Beste reistijd IJsland: vliegtijd & beste maand

Godafoss waterval, IJsland
Godafoss waterval, IJsland

De beste reistijd voor IJsland is niet in één zin te noemen. Het is namelijk erg afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Kom je voor de natuur, het noorderlicht of zou je graag walvissen willen spotten? Er zijn allemaal weer verschillende juiste periodes voor. Onze reisadviseurs hebben ervaring met de beste reistijd in IJsland en helpen je graag verder voor jou de beste periode te bepalen.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

De beste reistijd voor IJsland:

Seizoen Maanden Temperatuur Neerslag Reisdoel
Hoogseizoen Mei - augustus 10 - 15 graden Weinig tot geen kans
op neerslag
Zomervakantie/
walvissen spotten/
natuur
Tussenseizoen Maart - april
September - oktober
1 - 8 graden Redelijk kans op neerslag Noorderlicht/
natuur
Laagseizoen November - februari -1 - -30 graden Kans op sneeuw en
langdurige neerslag
Noorderlicht/
wintervakantie

Vliegtijd IJsland

Het is vanuit Amsterdam ongeveer 2.000 kilometer vliegen naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Hierdoor ben je ongeveer 3 uur onderweg. Er is ook nog een luchthaven in het noorden van IJsland, namelijk Akureyri. Hier wordt vanuit Nederland alleen vanaf Rotterdam op gevlogen van juni t/m augustus. Ook hier ben je zo'n 3 uur onderweg. Canuit Reykjavik reis je verder per auto of bus. De luchtvaartmaatschappijen die naar IJsland vliegen zijn Icelandair en Transavia

Klimaat en temperaturen IJsland

IJsland heeft een koud zeeklimaat en ligt tussen de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan en de Straat van Denemarken. Tevens ligt het meest noordelijke puntje van IJsland op de poolcirkel. Het is het hele jaar door redelijk koud in IJsland, een zonvakantie is hier dan ook niet mogelijk. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 10 en 14 graden. In de winter ligt dit een stuk koeler, namelijk tussen de -5 en de +5 graden. In het vulkanische gebergte in het zuidwesten kan het nog een stuk kouder worden in de winter, dan is -30 graden zelfs mogelijk. 

Blue Lagoon, heetwaterbron in IJsland
Blue Lagoon, heetwaterbron in IJsland

Zonlicht in IJsland

Houd er rekening mee dat IJsland een stuk dichter bij de poolcirkel ligt en dat het in de winter daardoor een stuk korter licht is (5 tot 7 uur per dag ongeveer). In de zomer is dit juist weer het tegenovergestelde en kan het tot wel 21 uur licht zijn per dag. Hoe noordelijker je het land in gaat, hoe minder het aantal zonuren per dag. Indien de weeromstandigheden dit toelaten, kan de midzomernachtzon gezien worden. De hele nacht gaat de zon dan niet onder. 

Midzomernachtzon, IJsland
Midzomernachtzon, IJsland

Noorderlicht of walvissen in IJsland

IJsland is een van de weinige landen waar je walvissen in het wild kan spotten, iets wat een unieke ervaring is! De grootste kans om deze bijzondere dieren te spotten heb je tijdens het voorjaar en de zomer, namelijk van met tot en met september. Ze zijn echter heel het jaar aanwezig in IJsland, dus de kans is er het hele jaar rond. Ga je echt voor het spotten van de walvis dan raden wij wel echt aan in het zomerseizoen te gaan. Kom je speciaal voor het noorderlicht dan is het zomerseizoen weer niet de juiste periode. Het noorderlicht zie je naarmate de dagen korter wordt en het eerder donker wordt. Vanaf september is er al een kans om het noorderlicht te spotten, in de wintermaanden zijn de maanden lang genoeg waardoor je tevens eerder de kans hebt het te zien. 

Beste reistijd IJsland

Er is niet één beste periode om naar IJsland te gaan. Tijdens de zomermaanden heb je de meeste kans om walvissen te zien en heb je de meeste zonuren. Qua temperatuur is het dan ook een stuk aangenamer. Een andere optie is om in maart, april, september of oktober te gaan. Dan is de kans aanwezig dat je het noorderlicht kan aanschouwen en zijn de temperaturen en het aantal zonuren nog niet extreem gedaald. Het zal lastiger zijn om walvissen te zien en onmogelijk om de midzomernachtzon te zien. 

Accommodatietip: In het centrum van Reykjavik ligt het Exeter by Keahotels.

Exeter by Keahotels
Exeter by Keahotels

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

28 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,1

Gerelateerde artikelen