Leukste excursies in IJsland

Eruptie van de Strokkur geiser
Eruptie van de Strokkur geiser

IJsland wordt steeds populairder onder de toeristen en dat is natuurlijk niet voor niets. Het land heeft veel spectaculaire bezienswaardigheden die je met een excursie kunt bekijken. IJsland staat vooral bekend om de bijzondere natuurverschijnselen, zoals de indrukwekkende gletsjers, prachtige watervallen, heerlijke warmwaterbronnen, unieke geisers en natuurlijk het spectaculaire landschap. Maar je kan er ook walvissen spotten en paardrijden door lavavelden. Oftewel, IJsland staat garant voor een onvergetelijke ervaring.

Golden Circle Tour

De Golden Circle Tour is een van de populairste excursies in IJsland en ideaal voor de reizigers die IJsland voor het eerst bezoeken. Je kan de excursie op eigen houtje uitvoeren, maar de excursie is ook  gemakkelijk vanuit de hoofdstad Reykjavik te doen met een bustour. De eerste stop is Thingvellir National Park. Dit park is bekend om het indrukwekkende landschap, maar vooral om de Silfra kloof. De Silfra kloof is een enorme spleet die is ontstaan door de scheiding tussen de tektonische platen. Een echte aanrader om te doen: snorkelen in de Silfra kloof

Oxararfoss waterval in Thingvellir National Park
Oxararfoss waterval in Thingvellir National Park

Vervolgens rijd je door naar de geisers, met onder andere de bekende geisers Geysir en Strokkur. De uitbarsting van een geiser is een bijzonder en indrukwekkend natuurverschijnsel. Geysir, ook wel The Great Geysir genoemd, is de bekendste en grootste geiser van IJsland. Maar het is momenteel alleen Strokkur die om de zoveel minuten een eruptie heeft.

Uitbarsting Strokkur geiser met op de achtergrond het zonnetje
Uitbarsting Strokkur geiser met op de achtergrond het zonnetje

Tot slot sluit je af bij de waterval Gullfoss, ofwel de "gouden waterval". De Gullfoss is een dubbele waterval en ligt aan de Hvítá rivier. De Gullfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland, mede doordat er door het stuifwater in combinatie met de zon vaak een regenboog boven hangt.

De Gullfoss waterval met daarboven een regenboog
De Gullfoss waterval met daarboven een regenboog

Walvissafari

IJsland is de ideale bestemming om de enorme bultruggen te spotten. Het zien van deze indrukwekkende zoogdieren is een unieke ervaring. Soms springen ze zelfs uit het water. Een walvisexcursie is vanaf drie plekken mogelijk: Reykjavík, Akureyri en Húsavík (de walvishoofdstad van IJsland). Daarnaast zijn er twee mogelijkheden om walvissen te spotten, met een soort rubberbootje of met een grote massieve boot. De rubberboot heeft het voordeel dat je dichterbij kan komen. Word je snel zeeziek? Dan is het aan te raden voor de gewone boot te kiezen. Per boot begint de zoektocht naar de grootste zoogdieren op aarde. En als je geluk hebt, spot je zelfs nog andere dieren. Zo zwemmen er ook nog steeds orka's rondom IJsland.

Walvisstaart boven water in IJsland
Walvisstaart boven water in IJsland
Vraag gratis een offerte aan

Noorderlichtexcursie

Een van de meest bijzondere natuurverschijnselen in IJsland is het noorderlicht, ofwel de Aurora Borealis. Het noorderlicht is werkelijk een waar spektakel. De donkere lucht wordt gekleurd door de meest felle kleur groen, soms vergezeld door de kleuren rood en paars. Het noorderlicht is het best te zien op donkere plekken tijdens een heldere avond. Vanuit Reykjavik zijn er regelmatig excursies om het noorderlicht te spotten, maar het noorderlicht is in heel IJsland te zien.

Noorderlicht boven Zuid-IJsland
Noorderlicht boven Zuid-IJsland

Glacier Grand Slam

Voor de ultieme gletsjerervaring is de Glacier Grand Slam de ideale excursie. Deze excursie bestaat uit vier bijzondere plekken, allemaal in Vatnajökull National Park. Het begint met een gletsjerwandeling op de Falljökull gletsjer om vervolgens een boottocht te maken door het gletsjermeer Fjallsárlón. Door de drijvende ijspieken op dit meer ziet het er zeer indrukwekkend uit. Als laatste breng je een bezoek aan Diamond Beach en vaar je nog een keer met een boot tussen de ijsbergen door op het beroemde Jökulsárlón gletsjermeer.

De ijsgrotten

Voor de volgende excursie blijven we nog even in Vatnajökull National Park. Iedere winter vormen zich hier namelijk prachtige ijsgrotten onder het landschap van IJsland. Eenmaal onder de grond kom je terecht in een gangenstelsel van blauw en is het net alsof je in een sprookje bent beland. De ijsgrotten zijn alleen in de winter te bezoeken. De excursie is aan de prijzige kant, maar zeker de moeite waard.

Excursie naar de ijsgrotten in IJsland
Excursie naar de ijsgrotten in IJsland

Warmwaterbron bezoeken

In IJsland zijn er diverse warmwaterbronnen en geothermische zwembaden te vinden. Deze ontstaan in gebieden met een hoge vulkanische activiteit. In het geval van IJsland betekent dat er dus door het hele land warmwaterbronnen te vinden zijn. Door de hoeveelheid energie ontstaan er kleine, maar heerlijke warme watermassa's aan de oppervlakte. De bekendste geothermische warmwaterbron is de Blue Lagoon, maar ook Laugarvatn Fontana en de Myvatn Nature Baths worden steeds meer gewaardeerd door toeristen. Daarnaast zijn er nog veel meer bijzondere warmwaterbronnen te vinden in IJsland, zoals de Secret Lagoon, Sky Lagoon of Reykjadalur.

de Blue Lagoon in IJsland
de Blue Lagoon in IJsland

Vliegtuigwrak Sólheimasandur

Op het zwarte strand van Sólheimasandur ligt het wrak van een neergestort vliegtuig. Het wrak was een vliegtuig van de US Navy en storrte in 1973 neer. Maak je geen zorgen, want er vielen geen gewonden tijdens het ongeluk. Juist dat maakt het vliegtuigwrak een nog bijzondere bezienswaardigheid. Het afstekende wit van het vliegtuigwrak tegen het zwarte strand vormt het perfecte plaatje voor een foto.

Het vliegtuigwrak op het zwarte strand van Sólheimasandur
Het vliegtuigwrak op het zwarte strand van Sólheimasandur

Skógar Museum

Het Skógar Folk Museum ligt in het zuiden van IJsland en is een van de grootste en populairste museum in IJsland. In het museum ontdek je alles over het traditionele leven van de IJslanders, met als pronkstuk een houten vissersboot uit 1855. In de omgeving van het museum staan bijzondere huisjes met een kleine kerk en school. Daarnaast heeft het museum een café en souvenirshop. Het Skógar Museum heeft een prachtige omgeving, waar je onder andere de bekende waterval Skógafoss vindt, maar ook gletsjers en andere watervallen.

De authentieke huisjes in het Skógar dorp
De authentieke huisjes in het Skógar dorp

Raften op de Hvítá rivier

Op zoek naar iets meer spanning en uitdaging? Dan is de excursie waarbij je gaat raften op de Hvítá rivier zeker een aanrader. Deze excursie is een mooie afwisseling tussen het ontdekken van alle indrukwekkende bezienswaardigheden en mooie plekken die IJsland te bieden heeft. De Hvítá rivier is een gletsjermeer op ongeveer een uur rijden van Reykjavik. Met een raft vaar je door een canyon waar meerdere stroomversnellingen in voorkomen. Na afloop kan je bijkomen van alle inspanning met een kom warme soep en mag je gebruik maken van de sauna.

Papegaaiduikers spotten bij Vestmannaeyjar

De papegaaiduiker, ook wel bekend als puffin, is een opmerkelijke vogel. Op het eerste oog lijkt de vogel iets weg te hebben van een pinguïn door zijn zwart met witte kleur. De snavels van de papegaaiduikers bestaan uit de felle kleuren geel, rood en blauwgrijs. De papegaaiduiker is een zeevogel en zijn vooral te spotten in de buurt van hoge, steile kliffen. De zeevogels zijn alleen te spotten tijdens het broedseizoen. Zodra de jongen groot genoeg zijn, verdwijnen de papegaaiduikers naar zee. De beste tijd om deze vogel te spotten is van half mei tot half juli. Rond Vestmannaeyjar, ook wel de Westmaneilanden, zijn naast de papegaaiduikers nog miljoenen andere vogelsoorten te spotten.

Papegaaiduikers in IJsland
Papegaaiduikers in IJsland

Hverir

Een bezoek aan Hverir lijkt op het bezoeken van een andere planeet. Het spectaculaire landschap bestaat uit borrelende modderpoelen, stoompluimen, solfataren en fumarolen. Het heeft zelfs wel wat weg van een maanlandschap. Hverir ligt in het noorden van IJsland en is een geometrisch gebied dat bestaat uit verschillende kleuren. Hverir ligt in de buurt van Lake Myvatn en is zeker een bezoek waard.

Het landschap van Hverir in IJsland
Het landschap van Hverir in IJsland

Landmannalaugar

Nog een ander spectaculair landschap in IJsland is Landmannalaugar. Het landschap van Landmannalaugar bestaat uit uitgestrekte lavavelden, de indrukwekkende berg van Brennisteinsalda, warmwaterbronnen en de Graenagil kloof. Er zijn verschillende excursies naar Landmannalaugar mogelijk. Houd er rekening mee dat het vaak een flinke wandeltocht betreft door een ruig landschap, dus goede wandelschoenen zijn een must! Een andere manier om de rode rhyolietbergen te ontdekken is per 4x4 auto.

Het landschap van Landmannalaugar in IJsland
Het landschap van Landmannalaugar in IJsland

Raufarhólshellir Lava Tunnel

Naast de ijsgrotten staat er nog een spannende ondergrondse excursie op ons lijstje van leukst excursies in IJsland, namelijk de lavagrot van Raufarhólshellir. Met een lengte van 1360 meter lang is dit een van de langste lavatunnels van IJsland. Echter is alleen het eerste deel van de tunnel toegankelijk voor bezoekers. De tunnel is ontstaan tijdens de Leitahraun uitbarsting. Je loopt tijdens deze excursie op dezelfde plek als waar de lava zich een weg naar de oppervlakte heeft gezocht.

Raufarhólshellir Lava Tunnel in IJsland
Raufarhólshellir Lava Tunnel in IJsland

Paardrijden

Paardrijden? Dat kan ik overal denk je misschien. Maar stel je eens voor dat je op een paard de prachtige en indrukwekkende natuur van IJsland ontdekt. Hoe bijzonder is dat? Daarnaast is het IJslandse paard een traditioneel vervoersmiddel in IJsland en het is zeker een keer wat anders dan te voet of met de auto. In IJsland kan je op veel verschillende plekken paardrijden. Zo kan je op de rug van een paard onder andere de vulkanische valleien van Myvatn verkennen of de ruige landschappen van de Westfjorden.

IJslandse paarden bij Grundarfjordur in IJsland
IJslandse paarden bij Grundarfjordur in IJsland

IJsklimmen

Onze laatste excursie op het lijstje is voor de echte avonturier: ijsklimmen op één van de gletsjers bij Skaftafell. Tijdens deze excursie ga je onder begeleiding van een ervaren gids ijsklimmen. De excursie begint met een gletsjerwandeling om bij de juiste plek te komen om vervolgens tot actie te komen. De excursie is het gehele jaar door te bezoeken en zeker een aanrader. Het zorgt namelik voor een onvergetelijke ervaring!

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen