Mooiste plekken van IJsland

Oxararfoss waterval in Thingvellir National Park
Oxararfoss waterval in Thingvellir National Park

IJsland staat bekend als een land met een verbluffend landschap. Je vindt er fjorden, geisers, gletsjers, watervallen en vulkanen. Ook voor unieke flora en fauna en het noorderlicht zit je in IJsland op de juiste plek. Kortom, het is een bijzonder land met een geweldige natuur en veel mooie plekken. We hebben de mooiste plekken van IJsland voor je op een rijtje gezet. Deze plekken mag je tijdens je reis door IJsland echt niet missen!

Thingvellir National Park

Thingvellir National Park staat vooral bekend om het bijzondere landschap en de Silfra kloof. IJsland ligt op de grens tussen twee aardplaten, de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse aardplaat. In Thingvellir National Park kan je de scheiding tussen de tektonische platen zien. Hier is een enorme spleet ontstaan, oftewel de Silfra kloof. De kloof wordt ieder jaar groter door het bewegen van de platen. Net zoals de kandidaten van Wie is de Mol 2012 hebben gedaan, is het mogelijk om te snorkelen in de Silfra kloof. Het nationale park ligt 50km ten oosten van Reykjavik, is onderdeel van de bekende Golden Circle route en staat sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Silfra kloof in Thingvellir National Park
De Silfra kloof in Thingvellir National Park

Jökulsárlón

Het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland is Jökulsárlón. Het meer staat bekend om de spectaculaire ijsrotsen die in het water drijven. Volgens velen is Jökulsárlón een van de mooiste natuurwonderen. Zo komt het meer voorbij in de videoclip van het liedje I'll show you van Justin Bieber en is het een filmlocatie geweest voor onder andere vier bekende films: Die Another Day, A View to a Kill, Tomb Raider en Batman Begins. Afhankelijk van welk seizoen je het gletsjermeer bezoekt, is een excursie per boot, zodiac of kajak mogelijk. Als je geluk hebt, kan je hier zelfs zeehonden spotten.

Blauwe ijsrotsen bij gletsjermeer Jökulsárlón
Blauwe ijsrotsen bij gletsjermeer Jökulsárlón
Vraag gratis een offerte aan

Diamond Beach

Bij gletsjermeer Jökulsárlón ligt het bijzondere Diamond Beach. Diamond Beach heeft zijn naam te danken aan de glinsterende ijsrotsen ofwel "diamanten" die verspreid over het strand liggen. De ijsblokken liggen er in allerlei soorten en maten. Zeker als de zon op het ijs schijnt, zorgt dat voor een magisch aanzicht.

Het magische Diamond Beach in IJsland
Het magische Diamond Beach in IJsland

Fjaðrárgljúfur

Fjaðrárgljúfur is een gigantische kloof in het zuiden van IJsland. Door de kloof stroomt de Fjaora rivier. Fjaðrárgljúfur bestaat uit ruige en steile rotsen en is 2km lang en 100m hoog. Door de hoogteverschillen zijn er ook verschillende watervallen te vinden. Langs de kloof is een wandelpad aangelegd die zeker de moeite waard is en waarbij je het beste uitzicht hebt over de kloof. Ook Fjaðrárgljúfur is bekend van dezelfde videoclip van Justin Bieber. De videoclip maakte de kloof zelfs zo populair dat deze tijdelijk dicht is geweest om de schade van de vele toeristen te beperken. Gelukkig is de kloof nu weer open en ziet die er zowel in de zomer als in de winter indrukwekkend uit.

Fjaðrárgljúfur met daar doorheen de Fjaora rivier
Fjaðrárgljúfur met daar doorheen de Fjaora rivier

Stokksnes

Stokksnes ligt in het zuidoosten van IJsland in de buurt van het vissersplaatsje Höfn en de Hornafjöður fjord. Stokksnes is bekend om het Vestrahorn gebergte, de zwarte duinen en de prachtige en kleurrijke lupine bloemen. Deze combinatie maakt van Stokksnes een fotogeniek stukje landschap. Voor de kust van Stokksnes liggen kleine eilandjes, waar je als je geluk hebt zeehonden kan spotten.

Zwarte duinen bij Stokksnes
Zwarte duinen bij Stokksnes

Geysir en Strokkur

Een van de populairste bezienswaardigheden van IJsland is Geysir. Het is misschien niet de mooiste omgeving, zeker in vergelijking met de rest van IJsland, maar indrukwekkend is het zeker. Geysir is de grootste en door velen bestempeld als de mooiste geiser van IJsland, maar buurman Strokkur is op het moment de enige actieve geiser. Een geiser is een warmwaterbron die om de zoveel minuten water en stoom met een kracht de lucht in spuit. De uitbarsting van een geiser is een bijzonder natuurverschijnsel en een indrukwekkend schouwspel. Geysir en Strokkur zijn onderdeel van de bekende Golden Circle route.

Uitbarsting van de geiser Strokkur
Uitbarsting van de geiser Strokkur

Blue Lagoon

Wie kent het niet? De Blue Lagoon is de bekendste geothermische warmwaterbron van IJsland en naast dat het heerlijk is om te ontspannen, is het algehele plaatje ook zeker een foto waard. De Blue Lagoon ligt in het hart van een lavaveld en zoals de naam al verklapt, heeft het water een felblauwe kleur. Samen met het laagje stoom dat altijd boven de warmwaterbron zweeft, zorgt de Blue Lagoon voor een prachtig aanzicht. De Blue Lagoon dient als een natuurlijke spa met heerlijk warm water rond de 40 graden met daarin mineralen die goed zijn voor je huid.

Het felblauwe water van de Blue Lagoon met daarboven een laagje stoom
Het felblauwe water van de Blue Lagoon met daarboven een laagje stoom

Vatnajökull

In het zuiden van IJsland ligt de grootste gletsjer van IJsland en de op twee na grootste van Europa, genaamd Vatnajökull. De gletsjer is te vinden in Vatnajökull National Park, een van de drie nationale parken van IJsland. Het landschap is enorm indrukwekkend. Daarnaast heeft zich in de gletsjer zich een complex systeem van ijsgrotten gevormd, die alleen in de winter zijn te bezichtigen. Een excursie door de ijzige tunnels is een unieke en spectaculaire ervaring. 

Gletsjermeer Fjallsárlón bij de Vatnajökull gletsjer
Gletsjermeer Fjallsárlón bij de Vatnajökull gletsjer

Hvitserkur

Voor de kust van het schiereiland Vatnsnes ligt Hvitserkur, een 15m hoge rots van basalt. Volgens de legende zou Hvitserkur een trol zijn die door de zon is versteend toen hij het Thingeyrar klooster met stenen aan het bekogelen was. Met wat fantasie zijn er verschillende diersoorten in de rots te herkennen, zoals een olifant, een neushoorn of zelfs een draak of dinosaurus. Hvitserkur staat in het water, maar met eb is het mogelijk over het strand naar de rots toe te lopen.

De basaltrots Hvitserkur voor de kust van Vatnsnes
De basaltrots Hvitserkur voor de kust van Vatnsnes

Zwarte stranden van Vik

In het zuiden van IJsland ligt het kleine plaatsje Vik. Dit is het zuidelijkste dorp van IJsland en ligt zo'n 2,5 uur van Reykjavik. Vik staat vooral bekend om de zwarte stranden die je er vindt. Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor en heeft maar 300 inwoners. De zwarte kleur van de stranden komt doordat het zand bestaat uit vulkanisch gesteente. Naast de zwarte stranden van Vik vind je hier ook indrukwekkende kliffen en rotsformaties. Het meest bekende strand is Reynisfjara met voor de kust de spitse Reynisdrangar rotsen.

Een van de zwarte stranden van Vik
Een van de zwarte stranden van Vik

Eldhraun

Eldhraun is een bemost lavaveld in de hooglanden van IJsland. Dit indrukwekkende en uitgestrekte landschap is ontstaan tijdens een van de grootste erupties in de geschiedenis. De eruptie vond plaats van 1783 tot 1784 en is bekend als de Skaftáreldar. De eruptie heeft grote gevolgen gehad op IJsland en de rest van Europa. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld staat die specifieke zomer bekend als de "zandzomer". Eldhraun is in de zomer en de lente prachtig groen en het landschap wordt in de winter en de herfst bedenkt door een laag sneeuw. Beide aanzichten zijn indrukwekkend te noemen.

Het bemoste lavaveld Eldhraun in de hooglanden van IJsland
Het bemoste lavaveld Eldhraun in de hooglanden van IJsland

Watervallen van IJsland

IJsland kent prachtige watervallen door het hele land verspreid. Elke waterval heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Wij hebben een artikel gemaakt met daarin de mooiste watervallen van IJsland.

De populaire Godafoss waterval in het noorden van IJsland
De populaire Godafoss waterval in het noorden van IJsland

Landmannalaugar

Landmannalagar is een van de parels van de IJslandse Hooglanden. Het gebied bestaat onder andere uit unieke geel, rood en groen gekleurde rhyolietberen en is het perfecte gebied om te wandelen in IJsland. Het landschap van Landmannalagar bestaat uit uitgestrekte lavavelden en spectaculaire bergen. Daarnaast kom je er verschillende warmwaterbronnen tegen. Het is een uniek gebied en zeker een bezoek waard.

Kleurrijke vulkanische bergen in Landmannalaugar
Kleurrijke vulkanische bergen in Landmannalaugar

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen