Rondreizen in IJsland

Jokulsarlon, IJsland
Jokulsarlon, IJsland

Het land IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van Europa en wordt omringd door verschillende wateren waaronder de Atlantische Oceaan, de Groenlandzee en de Noordelijke IJszee. IJsland zelf is niet erg groot. Het is te vergelijken met landen zoals Engeland en Frankrijk. De oppervlakte van IJsland is 103.000 kmwaarvan een groot aantal km2  besneeuwd is. IJsland valt binnen het koninkrijk van Denemarken, dit omdat ze vroeger een unie hebben gevormd met Noorwegen. In de 14e eeuw is Noorwegen samengegaan met Denemarken, vanaf toen was Denemarken de baas over IJsland. Tegenwoordig heeft IJsland een eigen minister-president en is het een onafhankelijk land geworden binnen het Deense koninkrijk.
Praktische informatie
Voor een rondreis door IJsland wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.
Visum & inenting

Voor het bezoeken van IJsland heb je geen visum nodig wanneer je uit Nederland of België komt. Een Nederlands/Belgisch paspoort is voldoende. Ook kom je IJsland in met een ID-kaart van Nederlandse of Belgische afkomst.

Qua inentingen is er niets speciaals nodig voor een bezoek aan IJsland. Natuurlijk ligt dit aan je verblijfsduur en/of speciale activiteiten of er nog een extra inenting nodig is. Zonder dat alles ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt zonder inentingen.

Reykjavík, IJsland
Reykjavík, IJsland

Vervoer
In IJsland is alles te bereiken door middel van een personenauto, bus of vliegtuig. De ringweg van IJsland is goed berijdbaar voor personenauto’s, dit alleen in de maanden mei tot en met september. In de overige periode zijn de wegen berijdbaar voor terreinauto’s. Wat kleinere hooglandroutes zijn moeilijker te bereiken voor personenauto’s, de meesten zijn zelfs 'helemaal niet bereikbaar' voor personenauto’s en heb je wel een terreinwagen nodig om deze wegen te betreden. Zelfs al heb je een terreinwagen, zijn deze wegen alsnog maar voor een klein deel van het jaar toegankelijk. Dit in juli en augustus. Het openbaar vervoer in IJsland is erg beperkt. Er zijn trajecten die maar 1 keer per dag worden gereden en dan moet je in je achterhoofd houden dat er maar 3 grote trajecten lopen in heel IJsland. Dat zijn de volgende:
  • Van Reykjavík naar Höfn
  • Van Höfn naar Akureyri
  • En van Akureyri naar Reykjavík

In het voor- en naseizoen zijn de busdiensten erg beperkt, maar in de maanden juli en augustus rijdt het gehele traject vaker dan één maal per dag. Houd bij het plannen van een reis goed rekening met de bustijden of huur een auto. Dit maakt alles veel gemakkelijker. Ook als je met de auto gaat moet je rekening houden met een lange reistijd, omdat niet alle wegen makkelijk gangbaar zijn en er geen snelwegen liggen in IJsland. Verder zijn er in IJsland geen tolwegen dus hoef je hier geen rekening mee te houden.
Klimaat
IJsland heeft een koud zeeklimaat, omdat het noorden van IJsland vrij dicht op de poolcirkel ligt en in het midden van verschillende wateren. Door veel depressie regent (sneeuwt) het vaak op IJsland en is er vaak kans op flinke windstoten. Dit kan het nog wel eens onaangenaam maken om buiten bepaalde activiteiten te ondernemen.
Bevolking

De bevolking van IJsland bestaat voor 99 procent uit autochtonen. De één resterende procent is allochtoon, waaronder vooral mensen uit Denemarken. De IJslanders zelf zijn nakomelingen van de Vikingen en hebben mede daarom geen achternaam. Stel, je heet Olaf en je vader heet Karl, dan is je volledige naam Olaf Karlsson. Dit staat voor Olaf Karlszoon. Wanneer je een meisje bent komt er 'dóttir' bij je achternaam, bijvoorbeeld: je voornaam is Bryndís en je vader heet Jón, dan wordt je achternaam Bryndís Jónsdóttir. Dit stamt allemaal af van vroeger, zo zijn ze ook niet van plan dit te gaan veranderen en vaste achternamen te nemen. Verder zijn de IJslanders goed geschoold en hebben ze uitstekende toegang tot de gezondheidszorg en onderwijs. Ze zijn erg gericht op familierelaties en zorgen er dan ook voor dat ze de meeste feestdagen en speciale gebeurtenissen met het bijzijn van de familie vieren.

Blue Lagoon, IJsland
Blue Lagoon, IJsland

Wat je absoluut niet mag missen: 

Er zijn verschillende dingen die je 'moet' bezoeken, waaronder Reykjavík. Het is een knusse, gezellige stad waar je kan genieten van heerlijke verse vis in bijna elk restaurant, lekker rond kan struinen in de gezellige straatjes en kan genieten van de vele thermale baden. Verder moet je niet vergeten de Blue Lagoon te bezoeken. Als je niet zo van drukke toeristische plekken houdt, is het aan te bevelen om naar Laugarvatn te gaan. Ook moet je niet vergeten de mooie geisers te bezoeken in IJsland. Veel geisers liggen op de route van de Golden Circle. Iets wat je ook niet kan en mag missen wanneer je over de Golden Circle-route rijdt, is de mooie waterval de Gullfoss. Dit is volgens vele een van de mooiere in IJsland. Wil je meer weten over de overige watervallen in IJsland ga je naar ons artikel over de Mooiste watervallen in IJsland 

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen