Beste reistijd IJsland: vliegtijd & beste maand

Godafoss waterval, IJsland
Godafoss waterval, IJsland

Bij het uitzoeken van een vakantie in IJsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Er is niet één beste periode om naar IJsland te gaan, omdat dit sterk afhankelijk is van het doel van je vakantie. Wil je liever walvissen in het wild zien of kom je juist speciaal voor het noorderlicht? Ben je een echt wintermens of hou je wel van wat zonuren? Wat je wens ook is, wij zochten uit wat voor jou de beste reistijd is voor een vakantie in IJsland.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

De beste reistijd voor IJsland in het kort weergegeven:

Seizoen Maanden Temperatuur Neerslag Reisdoel
Hoogseizoen Mei - augustus 10 - 15 graden Weinig tot geen kans
op neerslag
Zomervakantie/
walvissen spotten/
natuur
Tussenseizoen Maart - april
September - oktober
1 - 8 graden Redelijk kans op neerslag Noorderlicht/
natuur
Laagseizoen November - februari -1 - -30 graden Kans op sneeuw en
langdurige neerslag
Noorderlicht/
wintervakantie

Vliegtijd IJsland

De afstand tussen Amsterdam en Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is ongeveer 2.000 km. Dit betekent dat je ongeveer 3 uur in het vliegtuig zit. Je kunt vanuit Amsterdam alleen naar Reykjavik vliegen. Vanuit de hoofdstad kan je met de bus en met het vliegtuig naar andere delen van het land reizen. De luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar IJsland aanbieden zijn Icelandair en WOW air (vanuit Amsterdam). De prijzen van de vliegtickets zijn een stuk hoger in de zomer. Mocht je echt niet in de winter willen reizen dan is het wel een mogelijkheid om in maart, april, september of oktober naar IJsland te vliegen. In deze maanden liggen de tarieven al een stuk lager dan in de zomermaanden.

Klimaat en temperaturen IJsland

IJsland ligt tussen de Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee en de Straat van Denemarken. Alleen het noordelijkste puntje van IJsland ligt in de poolcirkel. In de rest van het land is er een koud zeeklimaat en een toendra-klimaat. Dit betekent dat het er gedurende het hele jaar redelijk koud is. Een zon- en strandvakantie is niet mogelijk in IJsland, maar zwemmen kan wel gewoon in de heetwaterbronnen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 10℃ en 14℃. In Zuid-IJsland liggen de temperaturen tijdens de winter rond het vriespunt, maar in het vulkanische gebergte in het zuidwesten kan het zelfs min 30℃ worden.

Blue Lagoon, heetwaterbron in IJsland
Blue Lagoon, heetwaterbron in IJsland

Het weer in IJsland

Het weer in IJsland is zeer ruig. Het weer verandert heel snel en dit zorgt voor gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Hierdoor kan het zeer onaangenaam worden zowel op de vlaktes als de straten in de steden van IJsland. In het noorden valt wel de minste neerslag, doordat de depressies vanuit het zuiden komen.

Zonlicht in IJsland

Door de noordelijke ligging van IJsland verschilt het aantal zonuren per dag sterk tussen de verschillende seizoenen. In de zomer zijn de dagen erg lang met in juni zelf 21 zonuren per dag. Tijdens de winter is dit juist compleet andersom, met maar 4 zonuren per dag. Hoe noordelijker in het land hoe minder het aantal zonuren per dag. In de periodes waarin er weinig zonlicht is op een dag volgen veel IJslanders therapie tegen depressies. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan rond 21 juni de midzomernachtzon gezien worden. In deze nacht gaat de zon helemaal niet onder. De zon geeft dan weinig warmte, maar wel een bijzondere ervaring.

Midzomernachtzon, IJsland
Midzomernachtzon, IJsland

Vulkanen in IJsland

In het zuidwesten van IJsland ligt een vulkanisch gebergte. Van de ongeveer 140 vulkanen in IJsland zijn er nog 30 actief. Hierdoor vindt er gemiddeld iedere vijf jaar een vulkaanuitbarsting plaats. De laatste keer dat er overlast was van een actieve vulkaan was in augustus 2014. Toen heeft de overheid besloten om het gebied ten noorden van de vulkaan te evacueren. Ook op het internationale nieuws werd er veel aandacht aan besteed, omdat de aswolk die de vulkaan uitstootte overlast veroorzaakte voor het vliegverkeer. In het verre verleden hebben natuurrampen in IJsland een hoge tol aan mensenlevens geëist en veel vernietigd. Tegenwoordig kan er goed rekening worden gehouden met mogelijke gevaren van actieve vulkanen.

Noorderlicht of walvissen in IJsland

IJsland is een van de weinige landen waar je walvissen in het wild kan zien. Dit kan met wat geluk gedurende heel het jaar, maar tijdens de zomermaanden is de kans het grootste. In de rest van het jaar zwemmen ze richting Zuid-Afrika om te paren. In IJsland is het water daarvoor te koud. Mocht je walvissen willen spotten tijdens je reis in IJsland, dan kun je dus het beste tijdens de zomermaanden gaan. Dit is echter niet zo als je het noorderlicht wilt zien. Dit is met wat geluk 100 dagen per jaar te zien, voornamelijk in de maanden maart, april en september. En zelfs gedurende deze maanden moet je geluk hebben om het te kunnen zien. Als je dit graag wilt kun is het dus wel aan te raden om op het juiste moment te gaan.

Noorderlicht in IJsland
Noorderlicht in IJsland

Beste reistijd IJsland

Er is dus niet één beste periode om naar IJsland te gaan. Tijdens de zomermaanden heb je de meeste kans om walvissen te zien en heb je de meeste zonuren. De temperaturen zijn dan ook een stuk aangenamer, maar de prijs van je vakantie is ook flink hoger. Een andere optie is om in maart, april, september of oktober te gaan. Dan is de kans het grootst dat je het noorderlicht kan aanschouwen en zijn de temperaturen en het aantal zonuren nog niet extreem gedaald. De prijzen van de vliegtickets zijn in deze periode ook voordeliger, maar het zal lastiger zijn om walvissen te zien en onmogelijk om de midzomernachtzon te zien. In de echte wintermaanden, tussen oktober en maart, is het het koudst en is er nog maar weinig zonlicht. De IJslanders zelf zijn tijdens deze maanden ook minder actief en dus is het niet aan te raden om je vakantie in de winter te plannen.

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

27 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen