Reisadvies: Is IJsland een veilig vakantieland?

De hoofdstad van IJsland: Reykjavik
De hoofdstad van IJsland: Reykjavik

IJsland ligt in het noordwesten van Europa en is met geen ander land te vergelijken. Het land biedt diverse indrukwekkende landschappen. Zo vind je er kokende modderpoelen, indrukwekkende gletsjers, prachtige watervallen en sluimerende vulkanen. IJsland is een veilig vakantieland en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee dient te houden. Meer informatie over het reisadvies voor IJsland lees je in dit artikel.

Huidig reisadvies IJsland

Het reisadvies voor IJsland is geel. Er kan naar IJsland gereisd worden, echter gelden er wel inreisbeperkingen. Nederlandse reizigers kunnen naar IJsland reizen met een vaccinatiebewijs (14 dagen of langer volledig gevaccineerd), een herstelbewijs (minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen oud) of een negatief testbewijs (een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek). Alle reizigers van 16 jaar en ouder dienen een negatieve PCR- of antigeentest te laten zien. Voor volledige gevaccineerde en herstelde reizigers geldt dat een antigeentest voldoende is. Niet (volledig) gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test laten zien én moeten bij aankomst nog twee PCR-testen laten doen, met tussentijds 5-6 dagen quarantaine. Voor vertrek moeten alle reizigers zich digitaal registreren bij de IJslandse overheid. Tijdens het verblijf in IJsland wordt er aangeraden de IJslande corona-app te gebruiken. 

Je mag alleen terugreizen naar Nederland met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Heb je die niet? Dan heb je een negatief testbewijs nodig. Dit mag een negatieve PCR-test zijn die maximaal 48 uur oud is bij vertrek of een negatieve antigeentest die maximaal 24 uur oud is bij vertrek. Zorg ervoor dat je naast je coronabewijs ook een ingevulde gezondheidsverklaring bij hebt die ja bij het boarden kan laten zien. Bij thuiskomst geldt het dringende advies aan iedereen om een zelftest te doen voordat je weer naar het werk/school gaat of anderen gaat ontmoeten.Huidig reisadvies IJsland

Coronavirus in IJsland

In IJsland geldt de regel om twee meter afstand van elkaar te houden. Op plaatsen waar dit niet mogelijk is, ben je verplicht om een mondkapje te dragen (openbaar vervoer, sportscholen, etc.). Voor meer informatie over de maatregelen kan je terecht op de website van de IJslandse overheid. We raden je aan goed voorbereid op reis te gaan en vooraf te bekijken welke maatregelen er gelden in IJsland, aangezien deze kunnen afwijken van de maatregelen in Nederland.

Onveilige gebieden in IJsland

Er zijn geen onveilige gebieden in IJsland. Wel zijn er een aantal zaken waar je in IJsland rekening mee dient te houden. IJsland is een land met snelle weersveranderingen en ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen. Daarnaast heeft IJsland een aantal actieve vulkanen die plotseling tot uitbarsting kunnen komen. Tot slot komen er in de IJslandse wintersportgebieden lawines voor. In beide gevallen is het belangrijk de lokale media in de gaten te houden en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.

Veiligheid in IJsland en de hoofdstad Reykjavik

IJsland is een veilig vakantieland en ook de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit. Er wordt wel aangeraden op toeristische plekken extra alert te zijn op jouw eigendommen. We kunnen stellen dat IJsland een van de veiligste landen ter wereld is.

Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik
Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik

Houd hier ook rekening mee:

  • Nederlandse reizigers dienen in het bezig te zijn van een geldig reisdocument. Dit kan een paspoort zijn, maar voor IJsland is een identiteitskaart ook voldoende.
  • In IJsland gelden er strenge regels voor off-road rijden. Dit komt doordat de weeromstandigheden in IJsland snel kunnen omslaan. Ben je van plan in afgelegen gebieden te rijden? Check voor jouw vertrek het weer en de staat van de wegen. Houd er daarnaast rekening mee dat er een boete kan volgen als je je niet aan de regels houdt.
  • Bij veel sneeuwval is het mogelijk dat de treinen uitvallen waardoor je grote vertraging kunt oplopen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent wat je wel en niet terug mag nemen naar Nederland, denk hierbij aan souvenirs, koralen, namaakartikelen of dierlijke producten.
  • In veel landen staan hoge straffen op het bezit en gebruik van drugs, waaronder ook softdrugs. Neem geen drugs mee naar IJsland.

Link

Voor het meest actuele en volledige reisadvies voor IJsland kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen