Walvissen spotten in IJsland

Het overtreden van de bultrug
Het overtreden van de bultrug

Het spotten van walvissen in IJsland is een van de meest indrukwekkende en onvergetelijke ervaring tijdens jouw reis in IJsland. IJsland is een van de plekken ter wereld waar je deze bijzondere dieren kan spotten. Op slechts een paar plekken ter wereld kan je walvissen zo dichtbij de kust zien. In dit artikel ontdek je waar en wanneer je de enorme zoogdieren kan spotten.

Soorten walvissen in IJsland

Er zijn diverse soorten walvissen te spotten in IJsland, maar liefst 23 soorten. De meest bekende is de bultrug. Tijdens een excursie in IJsland is de bultrug ook een van de meest voorkomende soort om te spotten. Daarnaast heb je kans om dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen, bruinvissen en zelfs orka's te spotten in IJsland. In IJsland zijn ook andere bijzondere dieren te spotten zoals zeehonden en papegaaiduikers.

Orka gespot rondom IJsland in de winter
Orka gespot rondom IJsland in de winter

Walvissen spotten in IJsland: beste tijd

De beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland is de zomer. De beste maanden zijn juni, juli en augustus maar ook in april, mei, september en oktober zijn deze enorme zoogdieren te spotten. In deze periode komen de walvissen naar de voedselrijke wateren rondom IJsland om hun jongen te voeden. In de winter vertrekken de walvissen naar warmer water om te paren en jongen te baren. Echter verdwijnen niet alle soorten in de winter. Zo worden dwergvinvissen het hele jaar door rond IJsland gespot en heb je ook nog een kleine kans om een bultrug te spotten. Ook dolfijnen en orka's zijn het hele jaar door te spotten in IJsland.

Walvisstaart uit het water in IJsland
Walvisstaart uit het water in IJsland

Vaak is de beste tijd om walvissen te spotten aan het einde van de middag. Walvissen die eerder die dag gespot zijn, worden gevolgd waardoor de mensen die later op de dag een walvissafari maken deze opnieuw kunnen zien. Tijdens de eerste boottocht van de dag spot je niet altijd walvissen. Bij de meeste excursies krijg je wel de optie aangeboden om die middag terug te komen en de excursie nog eens te maken voor een tweede kans.

Bultrug gespot tijdens walvisexcursie vanuit Húsavik
Bultrug gespot tijdens walvisexcursie vanuit Húsavik
Vraag gratis een offerte aan

Walvissen spotten in IJsland: beste plek

IJsland is een van de beste plekken om walvissen te spotten. Met name Noord-IJsland staat erom bekend. De plaats Húsavik in het noorden wordt ook wel de walvishoofdstad van Europa genoemd en is een van de populairste plekken in IJsland om walvissen te spotten. Ook vanuit Akureyri in het noorden van IJsland kan je walvissen spotten. Akureyri is minder bekend dan Húsavik, maar daarom ook rustiger. Dalvik en Hauganes zijn twee andere plaatsjes in het noorden waar vanuit je walvissen kan spotten. De enorme zoogdieren zijn zelfs te spotten vanuit de hoofdstad Reykjavik of Ólafsvik, een plaatsje net boven Reykjavik.

Twee bultruggen bij kust Húsavik
Twee bultruggen bij kust Húsavik

Orka's zijn lastiger te spotten dan de bultruggen, dolfijnen en andere soorten omdat ze geen vaste plek hebben. Toch zijn orka's het hele jaar door te spotten in IJsland. En als ze eenmaal tevoorschijn komen, dan zie je ze ook gelijk goed. Orka's zijn enorm acrobatisch en laten dit regelmatig zien. Bij de Oostfjorden en vanuit Grundarfjördur heb je meeste kans om orka's te spotten. Grundarfjördur is een havenstadje op het schiereiland Snaefellsnes.

Orka die uit het water springt in IJsland
Orka die uit het water springt in IJsland

Walvisexcursie in IJsland

Het hele jaar door zijn er walvisexcursies te boeken, echter heb je dus in de zomer de meeste kans om daadwerkelijk walvissen te spotten. Je hebt drie soorten excursies. De eerste is met een speciale rondvaartboot, de tweede met een traditionele houten vissersboot en de derde optie is met een RIB-boot. Met de laatste optie kan je dichterbij de walvissen komen, maar dit betekent dus ook dat er een hoger prijskaartje aanhangt. Een walvissafari duurt circa drie uur en kost tussen de 75 euro en 150 euro. Kinderen krijgen vaak korting. Elke walvisexcursie is voorzien van een gids, ongeacht voor welke boottocht je kiest. Tijdens de excursie vertelt de gids over de manier van leven van de walvis. Het is aan te raden om warme kleding aan te doen omdat het op het water koud kan zijn, ook in de zomer. Vanuit de organisator van de excursie krijg je ook een overall, reddingsvest, veiligheidsbril en handschoenen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen