De papegaaiduikers van IJsland

De papegaaiduikers van IJsland
De papegaaiduikers van IJsland

Papegaaiduikers in IJsland: denk je aan IJsland, dan denk je aan de papegaaiduikers. Je ziet ze dan ook in alle soorten en maten terug in de toeristische shopjes op bekers, truien en als sleutelhanger en dat is begrijpelijk want te zijn ook echt prachtig. De vogel heeft iets weg een schattige kleine pinguin maar met een opvallende snavel en voor veel bezoekers van IJsland staat het zien van de papegaaiduikers op hun wensenlijstje. In dit artikel vertellen we waar je de meeste kans maakt om ze te zien, op welk tijdstip en in welk seizoen.

De papegaaiduiker op de rotsen
De papegaaiduiker op de rotsen

Papegaaiduikers houden van steile rotsachtige gebieden met zicht op zee en dus komen ze op meer plekken waar veel rotsachtige kliffen en rotsen zijn, dus veelal op eilanden of ruige kustgebieden. Je komt ze tegen in Schotland en de Hebriden, Ierland, Wales, de Faroer eilanden, Frankrijk, Groenland, Noorwegen, Spitsbergen en Noord Amerika. De grootste kolonie papegaaiduikers vind je op IJsland. De Engelse benaming is “puffin”

Reynisfjara
Reynisfjara

De kenmerken

De papegaaiduiker is een kleine vogel met een grappig uiterlijk. Als je ze ziet lopen snap je waarom ze ook wel “de clown van de zee” worden genoemd. Ze leven het liefst in groepen op rotsachtige gebieden in een kolonie dichtbij zee. Ze maken een nest onder de grond waar ze in slapen. Hun snavel is alleen zo felgekleurd tijdens het broedseizoen van april t/m augustus om zich aantrekkelijk te maken als partner. In de overige maanden is hun snavel veel neutraler van kleur.

De beste tijd om ze te spotten

De papegaaiduikers zijn het beste te zien tijdens hun broedseizoen wat ongeveer vanaf half april t/m juli is op IJsland. In augustus komen hun eieren uit en blijven ze nog een maandje bij land voordat de kleintjes groot genoeg zijn om te vertrekken. Ze zijn het beste te zien in de vroege ochtend tussen 07.00 en 10.00 uur of in de avonduren , want overdag zijn ze vaak “op zee” aan het vissen. Vraag gratis een offerte aan

De beste plekken om papagaaiduikers te spotten

IJsland heeft een aantal plekken waar je ze kunt zien. Het zijn veelal eilanden rondom IJsland omdat de papegaaiduikers een grote voorkeur hebben voor rotskust en eilanden. Soms is een boottocht of excursie nodig om er te komen. Wij sommen de beste plekken voor je op.

- Borgarfjordur Eystri
Aan de Oostzijde met de vogelrots: de bekendste plek is Borgarfjordur Eystri, wat een beetje afgelegen ligt aan de oostkant van IJsland. Dit dorpje ligt aan een fjord omgeven door bergen en dus een ideale plek voor de papegaaiduikers. De kolonie bevindt zich vlakbij het haventje met de naam Borgarfjardarhofn, waar een vogelrots is met de naam Hafnarholmi. Om hier te komen moet je een redelijk lastige rit maken naar Borgarfjordur en vervolgens een wandeling maken naar de vogelrots. Omdat Borgarfjordur Eystri niet echt handig is als je de ringweg van IJsland volgt, laten we je nog een aantal hele goede alternatieven zien waar je makkelijker kunt komen.

- Reykjavik/Faxafloi
In deze plaats moet je bij de baai naar Lundi en Akurey zijn. Vlakbij Reykjavik is de baai Faxafloj waar ribboats vertrekken naar een broedplek van de papegaaiduikers. Je vaart in ongeveer een uurtje naar de kolonie en terug. Vanuit deze haven gaan boottochten naar Lundey eiland (Lundi) en Akurey eiland. Beide eilanden zijn broedplaatsen voor de papagaaiduikers. De eilandjes liggen op korte afstand van Reykjavik / Faxafloi en zijn per boot bereikbaar. Het leuke is dat je combinatietours kunt doen waarbij je ook nog walvissen kunt spotten. Tip: Lundey heeft de bijnaam “Puffin island” en is een klein onbewoond eilandje waar je de papegaaiduikertjes kunt spotten. Het eiland is bekend vanwege de hoeveelheid vogels dus een hele interessante plek voor vogelaars, maar vanwege het weer is Lundey niet altijd bereikbaar en wordt soms uitgeweken naar Akurey.

Dyrholaey, omgeving Vik

In het zuiden van IJsland ligt de beroemde rots met de doorkijk die je veel terugziet op foto’s van IJsland. Het is een bezienswaardigheid op zich die je echt niet mag overslaan als je het zuiden van IJsland bekijkt. De papegaaiduikers worden beschermd in het broedseizoen maar vanaf eind juni kan je ze hier zien.

 

De vogels in Drangey
De vogels in Drangey

Akureyri / Eyjafjordur fjord

Akureyri, de stad van het noorden van IJsland, ligt aan een fjord en is de basis voor het rijden van de “diamond circle”. Hier ligt het Skagafordurfjord met eilandje Drangney waar je met een boottrip naar toe kunt. Je vaart per boot naar het eiland en moet via een steile trap de hoge klif op om de papegaaiduikers te kunnen zien. Tip: deze tour is niet geschikt voor iedereen, zeker niet als je bang bent voor de steile klim de klif op.

Tjornes peninsula/schiereiland Tjornes

Tussen Akureyri en Husavik is de Diamond Circle route die langs het schiereiland Tjornes komt. Deze plek is vrij eenvoudig te bereiken zonder boot of tour. Je kunt gewoon lopend naar de kliffen waar de vogeltjes zitten bij de vuurtoren van het schiereiland.

bron: visiticeland.com
bron: visiticeland.com

Husavik

Dit is de walvissenstad van IJsland, in het noorden vlakbij Akureyri. Deze haven wordt gezien als het beste vertrekpunt om walvissen te spotten in IJsland. Je kunt vanuit Husavik ook een boottrip boeken naar Skjalfandi bay waar papegaaiduikertjes zitten. Ook deze tour is meestal te combineren, waarbij je hopelijk zowel walvissen en papegaaiduikertjes ziet en met een beetje geluk ook nog dolfijnen.

Tip: in Husavik ligt een heerlijke warmwaterbron met een geweldig spa complex: GeoSea. Hier kan je baden in geothermale baden van ca 39 graden. Vanuit de baden kun je soms walvissen en papegaaiduikertjes zien! Als dat geen unieke ervaring is! 

Grimsey eiland

Ongeveer 40 kilometer voor de kust van Akureyri in het noorden ligt eilandje Grimsey. Je kunt dit eiland bereiken per vliegtuigje vanuit Akureyri of per ferry vanaf Dalvik. Deze trip moet je dus goed plannen want de ferry gaat maar een paar keer per week, ofwel je moet op dezelfde dag terug met de boot. Er zijn echter weinig slaapgelegenheden op het eiland. Grimsey staat bekend als “puffin kolonie” tussen eind april en eind juli.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen