Schiereiland Snaefellsnes in IJsland

De kliffen van Anarstapi
De kliffen van Anarstapi

Schiereiland Snaefellsnes ligt redelijk dicht bij Reykjavik en is een schiereiland. Het is gemakkelijk te bereiken met een huurauto of een georganiseerde dagtrip vanuit de hoofdstad Reykjavik. De regio is aanzienlijk minder druk dan de overige delen van IJsland en je zult er veel minder toeristen zien. Vanwege de diverse landschappen en unieke natuurgebieden op dit schiereiland die je in 1 dag zou kunnen bezoeken wordt dit schiereiland ook wel “miniatuur IJsland” of  “IJsland in het klein” genoemd. In IJsland wordt dit schiereiland aangeduid met "Snaefellsnes peninsula". We laten je in dit artikel een aantal highlights zien.

Hoe bereik je het schiereiland

Schiereiland Snaefellsnes ligt tussen Reykjavik en de Westfjorden en is een landtong met unieke landschappen als lavavelden, prachtige rotsformaties en hoge bergtoppen. Ook is er een krater en zijn er hotsprings, dus wil je een goede indruk van IJsland tijdens een 1-daagse trip vanuit Reykjavik dan is het schiereiland een hele goede optie! Je bereikt het vanuit Reykjavik waar je middels een tunnel het schiereiland bereikt.

De ruige kust van Snaefellsnes
De ruige kust van Snaefellsnes

De hotpots van Landbrotalaug

Onderweg naar Snaefellsnes kun je stoppen bij de warmwaterbron waar je kunt badderen in een heerlijke 40 graden warme bron. Tip: er zijn twee bronnen, maar de kleinste heeft de warmste temperatuur en ligt verscholen achter een muurtje. Je kunt er maar met 3 mensen tegelijk in dus soms moet je in de rij en even geduld hebben om je voorgangers een relaxed momentje te gunnen. Vraag gratis een offerte aan

Trollpark

Tip voor gezinnen: bezoek het Trollpark bij Fossatun. Hier is een klein parkje bij een farm-stay waar een trollen-wereld is gemaakt in de natuur. Je kunt een wandeling maken langs boeiende trollenverhalen waarbij de kids onderweg allerlei opdrachten en trollen-spellen kunnen doen. De trollen zijn houten sculpturen en verborgen trolgezichten in de groene wanden. Een erg leuk stopje onderweg, met allerlei leuke speelse opdrachten. Het brengt vooral de trol-verhalen tot leven waar IJsland zo bekend om is. 

Vulkaankrater Saxholl

Deze krater kun je met een lange trap beklimmen zodat je helemaal op de randen van de krater loopt met een prachtig uitzicht. De weg er naar toe voert dwars door lavavelden waaronder het Neshraun lavaveld. De Saxholl is ongeveer 3000 jaar geleden uitgebarsten. Het is een aanrader om de houten trappen naar boven te wandelen voor een waanzinnig uitzicht. Deze klim is ook goed te doen met kinderen. 

De wateren bij Saxholl
De wateren bij Saxholl

De hoofdstad van Snaefellsness: Stykkisholmur

Vanuit Stykkisholmur, een klein vissersplaatsje kan je in de haven een boottocht maken over een fjord. De boottocht brengt je in ongeveer 2 uur langs eilandjes en prachtige basaltrotsen. Tijdens de tocht wordt er verse vis gevangen om te proeven.

Deildartunguhver hotsprings

Het water van de Deildartunguhver hot spring is zo heet dat het gevaarlijk is om dichtbij te komen. Er zijn veilige wandelpaden omheen gemaakt waardoor je zonder risico vanaf een uitkijkpunt zicht hebt op de bronnen. Dankzij de vulkanische activiteit in de bodem voorziet deze bron een groot gebied in IJsland van warmwater om de huizen te verwarmen in een straal van bijna 65 km radius! Dit is een perfect voorbeeld van hoe IJsland op een duurzame manier gebruik maakt van de natuurlijke verwarming. 

In de omgeving van de warmwaterbronnen zijn 2 watervallen: de Hraunfossar en de Barnafoss. De eerste is een waterval die bestaat uit kleine watervalletjes die door een lavaveld stromen. De Barnafoss heeft de bijnaam "waterval van de kinderen" en is een veel krachtigere waterval. 

Baden in Krauma

De geothermische baden van Krauma zijn een heerlijke stop om te relaxen in warme baden en een veel rustiger alternatief voor de drukke baden als de Blue Lagoon. Krauma is bovendien een stuk voordeliger om naar toe te gaan. Je hebt 6 baden waar je in kunt badderen, een relaxruimte en stoombaden. 
 

Nationaal Park Snaefellsjokull

Het Snaefellsjokull National Park is een beschermd natuurgebied op het schiereiland Snaefellsnes en meteen ook het meest westelijke puntje. Het hoogte punt is de top van de gletser Snaefellsjokull. Ooit was dit een vulkaan, maar nadat deze was ingestort en uitgebarsten vormde zich een grote krater die nu gevuld is met een dikke laag ijs. De hoogte punt van deze berg is 1446 meter en rondom de berg zie je nog steeds de lavavelden die bij de uitbarsting weggestroomd zijn.

Nationaal Park Snaefellsjokull
Nationaal Park Snaefellsjokull

Een rit door dit nationale park gaat dwars door de natuur met als centraal punt de gletsjer. Een ander mooi stopje in dit park is het Djuplonssandur strand. Dit zwarte lavastrand is omgeven door groene kliffen en grote rotspartijen en formaties. Wil je een keer een zandstrand bezoeken met wit gekleurd zand kan je een fotostop maken bij het strand van Skarosvik, ook gelegen in het Nationaal park.

Het lavaveld van Berserkjahraun

Zoals op vele plekken in IJsland kom je soms de gekste natuurverschijnselen en bodemsoorten tegen, zoals ook hier in Berserkjahraun. Hier kan je dwars door een lavaveld rijden met 4000 jaar oude lava. Over dit gebied is een prachtig verhaal te lezen, een IJslandse saga over twee broers en hun geliefdes, maar in werkelijkheid is het natuurlijk ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Een bizar landschap om doorheen te rijden!

Drapuhlidarfjall

Deze bijzonder gekleurde berg bestaat uit basalt en andere lagen in verschillende kleuren gesteente. Het is de mooiste berg van IJsland vanwege al deze kleuren. 

De berg Helgafell

De Helgafell is een “heilige berg” waar vroeger een tempel heeft gestaan gewijd aan de god “ Thor” waar je nu nog de restanten van kunt zien. Verwacht niet te veel van de "tempel" wat dat zijn eigenlijk gestapelde stenen. 

Stykkishólmskirkja

Kirkja is het IJslandse woord voor kerk. Ook Snaefellsnes heeft een bijzondere kerk met een onverwacht modern uiterlijk. Het past eigenlijk totaal niet bij het ruige verlaten landschap maar dat kun je soms verwachten in het hippe IJsland. De kerk heeft net zo'n modern uiterlijk als de kerk in de hoofdstad Reykjavik. 

De lavavelden en rotspartijen tussen Hellnar en Arnarstapi

Bij Hellnar kan je hele mooie rotsformaties zien met bijzondere doorkijkjes en gaten. Het zijn lavarotsen in zee waarvan er eentje in een prachtige natuurlijke boog is gevormd. (De Gatklettur). Het ligt in een omgeving met lavavelden tussen de plaatsen Hellnar en Arnarstapi waar je over een afstand van ruim 2 kilometer kunt wandelen door dit lavaveld met zicht op de natuurlijke rotsformaties. Arnarstapi is een voormalig vissersdorpje. Vanuit beide plaatsjes kun je het wandelpad op naar de Gatklettur en een viewpoint met een prachtig uitzicht op de boogrots. Op de rotsen kun je veel verschillende vogelsoorten zien dus breng een verrekijker mee.

Kijk nog even mee naar dit filmpje over West IJsland om al vast in de stemming te komen!

Schiereiland Snaefellsnes combineer je gemakkelijk met Reykjavik, maar ook kan je doorrijden naar de noordkant van IJsland voor een bezoek aan het meer van Myvatn, of de Diamond Circle rijden. Wij maken graag een gratis offerte voor je!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen