Buitenactiviteiten in IJsland

Noorderlicht, Aurora Borealis
Noorderlicht, Aurora Borealis

In het prachtige IJsland zijn allerlei verschillende buitenactiviteiten te doen. Voor elke toerist is er wel een passende dagbesteding te vinden. Zo is het land rijk aan prachtige natuurmonumenten, nationale parken, gletsjers en watervallen.

Rondom Reykjavik

Rondom Reykjavik zijn verschillende prachtige natuurmonumenten te bewonderen. Zo staat de omgeving bekend om zijn prachtige spuitende geisers, eeuwenoude vulkanen, en donderende watervallen. Vanuit de stad kan je diverse tours boeken naar de Golden Circle en andere bijzondere bezienswaardigheden waarbij een bezoek aan de Gulfoss watervallen, de Geisers en Thingvellir nationaal park meestal is inbegrepen. Sommige tours nemen ook de Kerid krater mee in het programma. 

Heiðmörk

Heiðmörk werd in 1950 uitgeroepen tot een nationaal beschermd gebied van Reykjavik. Dit nationale park ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Reykjavik. De totale oppervlakte van het park is om en nabij de 2.800 hectare. Het is een erg populair recreatiegebied in IJsland. In Heiðmörk bevinden zich de waterreservoirs en drinkwaterputten van Reykjavik. In het nationale park van Heiðmörk zijn sinds 1950 meer dan 4 miljoen bomen geplant. Omdat het gehele park omheind is voor de bestaande vegetatie, is het mogelijk geweest om zich uit te breiden. In het park vind je zeker 26 verschillende boomsoorten en maar liefst 150 verschillende soorten bloemen. Vraag gratis een offerte aan

Þingvellir

Þingvellir is een ander bekend nationaal park in IJsland. Dit nationale park kent een rijke geschiedenis. In dit gebied kwamen vroeger alle grondeigenaars, handelsdrijvers, boeren, krijgslieden en anderen bij elkaar voor zaken, om recht te spreken, om huwelijksverbonden te sluiten en om nieuws uit te wisselen. Een belangrijk element in de geschiedenis van IJsland heeft hier plaatsgevonden, zo werd er in het jaar 1000 het christendom vastgesteld als land-godsdienst in plaats van het vereren van verschillende goden. Dit park leent zich voor prachtige wandelingen ! In dit park zat vroeger ook het IJslandse parlement en die kleine witte huisjes zijn nog steeds te bezoeken. Ze zijn toegevoegd aan Unesco wereld erfgoed in 2004. Dit park vindt je in het prachtige Zuiden van IJsland.

Een andere spectaculaire bezienswaardigheid in dit park is de breuklijn tussen de twee continenten: Amerika en Europa. De tectonische platen zijn nog altijd in beweging en stuwen ieder jaar deze breuk een stukje hoger op waardoor er een grote wand is ontstaan, met een lager gelegen breuklijn. En wist je dat je tussen deze breuklijn kunt snorkelen in een kloof die tussen de twee contintenten doorloopt? 

Gletsjerlagune Jokulsarlon

De gletsjerlagune Jokulsarlon is het prachtige gletsjergebied aan de zuidkust van IJsland. Tijdens een wandeling of rondreis door dit gebied kun je genieten van de adembenemende berglandschappen. De lagune begon zich te vormen rond de jaren `20 van de vorige eeuw en blijft sindsdien groeien. Er zijn grote brokken afgebroken ijs te zien. Deze brokken ijs zijn afgebroken van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Veel van deze ijsschotsen zijn bedekt met vulkanisch as afkomstig van oude vulkaanuitbarstingen. Dit maakt het geheel tot een sprookjesachtig tafereel.Veel van de grootste gletsjerrivieren van IJsland bereiken de kust aan de zuidkant van IJsland. Op een tour lans de prachtige landschappen kom je langs charmante dorpjes zoals Selfoss, Vik en Kirkjubaejarklaustur. Daarnaast zijn op deze weg de uitgestrekte woestijn van Skeidarasandur en de grootste vulkaan van IJsland, de Oraefajokull, te zien.

Aurora Borealis

Aurora Borealis is een andere naam voor het mysterieuze noorderlicht. Ver buiten de gloed van de grote steden is dit indrukwekkende schouwspel te bewonderen. Het noorderlicht kan gezien worden vanaf het begin van de herfst tot en met de korter durende nachten in de lente. Dit houdt in dat het noorderlicht vooral gezien kan worden in de maanden september tot en met april.

Viking Horse riding

Het IJslandse paardenras is nagenoeg hetzelfde sinds de Vikingen het ras in de 9e eeuw naar IJsland brachten. Deze rotsvaste, volgzame en goedmoedige dieren zijn ideaal voor zowel beginners als ervaren ruiters. Door middel van dit aparte vervoersmiddel kan kennis gemaakt worden met de gebieden om Reykjavik.

Gullfoss

Gullfoss is een waterval die onderdeel uitmaakt van de Hvitá, de Witte rivier van Zuid-IJsland. De Gullfoss behoort tot de mooiste watervallen van IJsland en is makkelijk te bereiken met de auto. Het water van de Gullfoss valt in trappen die haaks op elkaar staan naar beneden. De kloof van de rivier is 70 meter diep en ongeveer 20 meter breed. De watervallen hebben een lengte van meer dan 2 kilometer. De Gullfoss dankt zijn naam aan de prachtige regenbogen die opkomen doordat de zon op de grote hoeveelheid stuifwater schijnt. Gullfoss betekent letterlijk “Gouden Waterval”.

Golden Circle

Het is mogelijk om verschillende bezienswaardigheden te bekijken in een bekende tour. Deze tour heet de Golden Circle. In deze tour worden de Thingvellir, de Geysir en de Gullfoss in één dag aangedaan. Je kunt deze trip vanuit Reykjavik boeken. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen