Reisadvies: Is IJsland een veilig vakantieland?

De hoofdstad van IJsland: Reykjavik
De hoofdstad van IJsland: Reykjavik

IJsland ligt in het noordwesten van Europa en is met geen ander land te vergelijken. Het land biedt diverse indrukwekkende landschappen. Zo vind je er kokende modderpoelen, indrukwekkende gletsjers, prachtige watervallen en sluimerende vulkanen. IJsland is een veilig vakantieland en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Meer informatie over het reisadvies voor IJsland lees je in dit artikel.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies IJsland

IJsland krijgt vanuit de overheid een groen reisadvies. Het land is veilig om naartoe te reizen, echter gelden er wel inreisbeperkingen. Nederlandse reizigers moeten zich binnen drie dagen voor vertrek digitaal registreren. Verdere inreisbeperkingen zijn afhankelijk van of je volledig bent gevaccineerd of eerder besmet bent geweest met COVID-19. Indien dit het geval is, hoef je bij binnenkomst alleen een COVID-19 test te doen, waarbij je in quarantaine blijft totdat de uitslag bekend is. De verwachting is dat dit ongeveer 24 uur duurt. Ben je niet gevaccineerd? Dan dien je een negatieve COVID-19 test die niet ouder is dan 72 uur te laten zien voor vertrek naar IJsland. Bij binnenkomt dien je nogmaals een test te doen en ga je direct in quarantaine tot minimaal de vijfde dag na binnenkomst. Dan doe je weer een test en als ook die test negatief is, mag je het land in. De tests in IJsland zijn gratis. Bij terugkeer in Nederland hoef je niet in quarantaine te gaan en geldt er ook geen testverplichting.
Huidig reisadvies voor IJsland

Onveilige gebieden in IJsland

Er zijn geen onveilige gebieden in IJsland. Wel zijn er een aantal zaken waar je in IJsland rekening mee dient te houden. IJsland is een land met snelle weersveranderingen en ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen. Daarnaast heeft IJsland een aantal actieve vulkanen die plotseling tot uitbarsting kunnen komen. Tot slot komen er in de IJslandse wintersportgebieden lawines voor. In beide gevallen is het belangrijk de lokale media in de gaten te houden en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.

Veiligheid in IJsland en de hoofdstad Reykjavik

IJsland is een veilig vakantieland en ook de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit. Er wordt wel aangeraden op toeristische plekken extra alert te zijn op jouw eigendommen. We kunnen stellen dat IJsland een van de veiligste landen ter wereld is.

Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik
Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik

Houd hier ook rekening mee:

  • Nederlandse reizigers dienen in het bezig te zijn van een geldig reisdocument. Dit kan een paspoort zijn, maar voor IJsland is een identiteitskaart ook voldoende.
  • In IJsland gelden er strenge regels voor off-road rijden. Dit komt doordat de weeromstandigheden in IJsland snel kunnen omslaan. Ben je van plan in afgelegen gebieden te rijden? Check voor jouw vertrek het weer en de staat van de wegen. Houd er daarnaast rekening mee dat er een boete kan volgen als je je niet aan de regels houdt.
  • Bij veel sneeuwval is het mogelijk dat de treinen uitvallen waardoor je grote vertraging kunt oplopen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent wat je wel en niet terug mag nemen naar Nederland, denk hierbij aan souvenirs, koralen, namaakartikelen of dierlijke producten.
  • In veel landen staan hoge straffen op het bezit en gebruik van drugs, waaronder ook softdrugs. Neem geen drugs mee naar IJsland.

Link

Voor het meest actuele en volledige reisadvies voor IJsland kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen