Klimaat IJsland

de rotsen bij Vik
de rotsen bij Vik

IJsland is een bijzondere bestemming met ongerepte natuur en een verscheidenheid aan landschappen. Dit maakt het land een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Vaak wordt gedacht dat het zeer koud is in IJsland, vanwege de naam en de ligging nabij de Poolcirkel. Is dit echt zo, ook in de zomer? Hoe zit het met neerslag en wind? En wanneer kun je het Noorderlicht zien? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet in dit artikel.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Klimaat op IJsland

IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan. Ondanks deze ligging is het klimaat op grote delen van het eiland verrassend mild. Het grootste deel van het binnenland van IJsland heeft een koel landklimaat, ook wel subarctisch klimaat genoemd. Dit klimaat kenmerkt zich door het feit dat er normaal gesproken gedurende het hele jaar neerslag kan vallen. In het noordoosten, langs de zuidkust en in de Westfjorden heerst een toendraklimaat. Het toendraklimaat kent gemiddelde winterse temperaturen onder het vriespunt en zomerse temperaturen tussen de nul en tien graden.

Vatnajökull gletsjer in IJsland
Vatnajökull gletsjer in IJsland

Zomer op IJsland

In de zomer ligt de temperatuur overdag gemiddeld tussen de tien en veertien graden. Op warme dagen kan de temperatuur oplopen tot twintig of vijfentwintig graden. Bij deze temperaturen spreken de IJslanders al snel van een hittegolf. De temperatuur daalt in de zomernachten tot vijf graden. Op de hoger gelegen gebieden zoals het zuidwesten, waar je gletsers en gletsjermeren vindt, komt de temperatuur in de zomer zelfs amper boven het vriespunt uit. De dagen in de zomer zijn erg lang: eind juni gaat de zon in Reykjavik pas om middernacht onder en verschijnt deze om drie uur in de ochtend alweer aan de horizon.

Zomer in IJsland
Zomer in IJsland
 

Winter op IJsland

In december komt de zon pas om half twaalf 's ochtends op en gaat deze alweer onder om half vier in de middag. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe extremer deze verschillen zijn. Ook moet je rekening houden met sneeuwval. Al valt in het noorden wel meer sneeuw dan in het zuiden. Dit kan tot overlast op de wegen leiden, waardoor wegen minder goed begaanbaar tot compleet afgesloten kunnen zijn. De temperatuur schommelt in de zuidelijke kustvlakte rond het vriespunt, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter in het centrale hoogland en in het noorden een stuk lager ligt. In het centrale hoogland ligt de temperatuur rond de -10 graden en in het noorden is dat zelfs rond de -25 graden.

Gullfoss watervallen in de winter
Gullfoss watervallen in de winter

Regen op IJsland

In het zuiden en westen van IJsland valt jaarlijks tot twintig procent meer neerslag dan in Nederland. Er valt vrijwel overal op het eiland dagelijks wel een buitje. Soms kan het zelfs meerdere aaneengesloten dagen grauw weer zijn. In het midden en noordoosten van het land is het veel droger, omdat de ijskappen als een soort regenvanger werken. Daar valt gemiddeld maar 400 tot 600 mm neerslag per jaar, wat veel minder is dan bij ons.

Regen in IJsland
Regen in IJsland

Wind op IJsland

IJsland ligt in een overgangsgebied van koude en warme lucht- en waterstromingen, waardoor het bijna altijd waait op het eiland. Hierdoor kan het weer in IJsland makkelijk binnen een uur veranderen: een dag die met druilerig weer begint kan heel goed eindigen in een stralende middag en avond. Vooral in de binnenlanden kun je veel last hebben van de sterke wind. Storm tot maar liefst windkracht tien. Met name op de hoogvlakte kan dit problemen opleveren, omdat je hier weinig beschutting vindt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens je reis.

Stormachtig weer bij Reynisfjara Volcanic Beach
Stormachtig weer bij Reynisfjara Volcanic Beach

Noorderlicht zien op IJsland

Veel toeristen reizen naar IJsland om het Noorderlicht te zien. In Reykjavik en omgeving kun je het Noorderlicht in principe 280 dagen per jaar zien, wat gelijk staat aan ongeveer negen maanden. De beste reistijd om het Noorderlicht te zien is tussen oktober en maart. De lange winternachten en de kou zorgen voor minder waterdamp, waardoor de lucht helder is. Heel soms is het licht van augustus tot en met april te zien, maar dat is uitzonderlijk.

De grootste kans op het zien van Noorderlicht is aan de Noord-kant van IJsland, bij de stad Akureyri en omgeving. 

Noorderlicht in IJsland
Noorderlicht in IJsland

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen