Walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland
Walvissen spotten in IJsland

Het spotten van misschien wel een van de meest indrukwekkende en adembenemende dieren ter wereld is zeer bijzonder en een ervaring die je nooit meer zal vergeten. IJsland is een van de plekken ter wereld waar je de walvis kan zien. Op slechts een paar plekken ter wereld kan je ze bovendien van zo dicht bij de kust bekijken.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Paradijs

Naast dat het voor de echte walvisspotter een waar paradijs is, is het ook voor toeristen een onvergetelijke ervaring om deze beesten in het wild te zien zwemmen. Vele deskundigen noemen dit dan ook een van de beste plaatsen van Europa om naar walvissen te zoeken. De eerste keer dat je de walvis ziet zwemmen zal je nooit meer vergeten. Het is bovendien niet één soort walvis, meer meerdere soorten. Naast walvissen zijn ook de dolfijn, zeehond en papegaaiduiker te spotten.

Haven in IJsland
Haven in IJsland

Soorten walvissen

In de Noord-Atlantische Oceaan stikt het van de walvissen. Ze zwemmen er van groot naar klein en zijn in verschillende seizoenen te spotten. Zo vind je er onder andere de potvis, griend, bultrug, witte dolfijn, Noorse vinvis, bruinvis en nog veel meer. Ook de orka komt nog voor in dit gebied.

Walvissen in IJsland
Walvissen in IJsland

Spotgebieden

Húsavík is een van de bekendste plaatsen voor het spotten van walvissen. Maar ook vanuit Reykjavik worden er diverse tochten georganiseerd. Het in het noorden gelegen Húsavík wordt ook wel de walvisspot hoofdstad van Europa genoemd. Ga je dus echt voor het walvisspotten naar IJsland dan kan je het beste hier heen gaan.

Beste reistijd

De walvis is het hele jaar door te spotten in IJsland. Er zijn echter periodes waarin je meer kans hebt dan in een andere periode. De grootste kans heb je vanaf eind april/begin mei tot aan oktober. Dit is namelijk de tijd dat het water voedselrijk is en de walvissen hun voorraad aanleggen, voordat ze richting Zuid-Afrika zwemmen om te gaan paren. Jonge walvissen kunnen hier niet geboren worden omdat het water daarvoor te koud is. Maar in de zomermaanden heb je dus de grootste kans walvissen te spotten. Dit is ook de reden waarom de meeste bureaus die deze trips organiseren alleen in de zomer open zijn. Wil je de meeste kans hebben het dier te spotten? Boek dan een trip aan het einde van de middag. Walvissen die 's ochtends zijn gespot worden namelijk vaak de rest van de dag gevolgd.

Walvistochten

Vooral in de zomer worden er veel walvistochten georganiseerd. Veel tochten beginnen in de haven en vertrekken vanuit daar naar zee. Een tocht duurt meestal zo'n 3 uur en kost 50 tot 60 euro. Hier zitten drankjes en soep bij inbegrepen. Aan te raden is om warme kleding aan toe doen, ook als je in de zomer gaat. Het kan namelijk op zee gemeen koud worden. De boottochten worden gehouden in speciale rondvaartboten of echte eikenhouten vissersboten. De garantie dat je de walvissen echt krijgt te zien heb je natuurlijk nooit. Wel zijn er diverse bureautjes die je gratis een volgende tour aanbieden als je geen enkele walvis hebt gespot. Ook geven ze soms 50% korting op de volgende tour als je niets gezien hebt. Let hier op bij het boeken van je tocht, als je dan toch in IJsland bent om walvissen te spotten wil je welde zekerheid hebben dat je ze een keer gezien hebt.

Walvissen spotten
Walvissen spotten


Voor meer bijzondere excursies in IJsland lees je alles in ons artikel "Leukste excursies van IJsland". 

Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen