Beste reistijd IJsland: vliegtijd & beste maand

De berg Vestrahorn bij Stokksnes
De berg Vestrahorn bij Stokksnes

Wat is de beste reistijd voor IJsland? Een vraag die veel gesteld wordt, maar waar niet echt één antwoord op te geven is. IJsland is een veelzijdig land en ieder seizoen heeft zo zijn charme. Daarnaast is de beste reistijd erg afhankelijk van de activiteiten die je wilt ondernemen. Wil jij graag walvissen spotten? Of ga je toch liever voor het noorderlicht? Na het lezen van dit artikel weet jij wat voor jou de beste reistijd voor IJsland is.

Beste reistijd IJsland

Over het algemeen is de zomer de beste reistijd voor IJsland. Dit is dan ook het hoogseizoen. De maanden juni, juni en augustus kennen de langste dagen, de fijnste temperaturen en de meeste zonuren. Een ander voordeel van de zomermaanden is het lage aantal regendagen in vergelijking tot andere seizoenen. De zomer heeft dan ook de beste weersomstandigheden om het eiland te verkennen en activiteiten te ondernemen zoals het spotten van de midzomernachtzon, kajakken, mountainbiken en wandelen. De natuur is prachtig groen en alle bezienswaardigheden zijn bereikbaar. Maar dit zorgt er ook voor dat in deze maanden de meeste toeristen naar IJsland komen en daardoor de prijzen omhoogschieten. Mei en september kunnen een goed alternatief zijn. In deze maanden is het minder druk en zijn de temperaturen nog steeds aangenaam.

Beste reistijd voor noorderlicht in IJsland

Het noorderlicht, ook wel Aurora Borealis, is een bijzonder natuurverschijnsel en erg populair onder de reizigers. De beste reistijd om het noorderlicht te spotten zijn de wintermaanden. In de maanden oktober tot en met maart heb je de grootste kans dit bekende natuurverschijnsel te zien. Een garantie is er natuurlijk nooit. De perfecte weersomstandigheden om het noorderlicht te spotten, zijn donkere en heldere poolnachten. De wintermaanden zijn tevens ook het laagseizoen voor IJsland. Vermijd jij liever de winter? Dan is de maand september ook nog een optie. Vanaf eind augustus worden de dagen korter en de nachten langer en komt het noorderlicht tevoorschijn.

Noorderlicht boven Godafoss waterval
Noorderlicht boven Godafoss waterval
Vraag gratis een offerte aan

Beste reistijd voor walvissen spotten in IJsland

De beste reistijd voor het spotten van walvissen in IJsland zijn de maanden juni, juli en augustus. Oftewel de zomer. Maar ook in de maanden mei en september heb je kans deze bijzondere zeezoogdieren te spotten. De walvissen komen begin mei naar de baaien van Húsavík en Reykjavik toe om hier hun kinderen op te voeden. Het water in het noorden wordt warmer waardoor de walvissen vanuit het zuiden weer hierheen komen. Begin oktober, wanneer het water weer kouder wordt, gaan de walvissen weer richting de zuidelijke regio's op zoek naar warm water.

Het overtreden van de Bultrug
Het overtreden van de Bultrug

Beste reistijd voor het noorden van IJsland

In feite kan je het hele jaar door naar het noorden reizen, alleen ligt er van december tot en met april een dik pak sneeuw in IJsland waardoor sommige delen moeilijk tot niet te bereiken zijn. De beste reistijd voor de winter zijn dan ook de maanden mei tot en met september. De Westfjorden zijn alléén in de zomer bereikbaar, vanaf mei tot ongeveer begin oktober. In de winter is de regio grotendeels afgesloten van de rest van het land. Wil je rondreizen door IJsland en alles zien? Dan is het aan te raden dit in het hoogseizoen of tussenseizoen te doen.

Zomerochtendscene bij Godafoss waterval
Zomerochtendscene bij Godafoss waterval

Beste reistijd voor het zuiden van IJsland

Het zuiden is het hele jaar goed te bereizen. In tegenstelling tot het noorden heeft het zuiden weinig tot geen last van ongangbare wegen. De beste reistijd voor het zuiden van IJsland is sterk afhankelijk van je wensen. De ijsgrotten zijn bijvoorbeeld alleen in de wintermaanden te bezoeken. De ijsgrotten zijn vanaf oktober tot en met maart open. Desondanks beginnen de meeste organisaties pas in november met hun tours. De watervallen zijn zowel in de zomer als in de winter prachtig. En ook de warmwaterbronnen zijn het gehele jaar door te bezoeken en heerlijk om in onder te dompelen.

IJsgrot in Vatnajokull National Park
IJsgrot in Vatnajokull National Park

Kan je niet kiezen tussen het geweldige winter wonderland van IJsland of de prachtige groene natuur? Misschien dat de verschillen tussen het hoogseizoen (juni tot en met augustus), tussenseizoen (mei en september) en laagseizoen (oktober tot en met april) je kunnen helpen. Bezoek je IJsland liever wanneer het levendig is? Of wil je juist het idee krijgen dat je alleen op de wereld bent? Vind je IJsland in de zomer te prijzig? Kijk dan eens naar de andere maanden. Elk seizoen heeft zo zijn charme en je zal hoe dan ook verliefd worden op dit prachtige land.
Seizoen Maanden Temperatuur Activiteit
Hoogseizoen Juni - augustus 10 tot 15 graden Walvissen spotten - natuur - zomer
Tussenseizoen Mei en september 4 tot 10 graden Noorderlicht - natuur
Laagseizoen Oktober - april 4 tot -10 graden Noorderlicht - winter

Vliegtijd naar IJsland

Het is vanaf Amsterdam ongeveer drie uur vliegen naar Keflavik Airport, de luchthaven van de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. De afstand bedraagt circa 2.000 kilometer. In het noorden van IJsland is er ook nog een luchthaven te vinden, namelijk in "de hoofdstad van het noorden" Akureyri. Hier wordt vanuit Nederland alleen vanaf Rotterdam gevlogen van juni tot en met september. Ook deze vlucht duurt circa drie uur. De meeste reizen naar IJsland zullen beginnen met Reykjavik als startpunt, aangezien daar de meeste vluchten naartoe gaan. De luchtvaartmaatschappijen die naar IJsland vliegen zijn Icelandair en Transavia.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

30 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen