Snorkelen in de Silfrakloof in IJsland

De Silfrakloof
De Silfrakloof

Wist je dat het mogelijk is om te snorkelen tussen twee continenten in IJsland? In het prachtige Nationaal Park Thingvellir loopt een breuklijn die de twee continenten Europa en Amerika van elkaar scheidt. Het is de plek waar tektonische aardplaten zijn gaan schuiven en nog steeds ieder jaar een stukje verder opstuwen. Bovengronds is deze kloof te bewandelen en heb je een fantastisch uitzicht over het lagergelegen deel van het landschap vanaf een aantal van de uitzichtpunten. Je ziet hier duidelijk met hoeveel geweld de aardplaten worden opgestuwd ieder jaar weer.

Maar wil je kloof op een echt unieke manier zien, kan je tussen de twee kloven door snorkelen of duiken! De kloof is gevuld met kraakhelder water, waardoor je een waanzinnig ver zicht hebt op de wanden. Je kunt tot wel 100 meter diep kijken. Nergens anders op de wereld kun je tussen twee aardcontinenten snorkelen dus de ervaring is heel bijzonder! Aan je ene kant Amerika, aan je andere kant Europa. Een echt bucketlist item voor snorkel- en duikliefhebbers! 

De Silfrakloof

Het water in de kloof is gevuld met ijskoud smeltwater wat jarenlang onder de grond in lavarotsen is gefilterd en daardoor extreem helder is. Het water is gletsjerwater en is daardoor het hele jaar door zo ongeveer 2 tot 4 graden en zo puur dat je het kunt drinken. Er zijn geen vissen of ander leven te zien, maar het zicht op de enorme kloof, de kleuren, de wanden en de diepte beneden je maakt het echt uniek en vind je nergens anders op de wereld.

Helder water in de Silfrakloof
Helder water in de Silfrakloof

De kloof bestaat uit vier delen met eigen namen: de Silfra Big Crack, Silfra Hall, Silfra Cathedral en Silfra Lagoon. In sommige delen is de kloof zo smal dat je de wanden bijna kunt aanraken, waarna de kloof steeds breder wordt in de Silfra Hall. Het lijkt misschien eng om het ijskoude water in te gaan maar je draagt een 'dry suit' die je van nek tot tenen beschermt tegen het koude water. Je kunt je eigen thermokleding onder dit pak aanhouden. Er gaat redelijk wat tijd zitten in de instructies en het aantrekken van de pakken want vanwege de kou moet dit wel heel secuur gebeuren.  

Vanaf een steigerplateau daal je paar treetjes af het water in, waarna je snorkeltour gaat beginnen. In kleine groepjes zwem je door de kloof tussen de continenten door met zicht op de diepe kloof beneden je. 

Het plateau waar je de kloof in gaat
Het plateau waar je de kloof in gaat

Er zijn diverse tourorganisaties die deze snorkel of duiktrip aanbieden. Je kunt kiezen of je vanuit Reykjavik transport nodig hebt (ca 1 uur rijden van Reykjavik naar Thingvellir Nationaal Park) of dat je zelf naar het meeting point gaat. De snorkeltours zijn ca. 2 a 3 uur durend, waarvan je ongeveer 30 en 40 minuten in het water bent, afhankelijk van de aanbieder.

De kosten van snorkelen, vanaf Thingvellir Nationaal Park, beginnen bij ongeveer 120 euro per persoon. Dit is inclusief dry suit, complete snorkeluitrusting en begeleiding door een PADI gecertificeerde gids (prijs inclusief vervoer vanaf Reykjavik op aanvraag).

Tip: houd er rekening mee dat je kinderen minimaal 12 moeten zijn, 45 kilo en 1.50m lang. Je moet Engels verstaan voor de instructies. Zwangere vrouwen mogen niet deelnemen. Ter plaatse moet je een gezondheidsverklaring tekenen. Een bril dragen is niet mogelijk onder het snorkelmasker.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen