'Golden Circle' en heeft veel bijzondere flora en fauna. Thingvellir is ook van historisch belang, want het was de eerste parlementaire vergaderzetel in de wereld. De Althing, de voorloper van het IJslandse parlement, kwam hier sinds 930 namelijk jaarlijks om te vergaderen. Thingvellir is eigenlijk een enorme spleet die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Hierdoor zijn er immense kliffen, watervallen en een groot meer ontstaan die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Heel bijzonder is de kloof in dit park waar je tussen twee continenten kunt snorkelen! Deze Silfra-kloof was al eens te zien in de opdrachten van het tv programma Wie is de Mol en is echt spectaculair want je snorkelt tussen Amerika en Europa door! 

Nationaal PArk Thingvellir
Nationaal PArk Thingvellir

Gullfoss

De Gullfoss, wat letterlijk Gouden waterval betekent, is te vinden in het zuiden van IJsland. Het is waarschijnlijk de populairste waterval in IJsland vanwege zijn ligging in de 'Golden Circle'. Het water stort hier in twee trappen van 32 meter diep naar beneden in een kloof. De waterval is erg geliefd onder toeristen en de inwoners van IJsland. De omgeving rondom Gullfoss kan het best beschreven worden als een schilderachtig landschap. Eigenlijk is het onmogelijk om slechts 1 waterval te noemen want in IJsland zijn er honderden, en stuk voor stuk hebben ze iets bijzonders. We gaan hier uitgebreid op in in ons artikel "de mooiste watervallen van IJsland". 

Gullfoss
Gullfoss

Dit is natuurlijk maar een selectie van mooie plekken, want IJsland heeft nog veel meer mooie plekken die zeker de moeite waard zijn! 

Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen