Reisadvies: Is IJsland een veilig vakantieland?

De hoofdstad van IJsland: Reykjavik
De hoofdstad van IJsland: Reykjavik

IJsland ligt in het noordwesten van Europa en is met geen ander land te vergelijken. Het land biedt diverse indrukwekkende landschappen. Zo vind je er kokende modderpoelen, indrukwekkende gletsjers, prachtige watervallen en sluimerende vulkanen. IJsland is een veilig vakantieland en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Meer informatie over het reisadvies voor IJsland lees je in dit artikel.

Huidig reisadvies IJsland

IJsland krijgt vanuit de overheid een geel reisadvies. Het land is veilig om naartoe te reizen, echter gelden er wel inreisbeperkingen. Nederlandse reizigers kunnen alleen naar IJsland reizen met een coronabewijs: je bent 14 dagen of langer volledig gevaccineerd, je bent hersteld van corona of je hebt een negatieve test. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test of antigeentest laten zien en deze mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest is alleen voldoende als je daarnaast ook volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van corona. Niet volledig gevaccineerde reizigers zijn verplicht een PCR-test te laten zien. Daarnaast moet je, als je nog niet volledig bent gevaccineerd, bij aankomst nog twee PCR-test doen met tussentijds een quarantaine van 5/6 dagen. Dit geldt ook als je bij aankomst een negatieve test kan laten zien. Kinderen jongen dan 16 jaar hoeven niet te testen. Nederlandse reizigers dienen zich ook voor vertrek digitaal te registreren bij de IJslandse overheid. Voor de terugreis naar Nederland is ook een coronabewijs vereist (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs), met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar. Voor de terugreis is ook een gezondheidsverklaring nodig. Bij thuiskomst is er geen quarantaineplicht, wel wordt er geadviseerd voor de zekerheid een zelftest te doen. Ook als je gevaccineerd bent.
Huidig reisadvies IJsland

Onveilige gebieden in IJsland

Er zijn geen onveilige gebieden in IJsland. Wel zijn er een aantal zaken waar je in IJsland rekening mee dient te houden. IJsland is een land met snelle weersveranderingen en ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen. Daarnaast heeft IJsland een aantal actieve vulkanen die plotseling tot uitbarsting kunnen komen. Tot slot komen er in de IJslandse wintersportgebieden lawines voor. In beide gevallen is het belangrijk de lokale media in de gaten te houden en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.

Veiligheid in IJsland en de hoofdstad Reykjavik

IJsland is een veilig vakantieland en ook de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit. Er wordt wel aangeraden op toeristische plekken extra alert te zijn op jouw eigendommen. We kunnen stellen dat IJsland een van de veiligste landen ter wereld is.

Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik
Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik

Houd hier ook rekening mee:

  • Nederlandse reizigers dienen in het bezig te zijn van een geldig reisdocument. Dit kan een paspoort zijn, maar voor IJsland is een identiteitskaart ook voldoende.
  • In IJsland gelden er strenge regels voor off-road rijden. Dit komt doordat de weeromstandigheden in IJsland snel kunnen omslaan. Ben je van plan in afgelegen gebieden te rijden? Check voor jouw vertrek het weer en de staat van de wegen. Houd er daarnaast rekening mee dat er een boete kan volgen als je je niet aan de regels houdt.
  • Bij veel sneeuwval is het mogelijk dat de treinen uitvallen waardoor je grote vertraging kunt oplopen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent wat je wel en niet terug mag nemen naar Nederland, denk hierbij aan souvenirs, koralen, namaakartikelen of dierlijke producten.
  • In veel landen staan hoge straffen op het bezit en gebruik van drugs, waaronder ook softdrugs. Neem geen drugs mee naar IJsland.

Link

Voor het meest actuele en volledige reisadvies voor IJsland kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen