Bombay (Mombai)

Bombay in India
Bombay in India

Bombay ligt in het westen van India. De stad is gevestigd op het eiland Salsette, gelegen aan de Arabische Zee. Bombay is de grootste stad van India en de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. De gemeente Bombay is op staatsniveau verdeeld over 2 districten; Bombay Stad (Mumbai City), de binnenstad van Bombay en Bombay Suburbaan (Mumbai Suburban), de buitenwijken en voorsteden van Bombay. Het centrum van Bombay is heel modern, er staan wolkenkrabbers met veel glas en staal. Bombay is het culturele en commerciële hart van India. Het huisvest vele belangrijke financiële instellingen en vele Indiase bedrijven hebben er hun hoofdkantoor. Vanwege de hogere levensstandaard worden immigranten van over heel India aangetrokken, de stad is daarom ook een smeltkroes van verschillende Indische culturen. Behalve om de industrie is Bombay ook gekend om zijn filmproducties. Mensen uit de hele wereld komen hierheen om te acteren en te werken in Bollywood. Een van de opvallendste bouwwerken van de stad is de Gateway of India, gebouwd ter herinnering aan een bezoek van de Britse koning George V in 1911. De laatste Britse militairen verlieten India in 1948 via deze poort. De stad kent vele sloppenwijken. Zo`n 43% van de bevolking leeft in sloppenwijken en andere informele nederzettingen. De bekendste is Dharavi, met zo'n 1 miljoen inwoners, een van de grootste sloppenwijken van Azië.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bombay (Mombai)
Plaatsen in de buurt van Bombay (Mombai):

Ervaringen

FenAngMaSie op 23 september 2018 plaats: Bombay (Mombai), reisperiode: september 2018

Drukke stad met overal toeterende auto's en tuk tuks.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 4
  • Cultuur 9
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 6
  • Ligging 6

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bombay (Mombai)

Chhatrapati Shivaji Terminus (Bombay (Mombai))

Chhatrapati Shivaji Terminus
Chhatrapati Shivaji Terminus

Het voormalige Victoria Station werd gebouwd door de Engelsen. De huidige naam van dit spoorwegstation in Bombay is Chhatrapati Shivaji Terminus. Dit is een van de drukste treinstations ter wereld. Het gebouw dient niet alleen als station, maar ook als hoofdkwartier voor de Indiase Central Railway. Vanaf dit station vertrok in 1853 de eerste trein in Azië. Tegenwoordig sluit het aan op het netwerk van de Mumbai Suburban Railway.

Crawford Market (Bombay (Mombai))

Crawford Market
Crawford Market

In Crawford Market vind je de grootste markthallen van Bombay. Alles wat India aan fruit, specerijen en groente te bieden heeft ligt hier uitgestald op de marktkramen. Het resultaat vormt een geur- en kleurrijk geheel. Andere spullen (die je dus niet kunt eten) zijn te koop in de Chor Bazar. Hier vind je ontzettend veel souvenirs: leuk om mee naar huis te nemen, of gewoon om even in rond te snuffelen.

Elephanta Island (Bombay (Mombai))

Elephanta Island
Elephanta Island

Elephanta Island is te vinden voor de kust van Bombay. Vanaf de Gateway of India vertrekken veel boten richting dit eiland, je bent er zo binnen een uur. Uitgehouwen in de rotsen vind je op het eiland veel hindoetempels die gewijd zijn aan de god Shiva. De lingam is het vruchtbaarheidssymbool van deze god, dit symbool wordt in de hoofdgrot bewaakt door twee enorme stenen reuzen.


Gateway of India (Bombay (Mombai))

Gateway of India
Gateway of India

De Poort van India is een triomfboog uit 1911 en wordt ook wel de Gateway of India genoemd. Deze poort staat aan zee en is gebouwd als monument ter ere van het bezoek van de Britse koningin Mary en koning George V. Dit bezoek vond plaats in 1911 en pas dertien jaar later was de triomfboog met zijn 26 meter hoogte voltooid. De laatste Britse soldaten die in 1948 India verlieten liepen symbolisch onder de poort door.


Prince of Wales Museum (Bombay (Mombai))

Prince of Wales Museum
Prince of Wales Museum

Het Prince of Wales Museum staat tegenwoordig beter bekend als 'Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya'. In dit museum vind je een verzameling Indiase kunst en archeologische vondsten. Het museum is gebouwd in de vroege 20e eeuw en is beroemd vanwege de architectuur. Een mengeling van Britse en islamitische bouwstijlen zorgt voor een verrassend gebouw, met een koepel als herkenningspunt. Oorspronkelijk was het gebouw een militair ziekenhuis.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van India bekijken.

Vervoer

De stad beschikt over een haven die van groot belang is voor het land. Ongeveer de helft van India's reizigersvervoer gaat over water. De ruggengraat van het transport in Bombay is de Mumbai Suburban Railway. Deze bestaat uit drie van elkaar gescheiden netwerken, die alle drie in noord-zuid-richting over de lengte van de stad liggen. De Western Railway loopt door het westelijke deel van het stedelijk gebied en de Central Railway verzorgt het centrale en noordoostelijke deel van Bombay. Het vliegveld van Bombay heet Chhatrapati Shivaji International Airport en is het drukste vliegveld van India.

Geschiedenis

Oorspronkelijk heette de stad Heptanesia, 'stad der zeven eilanden', zo genaamd in 150 na Chr. De Portugezen noemden het 'Bom Bahia', 'Buon Bahia' of 'Bambain', Portugees voor 'Goede Baai'. In 1538 noemden zij het ook wel Boa-vida, 'het eiland van het goede leven'. Toen later de Britten de controle over India verwierven werd de naam verengelst naar Bombay hoewel Marathi en Gujarati-sprekers de stad als Mumbai kenden. Begin 1995 werd de naam officieel gewijzigd in Mumbai, conform het streven om Indiase steden te hernoemen naar de originele Indiase benamingen. In de deelstaat Maharashtra was toen de nationalistische Shiv Sena-partij aan het bewind en die beweerde dat Bombay niets meer is dan een verbastering van het originele Mumbai. Een veelgehoord tegenargument hierop is dat de stad werd gesticht door de Britten en de Portugezen en dat zij dus de naamrechten hebben. Ondanks de naamsverandering blijft Bombay in de Nederlandstalige volksmond de meestgebruikte naam.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Bombay (Mombai)? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Bombay (Mombai), dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar India? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen